Čtvrtek 11. srpna 2022, svátek má Zuzana
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 11. srpna 2022 Zuzana

Maso se napíchává lákem i kvůli barvě a trvanlivosti, tvrdí řezník

František Kšána z proslulého pražského řeznictví hodnotil vzorky balíčkového masa. Vesměs pochválil kvalitu jeho zpracování, barvu i vůni. Odporem však vraštil obočí, když viděl balíčky s mletým. A nastřikování masa neuznává.

S kamerou a taškou plnou vzorků jsme ho zastihli při objednávání českých velikonočních kůzlat. "Tak ukažte, co jste přinesli," vítal nás. Na kontrolu popisků na balíčcích si ovšem musel vzít brýle. "Tak ani s brýlema to nepůjde, musíte mi to přečíst, nemáte lupu?" potvrdil častý povzdech, že hlavně starší lidé nemají šanci přečíst si, co vlastně v obchodě kupují.

Nejlépe dopadla prsa

Kšána vybalil kuřecí prsa. "Senzoricky vypadají dobře, barva není špatná," pochválil vzorek, který nakonec skončil v jeho žebříčku na prvním místě a asi by byl kouskem, který by si bez obav sám koupil.

U dalších vzorků už tak spokojený nebyl. Vepřová krkovice byla podle něj příliš prorostlá, přestože tučné do ní patří. "Počkejte, já vám ukrojím krkovičku ze svého, ať vidíte, jak má vypadat pořádný kousek," natahoval ruku po noži.

Porovnání kupované krkovičky a krkovičky od řezníka

Vážnější závadu však našel v balíčku s vepřovými řízky z kýty. Na první pohled zjistil, že jsou nařezány po vlákně místo napříč. "Buď to dělal nějaký brigádník, anebo ještě spíš: výrobce chce ušetřit, tímto způsobem má méně odpadu," odhadoval. Když se z takových plátků udělají řízky, budou tuhé, budou se řezat hůř, než kdyby se smažily ty s krátkým vláknem.

Obecně ale (což je u řezníka pochopitelné) s balíčkováním masa příliš nesouhlasí. "Je to práce navíc, která stojí peníze. Já tu mám maso za v podstatě stejnou cenu, mnohdy i levnější. Protože mi odpadají tyto náklady navíc. Sám si to prase zbourám, znám jeho životopis," tvrdí.

A to ještě zapomněl připomenout častou praxi, kdy se maso vozí sem a tam po Evropě, aby se v Česku vykrmilo, porazilo, odvezlo jinam na zpracování a opět se vrátilo do českého obchodu. Podobně jako to bylo u masa, které nedávno kritizoval Roman Vaněk z Prakulu ve svém seriálu Peklo na talíři (více zde).

Křehčené jen pro sebemrskače a lenochy

Co Kšána nesnáší, je křehčení masa. "Když to někomu chutná, ať si to koupí, to je každého věc. Ale není přece lepší koupit si normální pečeni? Vždyť stačí si ji nakořenit, potřít olejem a nechat odležet. Ostatně tady to děláme pro zákazníky běžně a v každém řeznictví by to měli nabízet taky. Okořeníme, přidáme olej a zavakuujeme. To na křehkou pečínku úplně stačí a nestrkáte do sebe žádnou chemii," rozčiloval se nad balíčky napíchaného masa.

František Kšána se marně snaží přečíst drobné popisky na balíčku s masem.

"Podle mě jsou tu dvě motivace. Drahou surovinu nahradíte levnou a prodáte za cenu drahé. A pak tím, že maso napícháte lákem, prodloužíte jeho trvanlivost a maso dlouho zůstane hezky červené," vysvětluje.

Mleté jako nebe a dudy

Největší rozdíl mezi jednotlivými druhy masa se ukázal mezi mletými. Mletého s padesáti procenty masa, kde zbytek tvořila voda, tuk a éčka, se Kšána štítil na první pohled. "Tak tohle svinstvo nebude k jídlu," ulevil si mimo kameru.

Rozdíl mezi kupovaným mletým a čerstvým od řezníka

"Pojďte do krámu. Já vám ukážu, jak se dělá normální mleté," nevydržel. V první řadě by se podle něj měl řezník zeptat, co se z masa bude vařit. "Do karbanátků bych doporučoval dvě třetiny vepřového, zbytek hovězí. Poměr jedna k jedné bych využil třeba na lasagne nebo boloňské špagety. A burger na gril z čistého hovězího."

Jak vypadá rozdíl mezi "mletým nemletým" v porovnání s normálním od řezníka, můžete vidět na fotografii. Celou reportáž uvidíte na videu.

Autor:
  • Nejčtenější

Fotovoltaika nemusí být jen na střechách přímo na jih. Odchylka se snese

Seriál Už dávno neplatí, že fotovoltaické panely jsou vhodné pouze na jižní střechy o sklonu 35 stupňů. Technologie...

Na zahradu měli vysoké nároky, budovali ji deset let. A jsou spokojení

Soutěž Nejprve rodina čtenáře Martina vybudovala téměř svépomocí rodinný dům na Kladensku, v příjemné lokalitě u lesa. Poté...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sýr Jarlsberg může zachraňovat kosti. Podle studie „zažene“ osteoporézu

Podle odborníků je prospěšné sníst dva plátky ořechového norského výrobku denně. Konzumace Jarlsbergu zvyšuje hladinu...

Česko je plné pokladů a legend. Když se některé vynoří, je z toho poprask

Česká republika je plná bájných pokladů. Mnohé z nich se ale našly zcela náhodou třeba při břehu potoka či na poli....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zahrádkou jako dlaň na českokrumlovském dvorku dokonce protéká potůček

Soutěž Stačí kousek vlastního venkovního prostoru a lze ho během pár let proměnit v kouzelné místo, kde se zastavil čas, nebe...

Tenkrát před 40 lety. Veteráni z Pitavalu Krampol, Zedníček a Frej vzpomínají

Premium Jak je to dávno, co se prvně Pavel Zedníček, Jiří Krampol a Ladislav Frej sešli na natáčení seriálu Malý pitaval z...

Žena má mít dítě, když je zamilovaná, říká psychogynekoložka Máslová

Premium Ženy dělají velkou chybu, když mateřství příliš plánují, tvrdí psychogynekoložka a internistka Helena Máslová. „Vhodná...

Nebezpečný pro Česko. Proč stát nechce uzbeckého zápasníka Muradova?

Premium Mnoho let hrdě nastupoval do klece i s českou vlajkou na zádech. V malém evropském státě prorazil do velkého světa...

  • Další z rubriky

Předokenní rolety v létě chladí, v zimě hřejí. Ušetří tak hodně energie

V průběhu letošního parného léta jste si možná říkali, že by neškodilo trochu ochladit interiér. Zvláště v bytech...

Česko je plné pokladů a legend. Když se některé vynoří, je z toho poprask

Česká republika je plná bájných pokladů. Mnohé z nich se ale našly zcela náhodou třeba při břehu potoka či na poli....

Univerzální recept na cuketový dort, který nezklame. Od cukráře Maršálka

Cukety se u nás rozšířily až v osmdesátých letech, o to rychleji však zdomácněly v našich kuchyních. Ale zatímco...

Jde to i bez mrazničky. Existuje více způsobů, jak skladovat potraviny

Premium Většina ovoce a zeleniny, ale i bylinek nebo hub má v létě nejlepší chuť a obsahuje také nejvíce cenných vitaminů,...

WOLIP s.r.o.
Mechanik měření a regulace

WOLIP s.r.o.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 35 000 - 42 000 Kč

Češka vyhrála soutěž krásy v Africe. Všichni si na mě chtěli sáhnout, říká

Sarah Horáková (18) odletěla do Afriky reprezentovat Česko na světovou soutěž krásy. Když první vicemiss České...

Budu znovu chodit a tančit, věří Vendulka z Básníků a vybírá peníze na léčbu

Herečka Eva Jeníčková (58), která se proslavila coby Vendulka utěšitelka ze série o Básnících, řeší zdravotní problémy....

Díky Stiflerově mámě jsem měla sex s nejmíň 200 lidmi, vzpomíná herečka

Americká herečka Jennifer Coolidge (60) ve filmech Prci, prci, prcičky hrála Stiflerovu mámu Jeanine, která měla...

Pivo za 70, menší porce jídla. Budeme muset, říká šéf restauratérů

S růstem cen potravin a energií přichází zdražování v restauracích. Hospody kvůli krizi od základu mění obchodní...

Plyn pro Nord Stream spalují Rusové u hranic. Oheň je vidět z Finska

Rusko, které omezilo dodávky zemního plynu do Evropské unie, už několik týdnů spaluje plyn v kompresorové stanici...