Razie v Německu. Šlechtic a členka AfD osnovali převrat s pomocí Rusů

  8:33aktualizováno  19:12
Německá policie ve středu při rozsáhlé razii zatkla pětadvacet lidí patřících k extremistické pravicové skupině, která podle vyšetřovatelů plánovala převrat a ozbrojené útoky proti státu. Vůdci extremistů byli šlechtic a exposlankyně za Alternativu pro Německo. Skupina se snažila o navázání kontaktů s Ruskem. Kreml popřel, že by se skupinou měl cokoliv do činění.

„Zadržení plánovali novou armádu a násilný vpád do sídla německého parlamentu,“ komentoval případ německý šéfprokurátor Peter Frank. „Existoval i plán na vpád do Spolkového sněmu,“ dodal Frank. Řekl také, že osm ze zadržených je už ve vyšetřovací vazbě.

Skupinu tvořili přívrženci radikálního hnutí Říšští občané, které popírá legitimitu spolkové republiky. Podle vyšetřovatelů se snažili získat pro svůj plán i příslušníky německé armády. Mezi zadrženými je člen elitní jednotky Komando speciálních sil, jejíž část v roce 2020 ministerstvo obrany zrušilo kvůli podezřením z pravicového extremismu.

Členové uskupení chtěli svrhnout státní zřízení a nahradit ho svým, jehož základy už měli připravené. „Byli si vědomi, že tento projekt lze realizovat pouze za použití vojenských prostředků a násilí proti představitelům státu, včetně páchání vražd,“ uvedla německá prokuratura.

Policie provádí ve Frankfurtu razii proti krajně pravicové skupině Říšští občané. (7. prosince 2022)

Německý ministr spravedlnosti Marco Buschmann označil zátah za protiteroristickou operaci na obranu demokracie. „Demokracie se umí bránit: Od rána probíhá protiteroristická akce. Spolková prokuratura vyšetřuje možnou teroristickou síť v prostředí Říšských občanů. Existuje podezření, že byl plánován ozbrojený útok na ústavní orgány,“ napsal.

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier pak v reakci na razie prohlásil, že i liberální demokracie jako Německo se musí umět bránit.

Nemáme s tím nic společného, tvrdí Kreml

K vůdcům skupiny podle deníku Bild patřila exposlankyně Bundestagu za AfD a do října soudkyně Birgit Malsacková-Winkemannová a člen německého šlechtického rodu, jednasedmdesátiletý Heinrich XIII. Prinz Reuss.

Skupina podle prokuratury plánovala dosadit Heinricha XIII., jehož předci v minulosti vládli části východního Německa, po převratu do čela země. Za tímto účelem se šlechtic pokusil spojit s představiteli Ruska, které mělo podle představ skupiny napomoci svržení vlády a nastolení nového uspořádání v Německu. V kontaktech na Rusko skupině údajně pomáhala ruská občanka Vitalija B.

Kreml jakékoliv vazby na skupinu popřel. „O žádném ruském vměšování nemůže být řeč,“ uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Dodal, že se jedná o „vnitřní záležitost Německa“.

Vedení AfD pokus o svržení demokracie odsoudilo a vyzvalo k plnému objasnění případu. Zapojeným úřadům vyslovilo důvěru. Soudkyně Malsacková-Winkemannová však zřejmě nebyla jedinou členkou této strany zapojenou do plánu. Podle deníku Sächsische Zeitung je mezi zadrženými také bývalý radní za AfD v saském krušnohorském městě Olbernhau.

Zatýkalo se také v Rakousku a Itálii

Tři tisíce policistů při zátahu prohledaly 137 objektů v jedenácti spolkových zemích. Mimo jiné dům v rezidenční berlínské čtvrti Wannsee či zámeček v Bad Lobensteinu. „Byla to náročná operace a já jsem ráda, že se všichni vrátili v pořádku,“ uvedla německá ministryně vnitra Nancy Faeserová.

Skupina chtěla po převratu sestavit vládní aparát zřízený jako knížectví podle monarchistických zásad. Do vedení úřadů měli být dosazeni lidé s vlivnými pozicemi v sociálně či finančně silných oblastech veřejného života.

Němečtí extremisté chtěli unést ministra, způsobit blackout a svrhnout režim

Stanice Deustche Welle uvádí, že 24 zadržených pochází z Německa. Jeden člověk je původem z Ruska. Dalších 27 lidí je vedeno jako podezřelí. Zadržené hlásí také Rakousko a Itálie. Italská policie uvedla, že ve městě Perugia zatkla bývalého příslušníka německých speciálních jednotek.

V Rakousku byli v souvislosti s případem zatčeni dva lidé, jeden z Horních Rakous a druhý z Tyrolska. Patrně tři z podezřelých mají rakouské adresy, z toho dva jsou rodilí Němci, píše rakouský deník Der Standard, byť Spolkové státní zastupitelství v Karlsruhe hovoří jen o jednom zadrženém v tyrolském Kitzbühelu. Podle listu by mohlo jít o dvaašedesátiletého rodilého Mnichovana.

Jinak se v Rakousku vyšetřování údajně soustředí na jeden esoterický spolek v Dolních Rakousích. Dva obvinění, oba ve věku 63 let, podle informací deníku vedou spirituálně-esoterický spolek nabízející kurzy samoléčitelství prostřednictvím modliteb a rituálů. Podezřelí možná fungovali jako „prorocký tým“ teroristického uskupení vzhledem k jasnovideckým schopnostem, které zjevně sami sobě připisovali, píše Der Standard.

Úřady podle něj předpokládají, že dotyční obvinění mohli být vzhledem ke svému postavení do plánů skupiny zasvěceni. Pravděpodobně však u nich byly pouze provedeny domovní prohlídky. Muž zadržený v Kitzbühelu je podle Der Standardu podezřelý z podpory „vojenské odnože“ Říšských občanů, protože byl mimo jiné pověřen zajišťováním stravování.

Vojenská odnož skupiny měla „odstranit“ demokratický právní stát

Prokuratura uvedla, že síť zatím nemá název. Podle ní byla vytvořena na základě konspiračních teorií, včetně spiklenecké teorie amerického konspiračního hnutí QAnon, a její členové jsou přesvědčeni, že Německu vládne takzvaný „hluboký stát“, tedy skryté mocenské struktury, které fungují nezávisle na politickém vedení státu a sledují vlastní cíle.

Skupina podle vyšetřovatelů existuje nejpozději od listopadu 2021. Jejím ústředním orgánem je „rada“, která má podobně jako běžné vlády své resorty – od spravedlnosti, přes zahraničí po zdravotnictví. „Členové ‚rady‘ se od listopadu 2021 pravidelně skrytě scházeli, aby naplánovali převzetí moci v Německu a vytvoření vlastních státních struktur,“ uvedli.

„Je očividné, že organizace měla dvě složky. Takzvanou radu a vojenské křídlo. To již samo o sobě ukazuje na nebezpečnost tohoto teroristického uskupení,“ uvedla ministryně Faeserová, podle které bude Německo proti extremistům postupovat tvrdě.

Vojenská odnož skupiny měla „odstranit“ demokratický právní stát i na úrovni obcí či okresů. Skupina si byla vědoma toho, že během přebírání moci budou umírat lidé. „Tento scénář chápala jako nezbytný mezikrok k dosažení kýžené ‚změny systému na všech úrovních‘,“ uvedla prokuratura.

Typický německý neonacista? Turek. Hnutí Šedí vlci má statisticky nejvíc členů

Hnutí Říšští občané (Reichsbürger) je tvořeno řadou malých organizací a podle kontrarozvědky BfV se k němu hlásí až 21 tisíc lidí.

Jeho členové neuznávají autoritu současného vládního systému. Mnozí z nich proto odmítají platit daně a usilují o navrácení německých hranic zpět do stavu z roku 1937. Hnutí na některých místech dokonce vyhlásilo své vlastní území pojmenované jako „Druhá německá říše“ nebo „Svobodné Prusko“.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Brazílii sužuje nesnesitelné horko. V Riu byla pocitová teplota 62,3 stupně

19. března 2024

V Brazílii je už několik dní nesnesitelné horko, v Riu de Janeiro v neděli naměřili 42 stupňů...

KOMENTÁŘ: Jen v totalitách média útočí na opozici a obhajují vládu, píše Babiš

19. března 2024  7:40

Po posledních průzkumech preferencí vládní řady zřejmě zachvátila pořádná panika. Místo toho, aby...

Bankomaty v Etiopii kvůli chybě rozdaly lidem miliony. Vraťte je, prosí banka

19. března 2024  7:11

Největší etiopská banka se o víkendu potýkala s technickou závadou systému. Ta způsobila, že si...

Pokud chceme mír, musíme se připravit na válku, říká šéf Evropské rady Michel

19. března 2024  6:52

Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...