Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Maso se napíchává lákem i kvůli barvě a trvanlivosti, tvrdí řezník

František Kšána z proslulého pražského řeznictví hodnotil vzorky balíčkového masa. Vesměs pochválil kvalitu jeho zpracování, barvu i vůni. Odporem však vraštil obočí, když viděl balíčky s mletým. A nastřikování masa neuznává.

S kamerou a taškou plnou vzorků jsme ho zastihli při objednávání českých velikonočních kůzlat. "Tak ukažte, co jste přinesli," vítal nás. Na kontrolu popisků na balíčcích si ovšem musel vzít brýle. "Tak ani s brýlema to nepůjde, musíte mi to přečíst, nemáte lupu?" potvrdil častý povzdech, že hlavně starší lidé nemají šanci přečíst si, co vlastně v obchodě kupují.

Nejlépe dopadla prsa

Kšána vybalil kuřecí prsa. "Senzoricky vypadají dobře, barva není špatná," pochválil vzorek, který nakonec skončil v jeho žebříčku na prvním místě a asi by byl kouskem, který by si bez obav sám koupil.

U dalších vzorků už tak spokojený nebyl. Vepřová krkovice byla podle něj příliš prorostlá, přestože tučné do ní patří. "Počkejte, já vám ukrojím krkovičku ze svého, ať vidíte, jak má vypadat pořádný kousek," natahoval ruku po noži.

Porovnání kupované krkovičky a krkovičky od řezníka

Vážnější závadu však našel v balíčku s vepřovými řízky z kýty. Na první pohled zjistil, že jsou nařezány po vlákně místo napříč. "Buď to dělal nějaký brigádník, anebo ještě spíš: výrobce chce ušetřit, tímto způsobem má méně odpadu," odhadoval. Když se z takových plátků udělají řízky, budou tuhé, budou se řezat hůř, než kdyby se smažily ty s krátkým vláknem.

Obecně ale (což je u řezníka pochopitelné) s balíčkováním masa příliš nesouhlasí. "Je to práce navíc, která stojí peníze. Já tu mám maso za v podstatě stejnou cenu, mnohdy i levnější. Protože mi odpadají tyto náklady navíc. Sám si to prase zbourám, znám jeho životopis," tvrdí.

A to ještě zapomněl připomenout častou praxi, kdy se maso vozí sem a tam po Evropě, aby se v Česku vykrmilo, porazilo, odvezlo jinam na zpracování a opět se vrátilo do českého obchodu. Podobně jako to bylo u masa, které nedávno kritizoval Roman Vaněk z Prakulu ve svém seriálu Peklo na talíři (více zde).

Křehčené jen pro sebemrskače a lenochy

Co Kšána nesnáší, je křehčení masa. "Když to někomu chutná, ať si to koupí, to je každého věc. Ale není přece lepší koupit si normální pečeni? Vždyť stačí si ji nakořenit, potřít olejem a nechat odležet. Ostatně tady to děláme pro zákazníky běžně a v každém řeznictví by to měli nabízet taky. Okořeníme, přidáme olej a zavakuujeme. To na křehkou pečínku úplně stačí a nestrkáte do sebe žádnou chemii," rozčiloval se nad balíčky napíchaného masa.

František Kšána se marně snaží přečíst drobné popisky na balíčku s masem.

"Podle mě jsou tu dvě motivace. Drahou surovinu nahradíte levnou a prodáte za cenu drahé. A pak tím, že maso napícháte lákem, prodloužíte jeho trvanlivost a maso dlouho zůstane hezky červené," vysvětluje.

Mleté jako nebe a dudy

Největší rozdíl mezi jednotlivými druhy masa se ukázal mezi mletými. Mletého s padesáti procenty masa, kde zbytek tvořila voda, tuk a éčka, se Kšána štítil na první pohled. "Tak tohle svinstvo nebude k jídlu," ulevil si mimo kameru.

Rozdíl mezi kupovaným mletým a čerstvým od řezníka

"Pojďte do krámu. Já vám ukážu, jak se dělá normální mleté," nevydržel. V první řadě by se podle něj měl řezník zeptat, co se z masa bude vařit. "Do karbanátků bych doporučoval dvě třetiny vepřového, zbytek hovězí. Poměr jedna k jedné bych využil třeba na lasagne nebo boloňské špagety. A burger na gril z čistého hovězího."

Jak vypadá rozdíl mezi "mletým nemletým" v porovnání s normálním od řezníka, můžete vidět na fotografii. Celou reportáž uvidíte na videu.

Autor:
  • Nejčtenější

Nadřeli se, ale konečně na své zahradě žijí. Na terase, u ohně i u bazénu

13. června 2024

Soutěž Když se Lucie s manželem rozhodli postavit si dům v kopcovitém terénu na okraji Brd, od začátku...

Sám si navrhl i zrealizoval zahradu, kde vládne kámen. Jako ze žurnálu

17. června 2024

Soutěž S realizací proměny své zahrady na Uhersko-Hradišťsku začal čtenář Marian krok za krokem na podzim...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Když budu muset poslat starý kotel do šrotu, jaké mám vlastně možnosti?

11. června 2024

Od 1. září letošního roku začne platit zákaz provozu kotlů na tuhá paliva 1. a 2. třídy, případně...

Na zahradě po babi a dědovi si postavila dům a s rodinou buduje novou zahradu

11. června 2024

Soutěž Miluje zahradničení a má to štěstí, že u domu mají i poměrně velkou zahradu. „Nikdy bych nevěřila,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Mazlíčci hrají o prémiové granule za 10 tisíc, dejte hlas svým favoritům

3. června 2024  8:55,  aktualizováno  17.6 9:19

Hlasování v anketě o nejroztomilejšího mazlíčka měsíce června je tu. Vítězové získají prémiové...

Češi ulovili na Lofotech obřího halibuta. Prali se s ním dvě hodiny

18. června 2024

Norsko je jedna z nejnavštěvovanější zemí na světě pro mořský rybolov a pro Čechy nejoblíbenější...

Cihla ctí ráz starého domu a dala citlivě budované moderní zahradě duši

18. června 2024

Soutěž Zhruba 400 metrů čtverečních velký pozemek obklopující více než sto let starý dům na Žatecku,...

Mazlíčci hrají o prémiové granule za 10 tisíc, dejte hlas svým favoritům

3. června 2024  8:55,  aktualizováno  17.6 9:19

Hlasování v anketě o nejroztomilejšího mazlíčka měsíce června je tu. Vítězové získají prémiové...

Sám si navrhl i zrealizoval zahradu, kde vládne kámen. Jako ze žurnálu

17. června 2024

Soutěž S realizací proměny své zahrady na Uhersko-Hradišťsku začal čtenář Marian krok za krokem na podzim...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...