Je to revoluce v českém pekařství, říkají odborníci o novém superchlebu

  17:45aktualizováno  17:45
Revolucí v českém pekařství nazývají odborníci z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze speciální celozrnnou mouku, kterou vyvinuli v Mlýnu Perner ve Svijanech. Podle odborníků je to unikát nejen v rámci Česka, ale i střední Evropy.

Jan Mašek představil v Jablonci superchleba. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Smržovské Pekařství Jan Mašek z mouky upeklo dva druhy takzvaného superchleba. Od jiných celozrnných výrobků se liší v tom, že nemá pro někoho nestravitelnou chuť celozrnného pečiva, ale chutná skoro jako klasický chléb.

Navíc má nízký glykemický index, takže tolik nezatěžuje organismus strávníka velkými výkyvy hladiny krevního cukru, které mohou přispět ke vzniku cukrovky.

Vláknina obsažená v chlebu pak působí jako prevence před rakovinou tlustého střeva a konečníku. Chléb je prý též ideální při redukčních dietách.

„Jde o technologii výroby celozrnné mouky, která doposud nebyla v Česku nikdy použita. Už při našich rozborech tato mouka vykazovala výjimečné vlastnosti,“ říká přední český odborník na mouku Pavel Skřivan z Ústavu sacharidů a cereálií Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Z mouky se dá vyrobit i sladké pečivo

V praxi to znamená, že tato mouka může být použita jak pro výrobu chleba, tak i třeba sladkého pečiva.

„Navíc ne každému celozrnné výrobky chutnají a ne všechny druhy pekařských výrobků jdou z klasicky vyráběné celozrnné mouky vytvořit. Tady je tomu naopak, chuťově se výrobky z této mouky blíží k moukám běžným a dají se z této mouky vyrábět věci, které se z běžné celozrnné mouky nedají,“ přibližuje Skřivan.

Podle Skřivanovy kolegyně Marcely Slukové je superchleba prospěšný zdraví.

„Jeho konzumací přijme člověk daleko více vlákniny než v případě běžného pečiva. Člověk má díky tomu pocit sytosti a více energie. Chleba je proto dobrý pro redukci hmotnosti, ale zvyšuje i imunitu a je šetrný k trávicímu traktu,“ uvádí odbornice.

Ve Mlýnu Perner na novou mouku přišli tak trochu náhodou. Vyzkoušeli speciální mlecí přístroj z Německa.

Mouku si budou moci koupit i běžní zákazníci

„Hledali jsme technologii, na které by se dala umlít otruba. Pak jsem zkusil, zda by na tom nešly umlít i jiné obiloviny a vznikla z toho tato krásná, velmi jemná mouka,“ prozrazuje Daniel Perner z mlýnu ve Svijanech.

Na začátku příštího roku ve mlýně vznikne linka na výrobu této mouky. Mlýn chce zatím mouku exkluzivně dodávat jen do Pekařství Jan Mašek, ale nevylučuje, že v budoucnu osloví i jiné pekárny. Podle Pernera bude brzy mouka k dostání i pro běžného zákazníka.

Superchleby tedy zatím vyrábějí pouze v Pekařství Jan Mašek a k dostání jsou v síti jeho prodejen, a to nejen v Libereckém kraji, ale i v Praze.

„Z této mouky vyrábíme žitný celozrnný chléb, který tvarem připomíná kostku a pak kváskový celozrnný chleba - šišku, kde je žito i pšenice. Vše vyrábíme bez éček a chemie,“ říká Jan Mašek. Šiška vyjde na 35 Kč, kostka na 30 korun. V hlavním městě budou chleby dražší.

Pekárna by brzy chtěla z mouky vyrábět i sladké pečivo. „Tyto výrobky bychom v budoucnu rádi dodávali do škol nebo například fitness center,“ dodává Mašek.

Autor:

Nejčtenější

U Máchova jezera se usadili šakali. S klimatem se něco děje, říká zoolog

Od března doplní vycpaný šakal expozici českolipské fauny v místním muzeu....

Když šéf českolipského muzea Zdeněk Vitáček, před lety začal nacházet v okolí Doks a Provodína charakteristické stopy s...

Mladík na ulici vyzval na souboj osmdesátníka. Netušil, že to je judista

Ilustrační snímek

Nepořádek, který dělal na ulici v České Lípě při pojídání kebabu mladý muž, rozčílil kolemjdoucího osmdesátiletého...

Ti tygři jsou bastardi. Jejich orgány mohu použít, hájí se souzený Berousek

Ludvík Berousek u soudu v České Lípě (21. ledna 2019)

V České Lípě pokračuje soudní jednání, při němž se rozplétá kauza nelegálního obchodu s částmi tygřích těl. Veterinářka...

Kamion biatlonistů se vrátil domů. Nejhorší noční můrou je D1, říká řidič

Řidič Martin Žák s kamionem loni najezdil 15 tisíc, letos už 10 tisíc kilometrů.

Třináct metrů dlouhý, čtyři metry vysoký, téměř dva a půl metru široký. Prostě klasický kamion, jakých jezdí na...

Seniorka, kterou napadla doga, zemřela v nemocnici. Vyšetřuje to policie

Ilustrační snímek

V pátek v nemocnici v České Lípě zemřela seniorka, která zde byla od středy hospitalizovaná po napadení psem....

Další z rubriky

Scooter spojí národy, ohnivou show přiveze poprvé do Liberce

Benátská noc 2011 - Scooter

Legendární otázka How Much Is the Fish?, tedy Kolik stojí ryba?, padne letos na podzim v liberecké Home Credit aréně. Z...

Konec falšování, na univerzitě v Liberci odhalí opsané diplomové práce

Letos kontrolují na Technické univerzitě v Liberci všechny diplomky, které...

Opsat beztrestně cizí diplomovou práci bude pro nepoctivé studenty složitější. Technická univerzita v Liberci začala...

Majitel se zbavil psa, který pokousal seniorku. Zvíře přesunuli jinam

Ilustrační snímek

Majitel se zbavil argentinské dogy, která minulý týden ve vesnici Pihel pokousala jedenadevadesátiletou ženu a ta dva...

Najdete na iDNES.cz