Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Je jedno, na čem budete grilovat. Maso nakonec bude chutnat stejně

Až si půjdete kupovat gril, dejte si pozor na pár maličkostí, které by se vám mohly hodit pro praxi. Řiďte se tím, jak často grilujete a které druhy masa budete upravovat.
Obrázky s grilováním většinou vypadají kýčovitě. Jenže ono to tak pohodově...

Obrázky s grilováním většinou vypadají kýčovitě. Jenže ono to tak pohodově opravdu funguje. | foto: Mountfield

Podle výsledků ankety v našem předchozím článku o grilování (více zde) většina lidí griluje na dřevěném uhlí nebo briketách, jen necelá čtvrtina z tohoto množství na plynu. Dokonce ještě méně než na elektřině. Přitom čísla prodejů plynových grilů českých obchodníků a prodejců dávají grilování na plynu daleko větší šanci.

"V posledních letech prodáváme víc plynových grilů. Je to dáno jak širší nabídkou těchto grilů, tak i tím, že naši zákazníci dávají přednost plynu pro snadnější a rychlejší grilování, kdy ve výsledku není rozdíl v mase na plynu nebo dřevěném uhlí," vysvětluje Barbora Mudráková ze společnosti Mountfield.

"U nás byl poměr plynových k uhelným za loňský rok tak 2:3," říká Michaela Gregorová ze společnosti Mall.cz. Tak to je rozpor: možná je to tím, že i s nástupem on-line nakupování jsou grily jedna z komodit, u které stále převažuje to, že se primárně prodává v kamenných obchodech, protože zákazníci si je rádi chtějí osobně vybrat a vyzkoušet si je. Prostě si ho ohmatáte zoči-voči a zamilujete se.

Poměrně jasný názor na zdroj tepla, na kterém se griluje, má Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu. "Podle mě je to jedno. Pokud postupujete správně, nepoznáte to. Nedávno jsme to zkoušeli s kamarády. Část masa jsme upravili na uhlí, část na elektřině a část na plynu. Když jsme pak dávali ochutnávat, nepoznali, co je z čeho," tvrdí.

Na dřevěné uhlí

Milovníci klasiky to mají dobré. Grily na dřevěné uhlí jsou obvykle podstatně levnější a konstrukce moderních grilů dosáhla dokonalosti. Jen je třeba při koupi dát si pozor na kvalitu materiálů, zvláště ti, kdo grilují často. Bezejmenný gril za tisícovku se může brzy začít vlivem tepla bortit, kdežto "mercedesy" značek jako Barbecook či Weber vám vydrží prakticky po celý život.

Vybrat si můžete z různých koncepcí. Kdo rád griluje i větší kusy masa, měl by zvolit gril s poklopem. Maso se pak rychleji propeče i vevnitř. Podpalování zase usnadní komínový systém grilů Barbecook, který nepotřebuje podpalovač. "Do nohy grilu zmačkáte noviny, nahoru na rošt nasypete uhlí, papír zapálíte a díky tahu se uhlí samo podpálí," popisuje Mudráková.

Na plyn

Pokud budete vybírat plynový gril, budete už mít větší dilema. Je tu víc vychytávek na výběr. Prakticky všichni výrobci už opustili systém lávových kamenů, tvrdošíjně se ho drží už snad jen grily Campingas. Ostatní sázejí na systém takzvaných flavorizérů. Už dávno neplatí, že by byly drahé, jako jsme psali před dvěma lety (více zde). Plynové hořáky jsou zakryté ocelovými profily a zabraňují skapávání omastku do plamenů. Tím je grilování zdravější.

Je vhodné ujasnit si, jakým způsobem rádi grilujete. Někomu víc vyhovuje mřížka, někomu zase tál. Ideální je, když váš favorit má možnost desky kombinovat, dokupovat. Na tálu se bude líp připravovat například zelenina, na mřížce maso. Právě na pečení větších kusů by měl mít gril ve víku teploměr.

Liší se i systém zapalování. U starších grilů si možná pamatujete na piezo, které při zmáčknutí vydává bouchnutí , jako jsme ho znali z plynových topidel. S tím se už naštěstí nesetkáte, lepší grily dokonce mají zapalování integrované do ovladače hořáku.

Kontrolujte stabilitu

Ne každý má možnost postavit gril na stabilní místo, často je třeba s ním manipulovat, proto by měl mít alespoň dvě kolečka. V tom případě si zkontrolujte už v obchodě, zda ho budete mít za co chytit a odvézt na určené místo.

Aroma systém - zásuvky můžete naplnit vínem, pivem či bylinkami, vylepší chutě.

Teplotní sonda do velkých kusů masa. Tato dokonce i s oddělitelnou dokovací stanicí. Než se maso upeče, můžete ji mít u sebe a mezitím třeba sekat zahradu.

Stojan na kuře nastojato potřebuje gril s větším průměrem, tedy i s vyšším poklopem.

A taky si vyzkoušejte jeho stabilitu. Solidní prodejce by měl gril mít v prodejně sestavený tak, jak to bude ve finále: nedejte nic na výmluvy, že to je sešroubované jen tak zlehka na ukázku. S rozviklaným přístrojem se nakonec budete trápit vy.

Ať už gril na uhlí, či na plyn, neměla by mu chybět horní odkládací mřížka. Nejenže je občas třeba suroviny dohřívat, protože hosté ještě nedorazili, ale například u silných steaků je třeba před podáváním nechat maso odpočinout, mírné teplo je na to ideální. A další drobnosti potěší: další hořák, kde můžete připravit omáčky či nasadit wok. Háčky na zavěšení grilovacího nářadí či možnost připojit teplotní sondu pro velké kusy masa.

Autor:

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

Flank steak s chimichurri a hořčičnou omáčkou

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

Hovězí steak pečený přímo v uhlících

VIDEO V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Picanha na grilu zní exoticky, ale je to vlastně jenom hovězí kýta se salsou

Picanha bude králem každé grilovačky.

Seriál Ten kus masa zná každý, kdo někdy ochutnal rakouskou specialitu tafelspitz. Spodní šál zadní hovězí...

Podzimem grilování nekončí, stačí se jen trochu přiobléct a jede se dál

Na podzimní grilovačku se už budete muset trochu přiobléct.

Podzim se dá prožít nejen pod dekou s kávou a knížkou v ruce, ale i na terase, která si ještě...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

Seznamte se s vaší narozeninovou květinou. Může vás dokonale popsat

25. května 2024

Co může být smyslnějšího než květiny? Vnášejí do života radost a ovlivňují prý dokonce i vaši...

Nedrobit, neříhat, jíst, i když nemáte hlad. Tak vypadá jídlo ve vesmíru

24. května 2024

Vesmírné stolování je trudná věc. Astronauti třeba nesmějí drobit a krkat – nikoli kvůli slušnosti,...

Existuje asi šest set plemen ovcí, někteří berani mohou mít i tři páry rohů

24. května 2024

Ovce se zapsaly už do starověkých mýtů, provázejí člověka celé věky. Jsou užitečné hned třikrát –...

Brněnská zahrádka v parku, s pergolou a záhony, o kterou pečují romské děti

23. května 2024

Soutěž Má jen pár desítek metrů čtverečních a první zahradnické práce tu proběhly v roce 2022, nicméně už...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....