VIDEO: Řezník hodnotil salámy ze supermarketu. Většinu neztrhal

aktualizováno 
Nakoupili jsme v samoobsluze vzorky salámů a vypravili se do proslulého pražského řeznictví, aby je majitel František Kšána popsal a podrobil senzorickému testu. Jednotlivé vzorky jsme pak nechali zhodnotit anonymně v redakci.

Předpokládali jsme, že vzorky nakoupené v samoobsluze prohrají na celé čáře. Opak byl pravdou, řezník mnoho z nich ohodnotil jako chuťově výborné a jako špatné a šizené skončilo jen minimum vzorků.

Fotogalerie

Je však pravdou, že František Kšána je ve svém hodnocení velmi mírný ke svým kolegům v oboru. Typicky to bylo vidět třeba u šunky. Zatímco kupované vzorky hodnotil chuťově dobře, když vytáhl svoji šunku, rázem byl vidět rozdíl v kvalitě.

"Na správné šunce musí být vidět kusy masa," tvrdí. Tato šunka zvítězila i v anonymní redakční anketě.

Velké výhrady měl Kšána k technologickému zpracování. Například při popisování salámu gothaj upozornil na to, že si výrobce nedal práci s tím, aby špeková vložka byla rovnoměrněji rozmístěná v celém objemu salámu, což by mělo být normální. Výrobcům gothaje také vyčítá, že se nedrží ani klasického tvaru.

"Všechno strkají do střívek o průměru devět nebo deset centimetrů. Ale v takovém průměru se dělal český nebo pařížský salám. Gothaj má mít daleko větší průměr. Když přijdou cizinci, říkají – aha, to je česká mortadela," popisuje s nadsázkou. I když samozřejmě italská mortadela se jinak koření a špeková vložka má větší průměr. "Já se držím receptury z první republiky a můj gothaj si lidi pochvalují," tvrdí.

Čerstvé uzeniny a šunky v akci

I kvalita se dá pořídit levně, v obchodech jsou nyní slevy na uzeniny až 50 %

Podle něj je také problém v tom, že dnes už lidi ani nevědí, jak má originální uzenina chutnat. Ale chápe to. "Když vás vychovají na nekvalitním salámu, tak už jiný nebudete chtít, prostě si myslíte, že toto je norma," nemůže se udržet.

Evidentně šizená byla velmi světlá vysočina, kde bylo na první pohled podměrečné množství hovězího masa a přemíra tuku. "Co chcete? Když si supermarkety objednají vysočinu, která se musí vejít do nějaké ceny, tak co může řezník udělat? Spočítejte si cenový rozdíl mezi vepřovým a hovězím a hned uvidíte, kde se dá ušetřit," vysvětluje.

Z této malé sondy je znát, že i v samoobsluze lze koupit solidní zboží, jen nesmí člověk házet do košíku první balíček, který mu přijde pod ruku. A nejlepší je mít svého řezníka, kterému ještě pořád něco říká pojem stavovská čest.

Podívejte se na video, kde nejlépe uvidíte rozdíl, jak má vypadat struktura a barva poctivého salámu. Snad vám to pomůže při příštím nákupu.

Autor:

Nejčtenější

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Vrcholným projevem kočičí lásky je olizování, prozradila expertka

Kočičí psycholožka Klára Nevečeřalová v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel....

Kamkoliv přijde, usadí se na zem, aby měla co nejblíž ke kočkám, kterým rozumí jako málokdo. Většinou si ji zvou k těm,...

Nejjednodušší zabezpečení domu a bytu. Funguje pravidlo pěti minut

Podle průzkumu zloději většinou volí okna nebo terasy ze zahrady, kde mají čas...

Cena vybavení v domácnosti je mnohdy vyšší, než se předpokládá. Když se sečte hodnota elektroniky, nábytku, vybavení...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Paragliding, vířivka a cestování. Vybrali jste nejlepší místa k relaxaci

Relaxace na poušti

Během přelomu roku jste posílali příspěvky a fotografie míst, kde nejraději relaxujete. Dnes přinášíme poslední výběr z...

Nejjednodušší zabezpečení domu a bytu. Funguje pravidlo pěti minut

Podle průzkumu zloději většinou volí okna nebo terasy ze zahrady, kde mají čas...

Cena vybavení v domácnosti je mnohdy vyšší, než se předpokládá. Když se sečte hodnota elektroniky, nábytku, vybavení...

Najdete na iDNES.cz