Jak poznáte, že v potravině není zbytečná chemie? Éčka luštit nemusíte

aktualizováno 
Je to dosud velmi málo známá značka. Zatím zapadla ve spoustě ostatních jako Klasa, Regionální potravina, BIO a další. Pokud se rozšíří, mohla by spotřebitelům velmi usnadnit život.

Popis složení výrobků je napsaný na potravinách čím dál menším písmem. Ilustrační foto. | foto: CEFFProfimedia.cz

Značka CEFF (Cetrified E-Friendly Food) by měla pomoci v tom, že byste nemuseli v obchodech složitě pročítat miniaturní seznamy éček na obalech. Zvlášť proto, že pod mnohými z nich se skrývají naprosto přírodní a neškodlivé přísady. "Nad éčky se v poslední době vzrušeně diskutuje, a kde lidé najdou éčko, automaticky vidí škodlivou látku, což nemusí být pravda. My chceme toto přečíst za ně a značkou je jednoduše ujistit, že nekupují nic pro organismus škodlivého," popisuje spoluautorka projektu Ivana Bednářová.

Tím vysvětluje, že v seznamu výrobků nenajdete třeba šunky, kde je rychlosůl, Praganda obsahující E250, potřeba k výrobě, aby šunka nešedla. Ale je tu spousta výrobků, které lze vyrábět bez použití konzervantů, a pokud se výrobce snaží, lze je vyrobit i bez nich.

Tato značka se začne objevovat na potravinách bez chemie.

Tato značka se začne objevovat na potravinách bez chemie.

"Organizaci jsme založili v roce 2010 a o rok později už jsme udělili značku prvním výrobkům. Máme jich zatím něco přes stovku, na schválení čeká třicítka dalších," popisuje Bednářová.

Podle ní není start značky příliš raketový. "My nejsme nikým podporovaní, nemáme peníze na televizní reklamu, jde nám o to, aby byly naše testy naprosto nezávislé. Ale na rozdíl od časů, kdy jsme sami obtelefonovávali výrobce, už se hlásí i sami. Přijde jim snazší pro spotřebitele, aby jedinou značkou informovali o tom, že vyrábějí pro organismus vlídně," vysvětluje Bednářová.

Výrobky se jednou za čas namátkou kontrolují u Státního zdravotního ústavu, aby se zjistilo, zda výrobce jen nedeklaroval svůj výrobní postup a pak se potichu nevrátil ke snazší "chemické" výrobě. Někdo to celé musí platit, podle Bednářové stojí logo na výrobku výrobce 4 500 korun ročně.

"My jsme tuto značku přivítali, protože nám dala možnost jednoduše označit výrobky, které máme na trhu, ale neměli jsme možnost dát na první pohled vědět, že jsou skutečně bez škodlivých éček. Třeba dětské cibulky. Jen máme problém lidem vysvětlit, že naše cibulky časem zlátnou, protože nejsou nacpané konzervanty, jako jsou ty, které vydrží na regále bílé několik let," říká Jiří Salamánek ze společnosti Efko.

Tato značka asi nebude pro každého. "Masaři" to mají složitější. Třeba šunku tak, aby zůstala růžová, bez Pragandy nevyrobíte, ale v seznamu certifikovaných výrobků už jsou například uzeniny Zedníček, párky i tlačenka a další.

Autor:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem.

Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé,...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Zimní malta pomůže zachránit stavbu, ale nepodceňujte předpověď počasí

Pokud je zima mírná, není třeba skončit se stavbou.

V běžných podmínkách by se stavební práce neměly provádět při teplotách pod 5 °C. V případě mírné zimy je však možné...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz