Na maso si vystačíte s pánví za tři stovky, teflon nechte na dietu

Moderní teflonové pánve jsou určené pro dietáře. Kdo si chce pořádně udělat steak, měl by si do domácnosti pořídit úplně obyčejnou železnou pánev, kterou má v inventáři každý kuchař. Investice tři sta až pět set korun se vyplatí. Taková pánev vás přežije a můžete ji navíc odkázat potomkům: čím je starší, tím je lepší.
Pěticentimetrové bifteky ze svíčkové. Počkejte, až se odlepí samy. Maso podle

Pěticentimetrové bifteky ze svíčkové. Počkejte, až se odlepí samy. Maso podle kuchařů nepálí pánev, ale kuchař. | foto: Marek Burza

Možná ji najdete na půdě u babičky, pokud ji ještě nestačila vyhodit. Moderní doba si totiž žádá moderních lehkých pánví, které jsou opatřeny nepřilnavou vrstvou většinou na bázi teflonu. Ve většině domácností proto už těžké železné pánve nenajdete.

Při denním používání "odděláte" antiadhezní pánev za rok. Vrstva postupně ztrácí své schopnosti, v horším případě se začne odlupovat. Drtivá většina z nich je ale tak tenká, že se přidáním masa drasticky sníží teplota smažení, takže maso pustí vodu a rázem dusíte, místo abyste pekli. A tím drahé maso zničíte.

Pánev má stěny tlusté 2 mm, to je takový kvalitativní střed.

Zkuste se proto vrátit k technologiím předků a vyzkoušet obyčejnou železnou pánev. Její nevýhodou je, že je těžká. My jsme zkoušeli pánev o průměru 28 centimetrů, vážila skoro dvě kila. "Ještě že mám tenisový loket z počítače na levé ruce," říkal jsem si při zkoušení.

Při používání je také potřeba dodržet určitá pravidla. Tyto pánve nepatří do myčky. Klidně je po použití vydrhněte i jarem a drátěnkou, ale před uložením do skříňky kápněte trochu oleje a rozetřete ubrouskem. Jinak začnou reznout.

Když pánev dáte na sporák, pusťte plotýnku na největší výkon a počkejte, až se z pánve začne mírně kouřit. Pak teprve na ni položte maso a mírně snižte teplotu. Prorostlejší nemusíte ani mastit, u libových mas, jako je například biftek ze svíčkové, maso jen zlehka potřete olejem. Určitě se nepokoušejte maso násilím odloupnout ode dna, odskočí samo. V opačném případě se může stát, že z masa vyteče šťáva.

Novou pánev musíte takzvaně zajet, tedy vypálit. Existuje několik metod. S jednou z nich nás seznámil Zdeněk Marcín, šéfkuchař Pražského kulinářského institutu.

Krok za krokem

Kupte si kilo soli.
Sůl by měla vystačit tak do poloviny pánve, zkoušeli jsme průměr 28 cm, což je

Na pánev o průměru 28 centimetrů nám vyšlo kilo soli. Zaplnila se zhruba do poloviny. Podle Zdeňka Marcína tady plní hlavně roli roznašeče tepla.

Sůl také pomalu přijímá teplotu. "Pánev se tak nebude při zajíždění kroutit a deformovat, čímž by došlo k poškození a trvalému znehodnocení. Navíc se při prvním vypalování pánev čistí od různých kovových šupinek a oleje, kterým je pánev naimpregnovaná," vysvětluje.

Existují ale i jiné metody. Někdo například doporučuje pánev naplnit olejem a středním plamenem ji vypalovat několik hodin. Důvod bude podobný: pomalé zvyšování teploty.

Sůl během čtvrthodiny zhnědne.
Až necháte pánev vychladnout, kápněte na pánev trochu oleje nebo kydněte sádlo

Zapněte sporák na nejvyšší stupeň a zahřívejte sůl v pánvi. "Neděste se, bude se kouřit a vaše krásná pánev z obchodu začne měnit barvu, bude černat nebo modrat. Pak nechejte pánev úplně vychladnout, vysypejte sůl a vymastěte ji," radí Marcín.

Pánev po úpravě změnila barvu na tmavě modrou. Takto vypadá po vymazání tukem.

Takto vypadala naše pánev po půlhodinovém experimentu. A fungovalo to. Jako první to "odskákala" krkovička, teď je v očekávání nějaká pěkná hovězí flákota.

Práce se železnou pánví není tak snadná jako s těmi moderními nepřilnavými. Komu ale záleží na tom, aby měl maso dokonalé, měl by klasiku vyzkoušet. Ne nadarmo ji profesionálové stále používají.

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Britové se mohli utlouct po smaženém sýru, svíčková je zmátla, líčí foodblogerka

Premium

Více než dvacet let pendluje mezi Českem a Británií a na tamní kuchyni nedá dopustit. Dagmar Heřtová se sice živí jako advokátka, ale zároveň působí jako nadšená foodblogerka a gastronomická...

Zaneřáděná domácnost je následek, příčinou je trauma, říká dobrostěhovák

Premium

„Stěhování je rituál, úklid je očistný,“ říká stěhovák Martin Ondruš, který začal o loňských Vánocích pomáhat lidem – a stále ještě nepřestal. Těm, kterým se stav jejich domova vymknul z rukou,...

Zahrada se probouzí. Které květiny je potřeba zasadit nyní, aby v létě hrály barvami

Nejstudenější měsíce roku jsou za námi, a tak se můžete směle pustit do výsadby květin, které jsou příliš choulostivé na mráz. Ale pozor, i když přes den už sluníčko docela hřeje, v noci mohou...

Voňavé jidáše na váš velikonoční stůl. Recept, kterému neodoláte

Jidáše jsou tradičním velikonočním pečivem v České republice, jejichž historie sahá až do středověku. Tvar těchto sladkých uzlů připomíná provaz, na kterém se podle biblické tradice oběsil Jidáš...

Tatínek naučil Báru Šporclovou Kodetovou sázet stromy i sekat trávu kosou

Herečka a zpěvačka Barbora Šporclová Kodetová se vedle rozmanitých uměleckých aktivit ještě stará o rodinu, zahradu, dům a domácí zvířata. Ráda kolem sebe vytváří příjemné prostředí, ve kterém se...

KVÍZ: Znáte zajímavosti a rekordy ze světa slepic? Otestujte se

Vajíčko je jedním z pilířů českého jídelníčku. Ale víte o tom, že tento šišatý slepičí poklad má i své rekordy a kuriozity?

vydáno 19. dubna 2025

Biolog: Úprava genů rostlin z nás mutanty neudělá. Bez šlechtění bychom se nenajedli

Premium

David Kopecký chtěl být učitelem biologie, ale bude z něj prezident Evropské asociace pro výzkum a šlechtění rostlin. Čím uživíme lidstvo? A jak budou vypadat rostliny budoucnosti? „Díky novým...

18. dubna 2025

Od začátečníků po proutkařské mistry: návody jak uplést pomlázku ze čtyř, osmi i dvanácti proutků

Velikonoční pomlázka má v různých končinách České republiky nespočet jmen. Někde se jí říká hodovačka, jinde mrskačka, nebo i šlehačka či korbáč. Vždy se ovšem jedná o spletený svazek proutků,...

18. dubna 2025

Jak vyčistit fasádu po zimě? Tipy a triky pro dokonalý vzhled

Zima se umí na fasádách domů pořádně podepsat. Může za to vítr, vlhko, sníh, sůl i zplodiny z ovzduší. A výsledek? Prašný, zašlý povrch, výkvěty solí, nebo dokonce mech a plísně. S nástupem jara...

18. dubna 2025

Moderní lovci pokladů. Keškaření vzniklo, když prezident USA nechal odstranit chybu

Premium

Dává to smysl výletům do přírody. Děti zažívají dobrodružství, dospělí mají potřebný pohyb. Česko uchvátila globální hra zvaná geocaching neboli kešky. Její vznik byl poměrně zdlouhavý, technologie...

17. dubna 2025

Neutrácejte zbytečně za barvy. Krásné odstíny na vajíčkách vykouzlíte i tím, co máte doma

Barvení vajíček přírodně není jen ekologické, ale i zábavné. Ať už hledáte techniky barvení vajíček, inspiraci na jednoduché barvení vajíček s dětmi nebo jen způsob, jak se před svátky kreativně...

17. dubna 2025

Chiloé je Irskem Jižní Ameriky a domovem vzácného darwinova psa

Nenápadně se přikrást zezadu a zabít kladivem. tak dříve vypadala vědecká práce. Vítejte ve světě jedné velmi zvláštní psovité šelmy.

17. dubna 2025

Zaneřáděná domácnost je následek, příčinou je trauma, říká dobrostěhovák

Premium

„Stěhování je rituál, úklid je očistný,“ říká stěhovák Martin Ondruš, který začal o loňských Vánocích pomáhat lidem – a stále ještě nepřestal. Těm, kterým se stav jejich domova vymknul z rukou,...

17. dubna 2025

Chuť česneku či cibule v kuchyni skvěle nahradí čertovo lejno, radí kořenáři

Premium

Kořenáři z pražských Nuslí, manželé Schneedorferovi, vybudovali voňavý byznys, který lahodí nosu, jazyku, očím i duši. Jejich Království chutí šlape na webu i na krámě. Pro Magazín Víkend DNES...

16. dubna 2025

Pražská zoo opět zachraňuje. Kromě koně Převalského i antilopy nebo gaviály

Pražská zoologická zahrada v červnu přepraví do Kazachstánu dalších osm koní Převalského, které tam vypustí do volné přírody. Dále zahrada chystá vypuštění ohrožených koní ve východním Mongolsku....

16. dubna 2025  14:02

Chystáte výbavičku nebo sháníte hračky? FOR KIDS vám usnadní výběr
Chystáte výbavičku nebo sháníte hračky? FOR KIDS vám usnadní výběr

Letňanský veletrh, zaměřený na budoucí maminky a rodiny s dětmi, přivítá v půlce dubna oblíbené vystavovatele a zároveň představí zcela nové značky...

Velikonoce jsou za dveřmi. Máme pro vás nejlepší tipy na barvení vajíček

Velikonoce jsou za rohem, a je tedy pomalu čas chystat velikonoční výzdobu i nadílku pro koledníky. Podívejte se na tipy a triky, jak jednoduše vyfouknout a originálně obarvit vajíčka.

16. dubna 2025

Voňavé jidáše na váš velikonoční stůl. Recept, kterému neodoláte

Jidáše jsou tradičním velikonočním pečivem v České republice, jejichž historie sahá až do středověku. Tvar těchto sladkých uzlů připomíná provaz, na kterém se podle biblické tradice oběsil Jidáš...

16. dubna 2025