Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rok 2022 ve světě: ruská zvěrstva na Ukrajině, (ne)mizící covid i smrt Alžběty II.

  16:40
V předešlých dvou letech dominoval covid, letošek se stal rokem války na Ukrajině. Celý svět od února sleduje boj Ukrajinců proti ruské agresi i s ní související problémy. Také jinde bylo rušno. Británie, jež se od brexitu zmítá v chaosu, zažila tři premiéry a přišla o milovanou Alžbětu II. Zemřelo i několik dalších významných světových politiků. A voliči ve Francii, Itálii, Švédsku, Brazílii či USA měli v rukou další směřování svých zemí.
Tvář Oleny Kurylové se stala symbolem brutality ruské invaze na Ukrajinu. (24....

Tvář Oleny Kurylové se stala symbolem brutality ruské invaze na Ukrajinu. (24. února 2022) | foto: Profimedia.cz

Leden

Hned na počátku ledna propukly nepokoje v Kazachstánu, jejichž důvodem bylo zejména prudké zvýšení cen LPG. V zemi byl vyhlášen výjimečný stav a vláda si na pomoc přivolala síly Ruskem vedené Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (SOKB). Násilnosti si vyžádaly asi dvě stovky mrtvých. Reakcí režimu prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva byla výměna kabinetu a zastropování cen plynu.

Kazachstánem zmítají lidové bouře, okolní státy pošlou mírové jednotky

Protesty se odehrávaly i v Kanadě. V jejich čele stáli řidiči kamionů, kteří odmítali covidová omezení. Z různých částí země vyrazily „konvoje svobody“, jež se sjely v metropoli Ottawě a několik dní ji blokovaly. Nakonec zasáhla policie a vůdce protestujících zadržela.

Konvoj odpůrců očkování zablokoval Ottawu. Demonstrovaly tisíce lidí

Únor

Z toho, před čím Spojené státy týdny varovaly svět, se ráno 24. února stala realita. Dva dny po uznání separatistických republik na Donbase Rusové vtrhli na Ukrajinu a obsadili severovýchodní a jihovýchodní části jejího území. Na osm milionů Ukrajinců uprchlo, dobýt hlavní město Kyjev se však Rusku nepodařilo. Ukrajiská armáda vyzbrojovaná Západem v následujících týdnech a měsících předvedla obdivuhodnou sílu a odhodlání, Rusové páchající válečné zločiny naopak svou nekompetentnost a barbarství.

Ukrajina je ve válce, Rusko zaútočilo. Kyjev sestřelil šest letadel

Březen

Rusko 3. března dobylo Cherson, jediné oblastní centrum za celé dosavadní trvání invaze. O šest dní později jeho síly zabily čtyři lidi včetně těhotné ženy při bombardování porodnice a dětské nemocnice v Mariupolu. 16. března pak zahynuly stovky lidí při útoku na mariupolské divadlo, které sloužilo jako kryt. 25. března Kreml oznámil, že první fáze „speciální operace“ je u konce. Ruští vojáci se stáhli z okolí Kyjeva a napříště se hodlali zaměřit na „osvobození“ Donbasu.

První fáze hotova, teď „osvobodíme“ Donbas, hlásí Rusko a mění strategii

Duben

Po ruském stažení Rusů od Kyjeva svět spatřil hrozivé scény. Ukázalo se, že ve městě Buča okupanti zavraždili více než čtyři sta ukrajinských civilistů, z nichž mnozí nesli známky mučení a znásilnění. Dne 8. dubna ruská raketa zasáhla nádraží v Kramatorsku v Doněcké oblasti, u něhož se shromáždily tisíce Ukrajinců snažících se uprchnout z regionu. Zahynulo šedesát lidí.

Válka na Ukrajině: únor až duben

Ukrajinci však vrátili úder. 13. dubna zničili raketový křižník Moskva, vlajkovou loď Černomořského loďstva, jež proslula při boji o Hadí ostrov na počátku invaze. Ukrajinští obránci ji tehdy počastovali slavnou větou „Ruská válečná lodi, jdi do prdele!“

Křižník Moskva se potopil. Zasáhly ho naše Neptuny, hlásí Ukrajina

V dubnu také francouzský prezident Emmanuel Macron obhájil svou funkci. Poté, co v prvním kole voleb zcela propadli kandidáti tradiční pravice a levice, porazil ve druhém kole stejně jako v roce 2017 nacionalistku Marine Le Penovou. Jeho mandát však oslabily červnové legislativní volby, po nichž jeho formace Republika v pohybu (od září Obnova) přišla v Národním shromáždění o absolutní většinu.

Sečteno: vítěz Macron má 58,5 procenta hlasů. Chci být prezidentem všech, řekl

Květen

Jen co se svět (snad s výjimkou čínských úřadů) přestal bát covidu, rozšířily se opičí neštovice, u nichž poprvé došlo k jejich komunitnímu přenosu mimo Afriku. Virus se začal šířit ve Velké Británii a postupně se objevil v dalších zemích Evropy i jinde ve světě. Většinu nakažených tvořili homosexuální muži. První zaznamenaný případ v Česku prokázali 24. května 2022 u pacienta pražské Ústřední vojenské nemocnice.

Opičí neštovice se šíří v Evropě. Před nákazou varují už i čeští odborníci

V Mariupolu, který se během ruského obléhání stal dějištěm humanitární katastrofy a byl v podstatě celý zničen, se vzdali poslední ukrajinští obránci obklíčení v areálu oceláren Azovstal. Okupanti později část z nich vyměnili za ruské zajatce. Tisíce dětí i dospělých byly z města odvlečeny do Ruska.

Zkáza Mariupolu

Červen

Dánsko a Kanada po půlstoletí vyřešily hravý spor o malý neobydlený Hansův ostrov v Arktidě. Podle dohody si ho rozdělily na dvě téměř stejně velké části podél přirozeně vzniklé rozsedliny. Úředníci, výzkumníci a vojáci z obou zemí na ostrově po příjezdu střídavě odstraňovali vlajku druhé země a vyvěšovali tam vlastní. Zároveň nechávali na místě pro příští návštěvu rivalů láhev kanadské whisky nebo dánské pálenky.

Konec Whisky Wars. Kanada a Dánsko po 50 letech ukončily spor o skálu v moři

Americký Nejvyšší soud zrušil federální právo žen na potrat dané verdiktem Roe v. Wade z roku 1973. Konzervativci ovládaný orgán rozhodl v otázce, která dlouhodobě rozděluje americkou společnost, v poměru šesti ku třem. Napříč Spojenými státy to vedlo k četným protestům. Nyní jsou potraty zcela ilegální ve třinácti státech: Aljašce, Arkansasu, Idahu, Jižní Dakotě, Kentucky, Louisianě, Mississippi, Missouri, Oklahomě, Tennessee, Texasu, Wisconsinu a Západní Virginii.

Nejvyšší soud USA zrušil federální právo na potrat, zákaz žádá polovina Ameriky

Červenec

Bývalý japonský premiér Šinzó Abe se stal v sedmašedesáti letech obětí atentátu. Útočník Tecuja Jamagami ho postřelil při vystoupení v rámci politické kampaně ve městě Nara. Motivem byla politikova vazba na Církev sjednocení. Ačkoli Abe dráždil agresivní obrannou politikou, podobný útok je v asijské zemi naprosto mimořádný.

Japonský expremiér Abe zemřel. Podlehl zraněním způsobeným atentátníkem

Už od března se na Srí Lance konaly protesty vyvolané hlubokou ekonomickou krizí. Z té obyvatelé vinili klan prezidenta Gotabaji Radžapaksy. Situace eskalovala, když demonstranti začali obsazovat vládní budovy včetně prezidentovy rezidence v metropoli Kolombu. Radžapaksa uprchl přes Maledivy do Singapuru a na dálku rezignoval. V srpnu se přesunul do Thajska a na začátku září se opět vrátil do vlasti.

Výjimečný stav na Srí Lance: prezident uprchl, dav vtrhl do sídla premiéra

Američané zabili lídra teroristické sítě Al-Káida Ajmána Zavahrího. Jednasedmdesátiletého ideologa a nástupce Usámy bin Ládina v čele organizace zlikvidovali raketami Hellfire, které vypustili z dronu na jeho dům v centru Kábulu. Tálibán tvrdil, že o přítomnosti Zavahrího v afghánském hlavním městě nevěděl.

Američané zabili šéfa teroristické sítě Al-Káida Zavahrího, CIA použila dron

Srpen

V 91 letech zemřel po dlouhé nemoci poslední vůdce Sovětského svazu Michail Gorbačov. Držitel Nobelovy ceny míru, který se politikou glasnosti a perestrojky pokusil zreformovat komunistický systém, aby mohl konkurovat tomu západnímu, je ve světě dosud oceňován za to, že napomohl rozpadu sovětského impéria. Rusové v čele s Vladimirem Putinem mu to naopak nikdy neodpustili.

Zemřel Michail Gorbačov. Poslednímu vůdci SSSR bylo 91 let

Září

Novou britskou premiérkou se stala dosavadní ministryně zahraničí Liz Trussová. Sedmačtyřicetiletá politička v boji o post lídra konzervativců porazila Rishiho Sunaka a stala se nástupkyní Borise Johnsona, který po sérii skandálů a nátlaku svých spolustraníků oznámil rezignaci v červenci. Trussová narazila se svým daňovým plánem a království se propadlo ještě hlouběji do chaosu.

Novou britskou premiérkou je Trussová, v čele konzervativců střídá Johnsona

Ve věku 96 let navíc zemřela britská královna Alžběta II. Stalo se tak pouze dva dny poté, co jmenovala Trussovou premiérkou. Celkem během svého sedmdesátiletého panování zažila patnáct ministerských předsedů.

Zemřela Alžběta II. Královna vládla 70 let, zažila 15 britských premiérů

Británie truchlila dalších deset dní a ulice Londýna během státního pohřbu, na který dorazili státníci z celého světa, zaplnil až milion lidí. Novým britským králem se stal Karel III.

Úmrtí Alžběty II.

Ve Švédsku se konaly parlamentní volby, v nichž zvítězil blok středopravicových stran. Novým premiérem se stal šéf Umírněné strany Ulf Kristersson. Utvořil menšinovou vládu, kterou podporují protiimigrační Švédští demokraté. Strany se v dohodě z Tidö zavázaly mimo jiné ke zpřísnění imigrační politiky, většímu boji s kriminalitou či podpoře jaderné energie.

Švédové chtějí změnu a klid v ulicích. Výsledkem voleb potrestali vládu

Ukrajinské síly provedly úspěšnou protiofenzivu v Charkovské oblasti a vytlačily Rusy z Kupjansku, Izjumu či Lymanu. Iniciativu začali Ukrajinci současně přebírat i na jižní frontě.

Válka na Ukrajině: květen až září

V Rusku navzdory situaci schválili anexi čtyř ukrajinských oblastí (Chersonské, Záporožské, Doněcké a Luhanské), pro niž si připravili půdu uspořádáním pseudoreferend na okupovaných územích.

Ukrajinci dobyli Kupjansk i Izjum. Ruská správa vyzývá k evakuaci celé oblasti

V Íránu propukly nebývale silné protivládní protesty. Vyvolala je smrt dvaadvacetileté Mahsá Amíníové v policejní vazbě. Náboženská policie ji zadržela proto, že měla příliš volně nasazený hidžáb, který tam musejí ženy nosit už od islámské revoluce. Nepokoje se postupně rozlily do celé země. Demonstranti, mezi nimiž jsou letos výrazně zastoupeny ženy, požadují úplný konec režimu nejvyššího duchovního vůdce Alího Chameneího. Během následujících dvou měsíců zahynulo na čtyři sta lidí.

Smrt diktátorovi! Úmrtí ženy kvůli hidžábu vyhnalo do ulic tisíce Íránek

Italské parlamentní volby vyhrál pravicový blok vedený šéfkou strany Bratři Itálie Giorgiou Meloniovou. Ta se následně stala první ženou v čele italské vlády, oslovení „premiérka“ ovšem odmítla a nechává si říkat mužskou podobou tohoto titulu. Obavy vzbuzovala fašistická minulost její strany i proruská orientace koaličních partnerů – Ligy Mattea Salviniho a formace Vzhůru Itálie Silvia Berlusconiho.

Meloniová složila přísahu, je první ženou v čele italského kabinetu

Říjen

Po explozi se zřítila část Kerčského mostu vedoucího z Ruska na okupovaný ukrajinský poloostrov Krym. Podle ruských vyšetřovatelů vybuchla bomba na nákladním autě, zahynuli při tom čtyři lidé. Doprava na mostě, který v roce 2018 slavnostně otevřel ruský diktátor Putin, byla omezena a podle britského ministerstva obrany nebude provoz plně obnoven dříve než v září příštího roku.

Část Kerčského mostu se po explozi zřítila. Putin nařídil vyšetřování

Sjezd Komunistické strany Číny potvrdil prezidenta Si Ťin-pchinga na dalších pět let do funkce generálního tajemníka. Jde již o jeho třetí funkční období. Devětašedesátiletý Si se ve stálém výboru politbyra obklopil svými spojenci a definitivně se stal nejmocnějším čínským vůdcem od Mao Ce-tunga. Velkou pozornost během sjezdu vzbudilo vyvedení bývalého generálního tajemníka Chu Ťin-tchaa ze sálu.

Bez rivalů a žen ve vedení. Si se stal nejmocnějším vůdcem Číny za desítky let

Novým britským premiérem se stal Rishi Sunak. Dvaačtyřicetiletý exministr financí nahradil Liz Trussovou, jež v úřadě vydržela pouhých 45 dnů, nejkratší dobu v historii. Je třetím předsedou vlády během jednoho roku a pátým od hlasování o brexitu v roce 2016. K tomu prvním, který je hinduista a má indický původ.

Do čísla 10 přichází hinduista z Oxfordu s obřím jměním a slabostí pro Star Wars

Nejméně 158 lidí zemřelo v tlačenici během oslav Halloweenu v jihokorejské metropoli Soulu. V úzkých ulicích centra města se sešlo na 100 tisíc převážně mladých lidí, nebyla však přijata bezpečnostní opatření a ani reakce složek záchranného systému nebyla dostatečná. Vláda až po neštěstí představila soubor pravidel, která mají podobným událostem předejít.

Tragédie při Halloweenu v Soulu: v tlačenici zemřelo 158 lidí

Vítězem prezidentských voleb v Brazílii se stala hlava státu z let 2003 až 2011 Luiz Inácio Lula da Silva. Levicový politik ve druhém kole porazil dosavadního prezidenta Jaira Bolsonara. Ten svou prohru explicitně neuznal a jeho příznivci po oznámení výsledků blokovali silnice v zemi.

Prezidentem Brazílie bude Lula, Bolsonaro funkci těsně neobhájil

Při střelbě u LGBT kavárny Tepláreň v centru Bratislavy zahynuli dva lidé. Pachatel z místa činu utekl a policie ho druhý den našla mrtvého. Následně zjistila, že mladý radikál z rodiny místního politika plánoval zabít i slovenského premiéra Eduarda Hegera a před činem zveřejnil nenávistný manifest. Tragédie vyvolala vlnu solidarity s příslušníky sexuálních menšin a také debatu o netoleranci slovenské společnosti vůči lidem, kteří se odlišují. V Bratislavě se sešly tisíce lidí, aby uctily památku obětí.

Při střelbě v Bratislavě zahynuli dva lidé, útočník z místa činu uprchl

Listopad

Volby do amerického Kongresu uprostřed funkčního období prezidenta, takzvané midterms, zpravidla bývají pohromou pro vládnoucí stranu. Republikáni se proto tentokrát těšili, že ovládnou Senát i Sněmovnu reprezentantů. Očekávaná „rudá vlna“ se však nekonala a strana se slonem ve znaku získala většinu jen v dolní komoře. Důsledkem bylo mimo jiné oslabení pozice Donalda Trumpa, jehož stoupenci většinou pohořeli. V guvernérských volbách navíc opět uspěl floridský fenomén Ron DeSantis, který vyrostl v Trumpova velkého vnitrostranického soka.

Demokraté uhájili většinu v americkém Senátu, Biden je z výsledků nadšený

Rusové vyklidili jihoukrajinský Cherson a stáhli se z pravého břehu Dněpru. Ve stejnou dobu se zřítil Antonivský most, který severně od města řeku přepažoval. Po osvobození Chersonu se opět objevily zprávy o ruské brutalitě. Ukrajinská prokuratura informovala o nálezu čtyř mučíren.

Zelenskyj přijel do osvobozeného Chersonu. Až do Moskvy nepůjdeme, řekl

Prosinec

Čína po téměř třech letech uvolnila proticovidová opatření. Lidé s lehkými příznaky mohou trávit izolaci doma, úřady už také nebudou uzavírat celé obytné bloky. Někteří odborníci se obávají, že nízká promořenost čínské populace může vést k opožděnému masivnímu rozšíření nákazy.

Cena za rozvolnění. Covidem se v Číně nakazí 840 milionů lidí, míní expert

Německá policie podnikla razie ve skupině Říšští občané, jejíž členové plánovali v zemi převrat. Spiklenci v čele s princem Heinrichem XIII. chtěli svrhnout státní zřízení a nahradit ho svým, jehož základy už měli připravené.

Razie v Německu. Šlechtic a členka AfD osnovali převrat s pomocí Rusů

Peruánský parlament sesadil prezidenta Pedra Castilla, který chtěl zákonodárný sbor rozpustit a vládnout pomocí dekretů. Poslanci označili jeho počínání za pokus o převrat. Úřadu se ujala viceprezidentka Dina Boluarteová, Castillovi stoupenci reagovali násilnými protesty.

Parlament zbavil Castilla funkce, v čele Peru nyní stojí poprvé žena

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Eurovize ukázala, že Izrael má v Evropě i nadále podporu, říká Fingerland

  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Putin je ochotný zmrazit válku podle současné frontové linie, tvrdí zdroje

24. května 2024  14:15,  aktualizováno  15:06

Ruský prezident Vladimir Putin je připraven zastavit válku na Ukrajině vyjednáním příměří, které by...

Hrozil mi, že skončím jako Fico, tvrdí premiér Gruzie. Nesmysl, říká eurokomisař

24. května 2024  15:06

Gruzínský premiér Irakli Kobachidze tvrdí, že mu maďarský eurokomisař pro sousedství a rozšíření...

Zeman má po letech vlastní mobil. Voláme si skoro každý den, říká Nejedlý

24. května 2024  14:50

Bývalý prezident Miloš Zeman má po letech opět vlastní mobilní telefon. Naposledy používal...

„FSB má složku na každého.“ Čistky v ruské armádě se rozjely naplno

24. května 2024  13:51

Premium V nejvyšších patrech ruských ozbrojených sil pokračují důkladné čistky. Pod hesly o vymýcení...

Prodej bytu 1+1 45 m2 Hluboká nad Vltavou
Prodej bytu 1+1 45 m2 Hluboká nad Vltavou

Fügnerova, Hluboká nad Vltavou, okres České Budějovice
3 350 000 Kč

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...