Žena si připravuje každou neděli snídani ze stodvacetiletého kvásku

aktualizováno 
Ione Christensenová z města Whitehorse v Kanadě si už šedesát let každý sobotní večer připravuje těsto na vafle na nedělní snídani. Odměří dva hrnky mouky a dva hrnky teplé vody a přidá kvásek, ovšem ne jen tak ledajaký. Ten její je starší než ona sama. Zatímco Ione je 84 let, kvásku už nějakých 120.

Bez kvásku se dřív lidé v oblasti Yukonu absolutně neobešli, protože mouka často bylo to jediné, co nezmrzlo. A jen ten, kdo měl kvásek, si z ní mohl upéct chleba. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Ione o něm důvěrně mluví jako o svém mazlíčkovi. Koneckonců, stejně jako každý jiný mazlíček, potřebuje i kvásek pravidelně krmit – moukou a vodou. Je tomu tak od té doby, co do oblasti Yukonu přicestoval s Ioniným pradědečkem.

Jak upéct kváskový chléb?

Přinášíme vám podrobný popis, jak upečete pravý domácí kváskový chléb (kvásek seženete např. přes síť pecempecen.cz). Podrobný návod najdete ve fotogalerii, nebojte se experimentovat, určitě to zvládnete:

Není nad doma upečený chléb.
1. Vyndáme kvásek z lednice. Pokud ho ještě nevlastníme, seženeme ho od pečící...
2. Následující mouky prosejeme a smícháme dohromady: 150 g žitné chlebové...
3. Pak rozmícháme zarovnanou polévkovou lžíci kvásku v 330 g vlažné vody a...

Zobrazit fotogalerii

Postup je od Zuzany Čítkové, redaktorky časopisu Pravý domácí. Kombinací několika receptů připravila návod, jak upéct voňavý a křupavý ořechový kváskový chléb. Je mnohokrát odzkoušený.

Začátkem května paní Christensenovou, bývalou kanadskou senátorku (která je historicky první ženou oblasti Yukonu, která se zapojila do státní správy), navštívil sběratel kvásků Karl De Smed, pekař z Belgie. Přijel si pro vzorek tohoto opravdového unikátu. Kromě toho ochutnal i vafle, které z něj Ione připravila, a nešetřil chválou. „Byly skvělé. Nesmírně lehké, ale zároveň jsem se z nich najedl na několik hodin,“ uvedl pro britský list The Guardian.

Jeho kolekce kvásků čítá 84 vzorků z celého světa, nechybí ani země jako Mexiko nebo Řecko. Kvásky chce uchovat, aby byly k dispozici ke studiu dalším generacím. Část vzorku od Christensenové - který je teď nejstarším v jeho sbírce - poslal i italským vědcům, aby mohli posoudit jeho DNA profil.

„Téměř pět tisíc let byl kvásek pro pečení chleba nepostradatelný,“ upozorňuje De Smedt. Zatímco dnes pekaři nejčastěji používají pekařské droždí, což je mnohem jednodušší a hlavně rychlejší, dříve lidé museli kvásek pěkně pravidelně „krmit“ a náležitě se o něj starat. Odměnou za péči o kvásek a trpělivost při kynutí těsta je ovšem nadýchanější a stravitelnější pečivo.

Belgický sběratel navštívil Whitehorse, hlavní město teritoria Yukon, při cestě ze Seattlu na Aljašku, kde dokumentoval kulinární dědictví někdejších hledačů zlata. Právě v této oblasti, kde panovaly drsné podmínky a špatné počasí, byl kvásek zásadní, protože většina jídla kromě mouky zmrzla.

Kvásek, který stařenka Ione používá, přišel do oblasti Yukonu spolu s jejím pradědečkem kolem roku 1897, jeho přesný původ ale nikdo nezná. „Na svůj kvásek jsem velmi pyšná a cítím se tak trochu jako strážce yukonské legendy,“ uzavírá Christensenová.

Autor:
Témata: kvásek, Seattle, Yukon

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Další z rubriky

O venkovní žaluzie je třeba pečovat i v zimě. Hrozí hlavně přimrznutí

Venkovní žaluzie dostávají zabrat při venkovním sněžení.

Venkovní žaluzie prokazují velkou službu nejenom přes léto, ale i v zimě, kdy chrání před chladem a před nechtěnými...

Co letos chystají hvězdy pro vaši zahradu, domov, kondici i koníčky?

Horoskop pro vaši zahradu, dům, koníčky a kondici pro rok 2019

Každý životní přelom vyžaduje dvě věci: zhodnotit vše, co bylo, a naplánovat to, co bude. Pokud by se navíc ještě...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Najdete na iDNES.cz