Vzniká nová sociální síť. Místo fotek si lidé vyměňují chlebový kvásek

aktualizováno 
Nízká kvalita pečiva prodávaného v obchodech žene stále víc lidí k pečení vlastního chleba. Ale vyrobit vlastní kvásek není jednoduché a s hotovým se každý pekař jen tak nepodělí. Proto vznikla iniciativa, ve které si lidé snaží pomoci navzájem sami.

Šipky na mapě České republiky přibývají raketovým tempem. | foto: Pecempecen.cz

Nápad "vystavět" síť domácích pekařů, kteří jsou ochotni svůj kvásek sdílet, vznikl vlastně náhodou.

Blogerka s nickem Maškrtnica zveřejnila postup, jak zjednodušit práci s žitným kváskem tak, aby se vynechalo jeho pracné třístupňové krmení. Autor kulinářského blogu pan Cuketka její návod doplnil o recept na klasickou českou šumavu a přidal diagramy naznačující, jak v praxi vypadá "koloběh" kvásku od skladování až po konečný produkt.

Jak na kváskový chleba

1. Vezměte večer z lednice kvásek, odeberte 1-2 lžičky do velké mísy.
2. Dosypte do mísy 150 g žitné mouky a 150 g vody, všechno promíchejte. Přikryjte fólií nebo igelitkou a nechte přes noc při pokojové teplotě.
3. Ráno, pokud je kvásek čilý, vás přivítá načechraná hmota plná bublin, která, když do ní hrábnete lžičkou, vypadá uvnitř jako houba. Odeberte 1-2 lžičky omlazeného kvásku, dejte do čisté sklenice a šupněte do lednice, zas klidně na týden až 10 dní (je důležité, abyste měli kvásek napříště)
4. Ke zbytku kvásku přidejte 300 g pšeničné mouky, 140 g vody, 10 g soli, případně i 5 g kmínu a máte těsto na klasickou šumavu.

A pak už postupujete, jak jste zvyklí: zamícháte těsto, hnětete ho, necháte hodinku odpočinout. Pak ho vytvarujete do ošatky a necháte kynout, trvá to 3-5 hodin, kvásek je pomalejší. A pak šup s ním do trouby rozpálené na 250 °C.

Vyplatí se na začátek stříknout na dno trouby vodu, po čtvrthodině klidně snížit teplotu a pokračovat zhruba půl hodiny. Každá trouba peče trochu jinak. Když je chleba upečený, měl by na poklep znít dutě.

Jde o to, že v lednici můžete mít schovaný kousek kvásku, který tam vydrží "hibernaci" týden až deset dní. Kdykoliv se chystáte péct, jen ho namícháte s moukou a vodou a necháte přes noc oživit. Pak si kousek zase schováte a ze zbytku pečete tak, jak jste zvyklí. Tak si pohodlně uchováte kulturu zase až do dalšího pečení.

"Ale rozhodně to není můj vynález. Jen jsem si tento systém vyladila pro domácí pečení, tedy nastudovala literaturu, abych pochopila, jak se kvasinky chovají. A zkoušela i metody ostatních domácích pekařů," říká Maškrtnica.

Pod článkem se rozpoutal diskusní hurikán, kde si lidé začali vyměňovat kontakty, aby se dostali k pravému kvásku. Metoda Maškrtnice má totiž jedinou nevýhodu: potřebujete startovací dávku, ze které už si kvásek množíte podle svých potřeb.

Ne každý je totiž schopný vypěstovat si kvásek od úplného začátku. Jak to dopadlo, když jsem se o to pokoušel, si můžete přečíst ZDE.

A zjistilo se například, že ne v každém pekařství jsou ochotni vám trochu kvásku věnovat nebo prodat. I když kváskový chléb pečou, nechtějí se připravovat o potenciální zákazníky.

To vybudilo Martina Kuciela (alias pana Cuketku) k založení domény Pečempecen.cz, kde si můžete podle svého bydliště najít nejbližšího nadšence, který je ochoten se o svůj kvásek podělit. A o tom, že kvásek je skvost opečovávaný s láskou, svědčí, že jim domácí pekaři něžně říkají křestními jmény, například Josefínka nebo Karel.

Až si osvojíte práci s kváskem a vypěstujete pořádného chlapíka, můžete své znalosti poslat dál a přidat si i svoji šipečku do mapy. Připojte se ke komunitě milovníků pravého chleba. Tentokrát to nebude virtuální internetové přátelství, setkávejte se doopravdy a povídejte si o svých kváscích a tajemství pečení chleba.

Autor:
Témata: blog, práce, Šumava, Vaření

Nejčtenější

Jižní Morava může za 50 let vypadat jako spálené vnitrozemí Středomoří

Jak bude vypadat Jižní Morava v roce 2069? Odborníci se shodují, že se oteplí...

Také jste četli, že u nás kvůli globálnímu oteplování vznikne step, či dokonce další Sahara? Tak zle nebude. Magazín...

Chtěl bydlet v lese. Tak postavil dům na kraji města a kolem vysázel stromy

Jezírko má plochu zhruba 1 000 metrů čtverečních, lesní porost okolo vznikl...

Takový malý soukromý les si pro sebe a svou rodinu založil na okraji Pardubic pan Milan. Takzvaně na zelené louce,...

Čtenáři ocenili citlivý přístup k téměř stoleté zahradě po předcích

Vítězné zahrady 1. kola soutěže Nejkrásnější zahrada

Celý týden měli čtenáři iDNES.cz možnost hlasovat a vybrat pětici nejkrásnějších zahrad, u nichž oceňují jak jejich...

Tatarák s koňakem i indické kari. Uvařte si oblíbená jídla Karla Gotta

Takto si Karel Gott užíval v restauraci u italského kuchaře Emanuela Ridiho.

Karel Gott, který 14. července slaví životní jubileum, nepatří k vybíravým celebritám. Miluje tradiční česká jídla, ale...

Statek v malebném údolí s rozlehlou zahradou, které dopřávají volnost

Jezírko v zahradě založili rodiče před třiceti lety. (Statek v údolí na...

Téměř tři čtvrtě hektaru na jihovýchodním svahu a na něm zpustlá zahrada se starými třešněmi. To byla před třiceti lety...

Další z rubriky

Je po svatém Janovi. Nejvyšší čas na přípravu domácí ořechovice

Do nálevu na svatojánský likér využijete zelené vlašské ořechy nasbírané...

Ořechovice se připravuje z nedozrálých ořechů. Ty se obvykle sbírají v období mezi svátkem svatého Jana, který se slaví...

Spěch je pro přípravu steaků smrtící, míní šéfkuchař Volšička

Jan Volšička z Pohostince Monarch

Vede Pohostinec Monarch v Praze, který se pyšní zvláště vyzrálými hovězími steaky. Přesto neoznačuje svoji restauraci...

Sýr a ratatouille. Odlehčené grilování do horkých dní podle Pohlreicha

Grilovaný kyperský sýr halloumi s ratatouille

Zdeněk Pohlreich rád ukazuje ve svém pořadu Rozpal to, šéfe! způsoby, jak se při grilováním necpat jen masem a...

Advantage Consulting, s.r.o.
DISPONENT LOGISTIKY

Advantage Consulting, s.r.o.
Pardubický kraj
nabízený plat: 25 000 - 40 000 Kč

Najdete na iDNES.cz