Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Putin vyhlásil anexi a očernil Západ. Bojujeme za velké historické Rusko, řekl

  12:04aktualizováno  20:02
V Kremlu v pátek začala ceremonie k formální anexi okupovaných území Ukrajiny. Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že lidé v referendech sdělili svůj názor. Varoval, že Rusko svá nová území bude bránit všemi prostředky. Ukrajinu přitom vyzval k jednáním. Výsledky hlasování o připojení Donbasu a dalších oblastí neuznává ani Západ, ani Ukrajina. Putin také podepsal dekret o podzimním odvodu do armády.

„Rusko má čtyři nové regiony,“ řekl Putin v projevu, který měl v Kremlu před oběma komorami ruského parlamentu. „Svá území budeme bránit všemi dostupnými prostředky,“ pokračoval. Novým regionům slíbil obnovu.

Tamní obyvatelé se podle Putina svobodně a jednoznačně rozhodli, že se chtějí odpojit od Ukrajiny. „Je to vůle milionů lidí,“ zdůraznil a odvolal se na právo na sebeurčení zakotvené v Chartě OSN i na ruské dějiny, výsledky válek a bitev.

Putin pak vyzval Kyjev k jednáním s tím, že Kreml je připravený k obnovení rozhovorů. Anektovaných území se však prý Moskva nevzdá a bude je hájit všemi dostupnými prostředky. Prezident dále odmítl, že by se snažil obnovit Sovětský svaz.

„Po rozpadu SSSR se Západ rozhodl, že se svět bude muset řídit jeho rozkazy. Západ očekával, že Rusko nebude schopné podřídit se těmto rozkazům a rozpadne se. Rusko se však znovu zrodilo a zesílilo. Západ stále hledá nové příležitosti k oslabení a zničení Ruska,“ míní ruský vůdce.

Diktátor také obvinil Západ, že vede proti Rusku hybridní válku a snaží se podřídit si všechny země světa. Rusko však prý nebude žít podle falešných pravidel. Podle Putina Západ „porušil své sliby Rusku a nemá žádné morální právo mluvit o demokracii“. Země Západu prý jednají jako imperialistické země, „kterými vždy byly“.

Putin apeloval na semknutí ruské společnosti. „Bojujeme dnes za to, aby nikoho ani nenapadlo, že Rusko, náš národ, náš jazyk, naši kulturu lze vyškrtnout z dějin. Nyní potřebujeme konsolidaci celé společnosti.“

„Bojujeme za to, aby diktatura a despocie navždy zůstaly minulostí. Jsem přesvědčen, že země a národy chápou, že politika postavená výlučně na potlačování jiných kultur a národů, je v podstatě zločinná a že musíme obrátit tuto hanebnou stránku,“ řekl, čímž nezamýšleně vystihl dějiny Ruska.

Ceremoniál k anexi ukrajinských území v Kremlu (30. září 2022)

Zlomení západní hegemonie je podle ruského prezidenta „nezvratné“. „Znovu zopakuji, že už nebude co dříve. Bojiště, na které nás pozval osud a dějiny, je bojištěm za náš národ, za velké historické Rusko,“ prohlásil.

Putinův projev, který byl plný slov o ruské kultuře a historii, pravidelně přerušoval potlesk. Šéf Kremlu vystoupení uzavřel citátem z filozofa Ivana Iljina, který ještě ještě v padesátých letech viděl v Hitlerovi a Mussolinim zachránce Evropy. „Za námi je pravda, za námi je Rusko!“ zdůraznil na závěr.

Po posledním aplausu na pódium přišly hlavy okupovaných oblastí. Všichni usedli k jednomu stolu, ovšem s výjimkou Putina, který měl svůj vlastní. Postupně pak podepsali souhlas s připojením „své“ oblasti k Rusku. Nakonec si všech pět mužů podalo ruku a těsně před koncem ceremonie spojili dlaně a vykřikovali „Rusko, Rusko“. Sálem zněla ruská hymna a obecenstvo tleskalo ve stoje.

Došlo i na „genderovou ideologii“ a plyn

Dohromady Putin mluvil 37 minut a kromě politických prohlášení například také osočil Západ z „čirého satanismu“ a vzpomněl na ruské hrdiny od 18. století až po druhou světovou válku. Prohlásil, že „rusofobie je otevřený rasismus“. Putin se také chvíli zabýval komunitou LGBT+ a dalšími menšinami. Kritizoval Západ a jeho hodnoty, přičemž jako příklad těchto hodnot jmenoval „woke kulturu a genderovou ideologii“.

Na Západě jsou podle ruského vůdce odmítány tradiční hodnoty, náboženské a rodinné. Prezident se ironicky ptal spoluobčanů, zda si přejí místo otce a matky mít „rodiče č. 1“ a „rodiče č. 2“ a výuku „zvráceností“ ve školách. „Pro nás je to nepřijatelné. My máme svou, jinou budoucnost,“ zdůraznil.

Podzimní odvod

Putin v pátek podepsal dekret o podzimním odvodu do armády. Vojenskou službu má podle něj nastoupit 120 tisíc mužů ve věku mezi 18 a 27 lety.

Podle dekretu musí být od začátku listopadu do konce prosince povoláni branci, kteří nejsou v záloze a na které se vztahuje povinná vojenská služba.

Ti, kterým roční služba skončila, musí být z armády k 1. říjnu propuštěni, uvádí se také ve vyhlášce.

Moskva si prý na „cestě ke svobodě a spravedlnosti pro velké historické Rusko“ vybrala vlastní způsob boje proti „hrozným experimentům, které se snaží zlomit naši duši“.

Putin také vyčetl Spojeným státům bombardování Drážďan, Hirošimy a Nagasaki za druhé světové války, přičemž použití jaderné zbraně vůči Japoncům označil za „precedens“. Američané navíc podle jeho slov „fakticky“ dodnes okupují Německo, Japonsko a Jižní Koreu.

Evropští politici se prý pokorně podřizují požadavkům Spojených států na zavádění dalších sankcí proti Rusku, přestože tyto sankce v zásadě vedou ke zničení evropského průmyslu a odporují zájmům evropských zemí.

Vládce Ruska, které od začátku války vydírá Evropu závislou na ruském plynu, pak bez předložení jediného důkazu obvinil Spojené státy a jejich spojence, že vyhodili do povětří plynovody Nord Stream. Západ přitom z nevysvětleného poškození podmořských potrubí podezírá právě Rusy.

„Sankce Anglosasům nestačily. Přesunuli se k sabotáži. Těžko se tomu věří, ale opravdu zorganizovali výbuchy na mezinárodních plynovodech Nord Stream,“ řekl Putin. „Začali ničit panevropskou infrastrukturu. Každému je jasné, kdo z toho profituje. Samozřejmě že to udělal ten, kdo z toho profituje,“ dodal.

Večer pak Putin vystoupil na Rudém náměstí na popovém koncertu, který se koná na oslavu připojení ukrajinských oblastí. „Stali jsme se silnějšími ... Vítězství bude naše,“ prohlásil. Scénu v barvách ruské státní vlajky zdobilo „Doněck, Luhansk, Záporoží, Cherson – Rusko“.

Šéf Kremlu slíbil, že „uděláme všechno pro to, abychom podpořili naše bratry a sestry v nových oblastech“, a přivítal je „doma“. Spolu s přítomným davem Rusů pak třikrát zvolal „Hurá!“.

Anexi neuznávají ani spojenci v Číně a Srbsku

Anexe se týká mezinárodně neuznávané Doněcké lidové republiky a DNR a Luhanské lidové republiky (DNR a LNR) na východě Ukrajiny a také Chersonské a Záporožské oblast na jihu Ukrajiny, které invazní jednotky zčásti obsadily. Celkem jde o 15 procent ukrajinského území, anexe je tedy největší od druhé světové války.

Putinovým podpisem proces anexe nekončí. Připojení ukrajinských regionů ještě musím schválit ruský Ústavní soud, což by se mělo stát v nejbližších dnech. Podepsané smlouvy pak musí odklepnout Státní duma a přijmout nutné změny v ruské ústavě, které se budou týkat rozšíření Ruské federace.

To všechno musí posvětit Federální výbor a veškeré dokumenty pak zamíří zpět k Putinovi, který je musí ratifikovat. V případě Krymu, který Rusko anektovalo na jaře 2014, zabrala ratifikace tři dny, připomněla televize Rossija 24.

Jednat ano, ale ne s Putinem, připustil Zelenskyj. Požádá o vstup do NATO

Kyjev a Západ anexi území nehodlají uznat. Odmítají to i ruští spojenci včetně Srbska či bývalých sovětských republik. Čína vyzvala k respektování národní suverenity. Spojené státy kvůli anexi v pátek uvalily sankce na více než tisíc ruských firem a lidí. Na sankčním seznamu jsou i vysoce postavení představitelé státních institucí. Nová opatření chce proti Moskvě přijmout i EU.

Mluvčí Kremlu prohlásil, že Moskva bude považovat útok na ukrajinské území, které hodlá anektovat, za agresi vůči Rusku samotnému. „Nebude to nic jiného,“ řekl doslova Dmitrij Peskov na otázku ohledně toho, zda útok na okupovaná území, které Kreml hodlá zařadit do Ruska, bude Moskva vnímat jako napadení Ruska.

„Lidové republiky Doněck a Luhansk uznává Rusko v hranicích stanovených v roce 2014. Co se týče území Chersonské a Záporožské oblasti, to si potřebuji ujasnit,“ řekl Peskov na dotaz novinářů.

Peskov novinářům taktéž řekl, že Moskva k Rusku zahrne „de iure“ i ty oblasti, které nejsou pod přímou kontrolou Ruska samotného. Ukrajinské síly na okupovaných územích momentálně provádějí protiofenzivu, vůdce DNR Denis Pušili připustil, že z poloviny obklíčily město Lyman v Donbasu.

Rusko kontroluje téměř celou Luhanskou oblast, na niž si klade nárok separatistická LNR. V případě Doněcké oblasti kontroluje jen asi 60 procent. „Bude osvobozeno,“ prohlásil o zbylém území pod správou Ukrajinců Peskov. Podle něj celá Doněcká oblast, na kterou si klade nárok DNR, bude připojena k Rusku.

Ruské okupační a proruské úřady tvrdí, že o připojení k Ruské federaci požádali v hlasování sami obyvatelé ukrajinských oblastí. Kyjev a Západ hlasování neuznávají a výsledky považují za neplatné.

Ve čtvrtek večer Putin podepsal dekrety, jimiž uznal nezávislost Chersonské a Záporožské oblasti. Rusko již na jaře 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a podpořilo povstání separatistů v Donbasu na východě Ukrajiny, kde vznikly DNR a LNR. Ty Moskva oficiálně uznala až v předvečer invaze na Ukrajinu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už dříve Moskvu varoval, že Ukrajina zareaguje „velmi tvrdě“ na pokus Ruska anektovat části jejího území. „Celistvost Ukrajiny bude obnovena,“ řekl.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...