Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Dopřejte si pěkně pepřovaté steaky s říznou omáčkou

Vyzkoušejte přípravu steaků z hovězí svíčkové podle specialisty na českou kuchyni, šéfkuchaře Jaroslava Sapíka. Flák masa vyváženě kombinuje s pečenou zeleninou a opečenou bagetou, aby ani trocha omáčky nepřišla nazmar. Rad k přípravě dobrého steaku totiž není nikdy dost, i u nás na Hobby jich najdete hned několik.

Na steak s tlučeným pepřem a pepřovou omáčkou s míchanou zeleninou podle Jaroslava Sapíka budete pro čtyři strávníky potřebovat: 4 steaky z hovězí svíčkové (každý by měl mít zhruba 200 g), celý černý pepř, olivový olej a z bylinek hladkolistou petrželku, libeček, rozmarýn a tymián.

Na pepřovou omáčku spotřebujete 2 lžíce plnotučné hořčice, 3 lžíce estragonové hořčice (která podle Jaroslava Sapíka dodá chuti omáčky ten správný šmrnc), 100 ml smetany ke šlehání, lžíci zeleného naloženého pepře a 40 g másla.

Na zeleninovou přílohu očistěte a na rozumně velké kusy podle potřeby pokrájejte 2 mrkve nebo 100 až 200 g baby karotky, 200 g zelených fazolek, několik růžiček kapusty, lilek, cuketu, červenou a zelenou papriku. Na dochucení stačí sůl, lze ale na závěr přidat i na kousky pokrájený česnek. Hotové jídlo podávejte s nasucho opečeným toastem, potřeným máslem a lanýžovým olejem. 

Příprava krok za krokem

Steaky nejprve s citem naklepejte pěstí.

Roztlučte černý pepř.

Roztlučeným pepřem posypte steaky.

Steaky dejte do misky spolu s bylinkami.

Maso nejprve zlehka naklepejte pěstí, posypte nahrubo drceným pepřem, přidejte bylinky, přiměřené množství oleje a misku odložte alespoň na hodinu do chladna.  (Pokud máte možnost maso naložit do misky s vakuovým uzávěrem, vydrží vám naložené v ledničce i tři až čtyři dny.)

Očištěnou a podle potřeby pokrájenou zeleninu rozprostřete na plech.
Zeleninu strčte do trouby (zhruba na 160 °C).
Zeleninku v troubě občas zkontrolujte. Když je pěkně opečená, přidejte kousek...

Očištěnou a podle potřeby pokrájenou zeleninu rozprostřete na plech a strčte ji do trouby na 160 °C.

Očištěnou a pokrájenou zeleninu dejte na plech do trouby zapéct, aby zkřehla. Když je téměř dopečená, promíchejte ji, přidejte kousek másla a podle chuti i nahrubo pokrájený česnek a nechte ji v troubě dojít.

Na omáčku si do hrnce kápněte trochu oleje a přidejte naložený, tedy nabobtnalý...
K oleji a pepři přidejte oba druhy hořčice.
A přilijte smetanu.
Všechny ingedience na pepřovou omáčku rozmixujte.

Do hrnce kápněte trochu oleje a přidejte nabobtnalý a změklý zelený pepř. Přidejte oba druhy hořčice, přilijte smetanu a všechny ingredience rozmixujte.

Na omáčku si dejte do kastrolu trochu oleje, naložený zelený pepř, oba druhy hořčice, přilijte smetanu a vše rozmíchejte tyčovým mixérem.

Steaky dejte zprudka opéct, pěkně každý celou plochou přimáčkněte na dno pánve.
Steaky dejte zprudka opéct, pěkně je celou plochou přimáčkněte na dno pánve.
Kdo se neobejde bez grilovací směsi koření, může si ji závěrem na steaky...
Jaroslav Sapík zkouší prstem "pérování" steaků.

Steaky dejte zprudka opéct, pěkně každý celou plochou přimáčkněte na dno pánve. Kdo se neobejde bez grilovací směsi koření, může si ji závěrem na steaky přidat.

A pusťte se do přípravy masa, které byste měli nechat nejprve chvíli ohřát při pokojové teplotě, pak ho na pánvi zprudka opečte z obou stran. "Chcete-li, aby byl uvnitř polokrvavý, musí na omak na pánvi pěkně pérovat," radí Jaroslav Sapík. Pak tedy maso stáhněte z ohně a nechte chvíli odpočinout, aby se v něm pěkně rozvinuly chutě. Osolte je až úplně nakonec.

Pepřovou omáčku prohřejte spolu se šťávou vypečenou ze steaků.
Steak s tlučeným pepřem a pepřovou omáčkou z kuchyně šéfkuchaře Jaroslava Sapíka

Pepřovou omáčku prohřejte spolu se šťávou vypečenou ze steaků a můžete podávat.

Připravený základ pepřové omáčky prohřejte a přidejte k ní šťávu vypečenou ze steaků. Na talíř naservírujte zeleninu, opečený toast, navrch steak, vše přelijte pepřovou omáčkou a můžete podávat. Šéfkuchař Jaroslav Sapík bude tyto steaky servírovat v nedělní podvečer na Primě v pořadu Česko na talíři.

  • Nejčtenější

Houbaři nosí z lesů první hříbky. Mapa ukáže, kam jít

29. května 2024  9:14

Meteorologové nepředpovídají jen počasí, na základě měření stovek jejich stanic zkoušejí...

Koupací jezírko stojí hodně úsilí. A nejméně půl milionu, říká odborník

31. května 2024

Premium Kdo by netoužil po jezírku či bazénu na koupání, kde z vody není cítit chlór, přesto je čistá....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Džungloidní zahrada přinese úrodu v biokvalitě pro příštích sedm generací

3. června 2024

Soutěž Její více než hektarová zahrada leží vysoko nad vesnicí, v kopci, přesto o ni s láskou zvládne...

Tito nejroztomilejší mazlíčci vyhráli granule, deku i lahodné kapsičky

1. května 2024  1:05,  aktualizováno  31.5 13:22

Hlasování v květnové anketě o nejroztomilejší mazlíčky skončilo a my vám můžeme představit vítěze....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

KVÍZ: Kolíčky na prádlo, nebo posvátný gong? Poznejte produkty z e-shopů

28. května 2024

V internetových obchodech najdete tisíce drobnůstek, o kterých na první pohled ani nemusíte tušit,...

Toužili po domku se zahrádkou, budovat zahradu se teď učí krok za krokem

4. června 2024

Soutěž Když v roce 2015 objevili zahradu v Plzni uprostřed staré bytové zástavby, začal se postupně stávat...

Pošlete fotku svého psa či kočky a hrajte o prémiové granule za 10 tisíc

3. června 2024  8:55

Prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu v hodnotě deseti tisíc korun je opět ve...

Džungloidní zahrada přinese úrodu v biokvalitě pro příštích sedm generací

3. června 2024

Soutěž Její více než hektarová zahrada leží vysoko nad vesnicí, v kopci, přesto o ni s láskou zvládne...

VIDEO: Kouzlo bylinkového konfitu dá kotletě chuť úplně jiného vesmíru

2. června 2024

Konfitované a šťavnaté kotletky z vepříka na bylinkovém másle s grilovanými baby brambůrky a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...