Diskuse k článku

Žena si připravuje každou neděli snídani ze stodvacetiletého kvásku

Ione Christensenová z města Whitehorse v Kanadě si už šedesát let každý sobotní večer připravuje těsto na vafle na nedělní snídani. Odměří dva hrnky mouky a dva hrnky teplé vody a přidá kvásek, ovšem ne jen tak ledajaký. Ten její je starší než ona sama. Zatímco Ione je 84 let, kvásku už nějakých 120.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J13ú45l51i60u71s 76M61i39k86u20l10a 9308355342400

120 ročný kvások... Takže keď 20 rokov používam ten istý sud na dažďovú vodu, mám v ňom 20 rokov starú dažďovú vodu?

+2/0
3.6.2018 19:46

M43i36r56o49s63l45a41v 59Č15e68c52h 9109383495585

Ano. Urcite minimalne percento tej vody bude mat naozaj 20 rokov.

0/0
3.6.2018 22:37
Foto

V16l15a18d33i50m77í86r 88S18o52j68k51a 4336347298138

Doplnění: kvas není zrající víno, aby se zlepšoval zráním. Kvas také není kočka, aby zcepeněl ze stavu 1 do stavu 0. Kvas není zdravější než droždí, protože drožďové kvasinky vlastně obsahuje. Kvasový chleba není probiotikum (při použití chlebové mouky je maximálně tak prebiotikem), protože je pečením sterilizován. Kvas je technologicky nespolehlivý, proto ho velké pekárny nepoužívají ke kypření. Kvas je náročný na čas, proto ho velké pekárny nepoužívají, prodražoval by výrobek. Kvas je super.

+4/−2
3.6.2018 19:29

M96i68l91a63n 20Č61e14r77n88ý 5523399829172

Doplnění: kvas není kvásek. To, co jste použil, je výraz buď pro hostinu spojenou s hojným popíjením alkoholických nápojů (též hodokvas) anebo pro staroslovanský nápoj, jakousi obdobu piva, vyráběný z obilí.

0/−1
4.6.2018 17:49

P71a48v21e80l 80B15í91n96a 1843555522533

Jestli Vám vyhovuje Pěnam...

0/0
7.6.2018 19:24

P28a14v80e22l 21K16u40d11r70y82s 5170735386950

O tom, že je drožďový chleba (pečivo obecně) méně nadýchaný, by se dalo s úspěchem pochybovat. Právě že droždové pečivo kyne jako divoké a minimálně první den po upečení, je krásně nadýchané. Pak to s ním ovšem jde prudce z kopce a v nejakém momentě klidně zplesniví. Kváskové není tak nadýchané, ale vydrží mnohem déle jedlé a určitě je líp stravitelné a taky mnohem víc zasytí. Kváskuju už několik let a vidím zásadní rozdíl v kvalitě a chuti. Stáří kvásku ovšem neřesmím ani omylem. A naopak, čas od času vyrobím kvásek nový. Netíhnu k udržování nějakého zkvašeného těsta celé roky ;)

+3/−1
3.6.2018 13:57
Foto

V12l36a28d79i20m94í78r 27S68o40j86k70a 4286427318288

Kvas obsahuje úplně stejnou Saccharomyces cerevisiae jako droždí. Rychlost kynutí může být naprosto totožná a droždí nelze obviňovat z nekvalit. Rozdíl je (v případě kvasu) v technologickém postupu, kdy se dává těstu více času na zrání a enzymatické změny, pekař tedy těstu naslouchá, nespěchá s ním a nic dalšího do něj nesype. To stojí čas a takový pecen pak může stát klidně 80-100 Kč.

To, co dělá z průmyslových chlebů nechutnou a plesnivějící hmotu, je technologický postup s využitím (vcelku přírodních) aditiv, které mají za úkol výrobní proces zrychlit, učinit spolehlivějším a udělat takový výrobek, jaký zákazník chce: na omak měkký pecen za cenu do 30 Kč.

+3/0
3.6.2018 19:21
Foto

J50i25r48k45a 16L79a91s66z81y 4221384213349

Ach jo :-/

+2/0
3.6.2018 12:05
Foto

V63l74a81d84i78m78í72r 26S73o60j73k36a 4586727938508

Stáří kvasu je úplně irelevantní: všechno, co tam narostlo, je staré maximálně pár dnů a mikrobiální složení je poplatné tomu, v jakém prostředí je kvas veden je a z jakých lokálních zdrojů pochází mouka.

Mikrobiota kvasu (poměr kvasinek, laktobacilů ap.) se ustálí od založení za pár měsíců a pak už není rozdíl mezi pět let vedeným a pět set let vedeným. Se změnou prostředí či krmiva přichází i změna mikroflóry, takže to nejsou původní kmeny, co dělají kvas kvasem, ale právě krmivo a prostředí.

Senzace se nekoná, ale aspoň vím, kam poslat námět na reportáž o mém Karlovi, až mu bude třeba padesát.

+18/−1
3.6.2018 8:05

D92a73v18i82d 29H66u68r37k32a 3250193691461

Mne zaujala mnohem vice poznamka, ze dnes pekari pouzivaji misto kvasku drozdi, a proto je chleba mene stravitelnejsi a mene nadychanejsi.

+4/0
3.6.2018 6:49

J67a81k82u54b 62R93o57u12s 3913490694142

Šetří se všude a za každou cenu :(

0/0
27.7.2018 9:03

J53a89k51u21b 86R42o85u50s 3723180134552

Okurková sezona bude letos mimořádně vydařená, když už na začátku června novináři píšou o kanaďance, která si každou neděli dělá wafle k snídani.

+19/−3
3.6.2018 0:50

P90a66v94e46l 59J68e68ř18á35b58e91k 7771282734647

Pokud si neuvědomíte fakt, že o tento kvásek se rodina stará několik generací, tak si mumlejte třeba i o paprikové sezóně.

Kdyby to bylo 120 let staré auto, tak by bylo o něčem jiném. Že?

+10/−2
3.6.2018 1:16

J25a90k58u53b 14R13o38u39s 3243560504892

Udržovat 120 let staré auto vyžaduje nesrovnatelně více úsilí a dovedností, než udržovat kvásek.

0/0
29.7.2018 16:47

S38i68m95o38n63a 35B90ě87l67á56k97o43v32á 2400431559603

starat se tak dlouho o kvásek nepřetržitě dá sakra práci, tak nežvaňte o okurkové sezóně, když tomu nerozumíte Rv

+1/−7
3.6.2018 10:12

Z22d33e47n32ě27k 94W90o29l13f 9981260607515

Drama queen :D

+5/0
3.6.2018 11:21

J47a95k68u39b 10R22o96u94s 3653850394152

Nebreč

0/0
29.7.2018 16:47

J17a26k57u35b 22R69o57u77s 3273900194272

To nic není, já si každý den solím oběd solí, která je stará 250 milionů let.

+39/−1
3.6.2018 0:49

O72n43d76ř76e34j 64Z19d39e46r29a59d38i13č32k27a 6464595933358

.... a v červenci má expiraci.

+8/0
3.6.2018 13:22

J92ú41l24i10u46s 65M16i43k50u48l43a 9598375772950

Vykopali ju naozaj v poslednej chvíli.

+4/0
3.6.2018 13:55

R94o32b45e71r40t 56M55á92s85l56o 1861531127947

Dobrej fór. Budu se muset mrknout na sůl (až jí budu kupovat) jestli tam je "spotřebujte do" :-).

0/0
3.6.2018 14:08

P33a97t82r90i96k 76M13i72k96e21l 3694902239704

Nechci vám kazit radost, ale většina soli kterou v ČR seženete je z miocénu a to je s bídou 23M let, tak nekecejte.

0/0
3.6.2018 13:59

J95a85k91u81b 42R17o10u81s 3733290474792

Nežiju v ČR a nekupuju sůl ze supermarketu

+1/0
3.6.2018 14:04

J98a55k67u22b 91R62o21u20s 3523640514612

Mám tady přímo před sebou na stole slánku, kde je nápis jako prase, že je to sůl stará 250 milionů let, a vy mě tu budete poučovat, jak stará je moje sůl... Myšlení některých lidí fakt nepochopim :D

+1/−2
3.6.2018 14:12

P59a74v33e97l 20J74e80ř26á85b58e16k 7921742544467

Tak to je správně.

myšlení některých lidí skutečně nelze pochopit.

zejména když věří textům na obalech

+3/0
3.6.2018 18:49

T12e22r58e77z45a 21B96a31b44i59j14o58v58á 8794699165

Tak může mít pravdu, ano existuji i triasová ložiska a našlo by se i nějaké permské tj 300M ,ale v ČR se tato sůl prostě moc neprodává protože gro soli je tu z paleogénních ložisek, ano a jen blbec si koupí sůl, s tím že je dražší a je na ní napsáno 250M stará, důvod, pořád je to ten stejný halit jen z mořské vody vyschl trochu dřív a spíš bude obsahovat více nečistit a nežádoucích příměsi.

+2/0
3.6.2018 21:35

I54v34o 41N16a18v18r88á16t91i12l 5614318924

V té mojí si spolehlivě ráchali pařátky dinosauři ;-D

+1/0
3.6.2018 14:15

Najdete na iDNES.cz