Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zadělat těsto, nakrmit kvásek. Osvědčený recept na první vlastní chléb

První Den domácího chlebopečení připadá na sobotu 23. dubna. Chce podpořit pečení pravého domácího chleba, u kterého přesně víte, z čeho je upečený. Připravili jsme postup, díky kterému zvládne upéct chleba opravdu každý.
Není nad doma upečený chléb.

Není nad doma upečený chléb. | foto: Probio.cz

Projekt Chlebopečení vznikl ve spolupráci s několika firmami, které se zabývají produkcí biopotravin. Společně proto vyhlašují 23. duben 2016 prvním českým Dnem domácího pečení. Jeho prostřednictvím chtějí šířit informace o poctivém chlebu, surovinách, receptech a také o tom, že domácím pečením můžeme podpořit lokální producenty a prodejce kvalitních potravin.

„Když si dnes koupíte chleba, tak často nevíte, jestli je opravdu jen z nejzákladnějších surovin, nebo z chemicky upravených směsí. Svým nákupem rozhodujete o tom, komu dáváte peníze. Tímto projektem bychom rádi podpořili poctivé české pekaře a producenty poctivých surovin, které si na svůj domácí chleba můžete pořídit,“ říká Petra Kruntorádová, šéfredaktorka Pravého domácího časopisu, který akci inicioval.

Postup pečení chleba

K českému Dni domácího chlebopečení se může přidat každý z pohodlí svého domova a kuchyně tím, že si sám upeče domácí chleba. Veškeré informace, které nezkušení pekaři potřebují k upečení prvního vlastního bochníku, jsou na webu akce.

První ročník českého domácího chlebopečení podporují i osobnosti, které domácí chleba pečou a poctivým potravinám se roky věnují, píší o nich nebo je samy vyrábějí.

Jsou mezi nimi například specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková, autorka knihy BioAbecedář Hana Zemanová, autorka knih a blogu Eva Francová, známá jako Kuchařka ze Svatojánu, provozovatelka webu o zdravé výživě Biolenka.cz Lenka Žák a mnozí další. Akci podporuje například také moderátorka Martina Hynková Vrbová, která na Den chlebopečení plánuje upéct svůj první pecen.

Podívejte se, jak na domácí chléb:

18. listopadu 2014

Běžné mouky vhodné na pečení domácího chleba

Odbornice na zdravý životní styl a biopotraviny Barbora Hernychová upozorňuje, že některé mouky jsou vhodnější na pečení cukrářských výrobků, jiné jsou určené do chlebových směsí, další jsou bezlepkové či z netradičních obilovin. Tady je stručný přehled, abyste se v surovinách vyznali.

Bílé mouky
Bílé mouky mají vynikající pekařské vlastnosti, oproti moukám celozrnným mají nižší obsah vlákniny, minerálních látek, enzymů i tuků. Jsou trvanlivější než mouky celozrnné.

Celozrnné mouky
Celozrnné mouky mají ze všech druhů mouk nejvyšší obsah vlákniny, minerálních látek, enzymů i tuků. Mají hrubší strukturu než mouky chlebové. Z dietetického hlediska jsou tyto mouky nejhodnotnější.

Chlebová mouka
Svým složením je mezi moukou celozrnnou a moukou bílou. Strukturou patří mezi mouky hladké. Ve srovnání s bílou moukou má více vlákniny, minerálních látek, enzymů i tuků. Ideální je kombinovat mouky chlebové v určitém poměru s moukami bílými. Těsta z chlebových mouk mají hrubší a hutnější strukturu, jsou vláčnější a vážou více vody. Díky tomu vydrží chléb čerstvý a nevysychá tak rychle.

Mouky ze zapomenutých plodin vhodné k pečení chleba

Tip pro úplné začátečníky

Připravená směs mouky ze sedmi druhů obilovin, ke které stačí jen přidat droždí a vodu.

Ten, kdo by si chtěl vyzkoušet pečení ve své domácí pekárně úplně poprvé a netroufá si na experimentování s moukami, má ještě jednu možnost. Vyzkoušet již hotovou, namíchanou směs z kvalitních bio surovin.

Špaldová mouka
Pšenice špalda představuje jednu z nejstarších původních obilovin. Oproti klasické pšenici nebyla uměle přešlechtěna, zachovala si vysoký obsah živin i lepší stravitelnost pro náš organizmus.

Pohanková mouka
Pohanková mouka je přirozeně bezlepková, tedy vhodná i pro celiaky.

Mouka z červené pšenice a dvouzrnky
Tato mouka vzniká jemným namletím a kombinací dvou méně známých obilovin – pšenice dvouzrnky a červené pšenice. Pečivu dodá výraznější chuť a tmavší zabarvení.

Mouka výražková
Jedná se o málo vymletou mouku ze žita. Byla vždy považována za panskou surovinu, lepší a luxusnější než mouky tmavé. Je velmi jemná a peklo se z ní na svátky a posvícení. Nejlépe ze všech žitných mouk drží tvar.

Autor:
  • Nejčtenější

Houbaři nosí z lesů první hříbky. Mapa ukáže, kam jít

29. května 2024  9:14

Meteorologové nepředpovídají jen počasí, na základě měření stovek jejich stanic zkoušejí...

KVÍZ: Kolíčky na prádlo, nebo posvátný gong? Poznejte produkty z e-shopů

28. května 2024

V internetových obchodech najdete tisíce drobnůstek, o kterých na první pohled ani nemusíte tušit,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Osiřelý vnitroblok bytového domu ležel ladem, teď je to sdílený zelený ráj

27. května 2024

Soutěž S generační výměnou obyvatel bytového domu v centru Českých Budějovic přišla na konci první dekády...

Snědl jsem i syrové kuře. Mistr japonské kuchyně nejen o tom, proč neumíme jíst sushi

23. května 2024

Premium Může se pyšnit titulem mistra světa v přípravě japonského jídla pro nejaponské kuchaře. Jakub Horák...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Zařiďte si v zahradě vlastní koberec medvědího česneku pro příští jara

28. května 2024

Nemusíte drancovat parky či lesy, s košíkem a nůžkami si můžete příští jaro vyběhnout pro medvědí...

Vyrostlo vám dítě z dětské postýlky? Vyrobte z ní vysoký truhlík na balkon

30. května 2024

Máte rádi záplavy květin na oknech i na balkoně, ale nevíte, jak je uspořádat? Nebo nemáte záhonky...

Nejroztomilejší mláďata Zoo Praha budete chtít vidět na vlastní oči

30. května 2024

K dnešnímu dni se letos v pražské zoo narodilo nebo vylíhlo téměř tři sta mláďat savců, ptáků a...

Houbaři nosí z lesů první hříbky. Mapa ukáže, kam jít

29. května 2024  9:14

Meteorologové nepředpovídají jen počasí, na základě měření stovek jejich stanic zkoušejí...

O vítězi soutěže Česko na grilu rozhodlo klání ve volném stylu

29. května 2024

Tři soutěžní dvojice se utkaly ve finále Česko na grilu. Tentokrát neměly jasné zadání. Žádná...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...