Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Česko má nového Biba, restauraci, kde se výborně najíte za dobrou cenu

  12:05
Nálepkou z produkce michelinského průvodce se nově může pochlubit restaurace Na Kopci v Praze. Restaurace, o níž se mezi pražskou kuchařskou elitou šušká, že už by si to opravdu zasloužila.

Mediálním guru restaurace je Titus Eliáš, který ji v roce 2008 založil. „Pozor, toto ocenění je však práce mého kamaráda a kolegy Petra Vlka, který už dva roky restauraci šéfuje, já se starám o naši druhou restauraci Na Konci,“ vysvětluje Titus Eliáš, jak je to vlastně se zásluhami o restauraci. I když je pravda, že je stále zakladatelem a vlastníkem a určil restauraci směr.

„V loňském roce se nám povedlo, že jsme byli prvně zařazeni do michelinského průvodce. Už to je velký úspěch,“ popisuje Petr Vlk. Je to první krůček k mezinárodní proslulosti a k tomu, že mnoho hostů se staví už jenom proto, aby ochutnali. A že se jim v restauraci dobře jí, dokládají i čtyři a půl hvězdy z pěti v mezinárodním průvodci Tripadvisor, kterým se řídí v podstatě každý cizinec, který se chystá navštívit Prahu.

Šest Bibů v ČR

Bib Gourmand označuje restaurace, kde se výborně najíte za cenu do 850 Kč za menu.

Bib v Česku

Aromi (Riccardo Lucque a Miroslav Grusz), Aureole (Jiří Král), Divinis (Zdeněk Pohlreich), Sansho (Paul Day), Sasazu (Shahaf Shabtay), Na Kopci (Petr Vlk a Titus Eliáš). 

„Co to znamená pro mě? Určitě největší ocenění v kariéře. I když je mi jasné, že je to zásluha celé naší party, nejen kuchařů, ale celého personálu, který je součástí servisu pro zákazníky,“ těší se Vlk, kterému kamarádi přezdívají Vlčák.

Obědová menu to dostanete za velmi slušných 120 korun, vyhlášenou specialitou restaurace Na Kopci je speciální tatarák s kapary a koktejlovou omáčkou, za ten zaplatíte 290 korun. Nemohli jsme tedy odolat, aby šéfkuchař ukázal, jak jej připravuje.

Do namletého hovězího masa z válečku se přidají drobné hoblinky parmazánu, nasekaná hladkolistá petržel. Sekané kapary a corničonky (malé pikantní francouzské okurky), šalotka, olivový olej. Spojíme dvěma lžícemi koktejlové omáčky, dochutíme čerstvě mletým pepřem a solí.

Pak vezmete vidličku a pořádně promícháte a přes tvořítko můžete servírovat. Na talíři dozdobíte zeleným, bylinkou a hoblinkou parmezánu a můžete podávat.

Na Kopci tatarák servírují s hranolky, které si můžete namáčet do koktejlové omáčky, jež trůní ve skořápce usazená na „válci“ tataráku.

Koktejlová omáčka:

Majonéza, kečup, worchester, dijonská hořčice, sůl a pepř.

Autor:
  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Czech Nature Photo: Tajemný snímek s pavučinami pořídil vítěz v Austrálii

15. května 2024

Mezinárodní porota si musela pozorně prohlédnout dva a půl tisíce snímků z celého světa, aby...

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vysaďte si damašskou růži. Voňavou léčivku, kterou využijete na pěstění pleti

17. května 2024

Královna květin, říká se jí. Umí opravdu potěšit, některé kultivary nadchnou i nádhernou vůní....

Brněnská zahrádka v parku, s pergolou a záhony, o kterou pečují romské děti

23. května 2024

Soutěž Má jen pár desítek metrů čtverečních a první zahradnické práce tu proběhly v roce 2022, nicméně už...

Stromy a keře si umějí pomáhat, aby byly zdravější. To je tajemství guildů

23. května 2024

Guildy jsou společenství stromů a rostlin. Pomáhají si prospívat, odolávat škůdcům, lákat celoročně...

Snědl jsem i syrové kuře. Mistr japonské kuchyně nejen o tom, proč neumíme jíst sushi

23. května 2024

Premium Může se pyšnit titulem mistra světa v přípravě japonského jídla pro nejaponské kuchaře. Jakub Horák...

Existuje asi šest set plemen ovcí, někteří berani mohou mít i tři páry rohů

23. května 2024

Ovce se zapsaly už do starověkých mýtů, provázejí člověka celé věky. Jsou užitečné hned třikrát –...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...