Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ruská bomba v Mariupolu zasáhla divadlo. Skrývala se v něm tisícovka lidí

  18:25aktualizováno  20:46
Ruské bombardování v obklíčeném Mariupolu zasáhlo Činoherní divadlo, v němž se ukrýval zhruba tisíc lidí, oznámil místostarosta města. Počet obětí není dosud znám. Město podle reportérů agentury AP zažívá téměř nepřetržité ostřelování a těla zesnulých se dávají do provizorního masového hrobu na kraji města. Zásoby nejzákladnějších potřeb se dále tenčí. Rusové útok popírají.

Mariupolská radnice útok na divadlo označila za „cílený a cynický“.  Místostarosta Mariupolu Serhij Orlov řekl stanici BBC, že v budově divadla se ukrývalo 1000 až 1 200 lidí. 

„Letadlo shodilo bombu na budovu, kde se skrývaly stovky mírumilovných obyvatel Mariupolu. Prozatím nelze odhadnout rozsah tohoto strašného a nelidského činu, protože pokračuje ostřelování obytných čtvrtí města,“ sdělila radnice na sociální síti.

Podle dostupných informací bombardování zničilo centrální část Činoherního divadla a vstup do protileteckého krytu v budově. „Nelze najít slova, která by popsala míru krutosti a cynismu, s jakou ruští okupanti ničí civilní obyvatelstvo přímořského ukrajinského města,“ pokračuje vedení města.

Upozornění: Video je drastické.

„Ženy, děti a staří lidé zůstávají v hledáčku nepřítele. Jsou to zcela neozbrojení mírumilovní lidé. Je zřejmé, že jediným cílem ruské armády je genocida ukrajinského lidu,“ dodala radnice. Agentura Reuters podotkla, že zatím nemohla informace o útoku na divadlo nezávisle ověřit.

„Snaží se fyzicky zlikvidovat Mariupol a obyvatele Mariupolu, kteří jsou už dlouho symbolem našeho odporu. Dnes provedli letecký útok na Činoherní divadlo a plavecký bazén Neptun. Těhotné ženy a ženy s dětmi jsou nyní pod troskami,“ napsal na sociální síti Telegram gubernátor Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko s tím, že zatím nebylo možné určit počet obětí těchto útoků.

Ruské ministerstvo obrany podle agentury Ria Novosti popřelo, že by na mariupolské divadlo provedlo nálet. Podle něj budovu zaminovali a vyhodili do povětří bojovníci dobrovolnického praporu Azov, který je součástí Ukrajinské národní gardy. „Budova divadla nebyla nikdy považována za cíl ruských jednotek kvůli potenciálnímu nebezpečí pro civilisty,“ tvrdí ministerstvo.

„Rusové už začínají lhát, že tam bylo velitelství praporu Azov. Sami však dobře vědí, že tam byli pouze civilisté,“ dodal Kyrylenko s odkazem na Činoherní divadlo. Ukrajinské ministerstvo zahraničí podle agentury Reuters uvedlo, že se tímto útokem Rusko dopustilo válečného zločinu.

Generální štáb ukrajinské armády na Facebooku informoval, že ruští okupanti odpoledne vedli palbu raketometem na kolonu civilistů, kteří se evakuovali z Mariupolu směrem do Záporoží. Podle dostupných informací jsou na místě mrtví a zranění, včetně dětí.

Dva novináři agentury AP, kteří se nyní nacházejí ve válkou rozvráceném Mariupolu na pobřeží Azovského moře, popisují situaci ve městě jako rozmáhající se zoufalství. 

Ruská armáda bombardovala divadlo v Mariupolu. V budově se v tu chvíli schovávaly stovky lidí. (16. března 2022)

Ostřelování dosahuje v určitých chvílích frekvence co minuta, to úder. Všude se válí mrtvoly. Město je obklíčené ruskými vojáky a každá další exploze z něj vymačkává zbytky života, píší reportéři. 

V kvapně vyhloubeném masovém hrobě na okraji města ve zmrzlé zemi leží těla několika dětí. Je tam osmnáctiměsíční Kirill zasažený do hlavy šrapnelem. Je tam šestnáctiletý Ilja, kterému výbuch roztrhal nohy během fotbalového zápasu na školním hřišti. Je tam holčička oděná v pyžamu s obrázky jednorožců.

Pracovníci těla hází dovnitř nejrychleji, jak můžou, protože čím méně času stráví venku, tím větší jsou jejich šance na přežití. „(Přeju si) jediné, aby tohle skončilo,“ zuří dělník Volodymyr, zatímco vytahuje pytle s mrtvolami z nákladního auta. „K čertu se všemi, s těmi lidmi, co tohle začali!“ řekl.

Obyvatelé rozpouští sníh, aby měli co pít

Takový je dnešní Mariupol, v němž dříve bydlelo přes 400 tisíc lidí, a jehož poloha postavila obyvatele přímo do cesty ruskému dobývání Ukrajiny. Stalo se symbolem snahy ruského prezidenta Vladimira Putina rozdrtit ukrajinskou demokracii, ale také urputného odporu Ukrajinců. 

Snahy o evakuaci civilistů byly celé dny neúspěšné, než v úterý ukrajinské úřady oznámily, že z města odjela kolona asi čtyř tisíc osobních vozů. Odhadované statisíce lidí, kteří v Mariupolu zůstávají, ovšem nadále nemají jak uniknout. Okolní silnice jsou podminované a samotný přístav uzavřený.

Kromě jídla chybí také elektřina, voda je vzácností. Obyvatelé rozpouští sníh, aby měli co pít. Aby si lidé v mrazivých podmínkách ohřáli ruce nebo uvařili zbytky jídla, pálí kusy nábytku v improvizovaných ohništích. Ohniště jsou vyrobena z materiálů, kterých je dnes ve městě víc než dost: Cihel a kovových úlomků ze zničených budov, které jsou rozeseté v ulicích.

Smrt je všude. Místní činitelé registrují přes 2 500 mrtvých, ale mnohá těla nemohou být započítána kvůli neustálému ostřelování. Agentura AP zdokumentovala mnoho úmrtí žen a dětí, navzdory tvrzením Ruska, že na civilisty neútočí. 

Lékaři říkají, že na každého zraněného ukrajinského vojáka jim projde pod rukama deset civilistů. Posledním Ruskem zasaženým civilním cílem je městské divadlo, ve kterém se obyvatelé ukrývali před dalším bombardováním.

Ještě před několika týdny se budoucnost zdála mnohem světlejší. Mariupol byl na cestě k úspěchu se svými vzkvétajícími železárnami a ocelárnami i přístavem pro velké lodě a při vysoké světové poptávce po obojím. 

Tatáž geografie, která dlouho městu pomáhala, se nyní obrátila proti němu. Mariupol leží přesně mezi regiony ovládanými proruskými separatisty a poloostrovem Krym anektovaným Ruskem v roce 2014. Dobytím přístavu by Rusové získali pozemní koridor mezi těmito dvěma oblastmi a také kontrolu nad Azovským mořem.

Nyní se ve městě rozhostila temnota, lidé přišli o proud i o přísun informací. Ukrajinské televizní či rozhlasové vysílání nahradilo ruské, popisující svět, který s realitou v Mariupolu nemá nic společného. 

S tím, jak si lidé uvědomovali, že opravdu není cesty ven, se měnila nálada ve městě. Mezi místními začaly vznikat konflikty, začalo se rabovat. „Prosím vás, držte spolu... Tohle je váš domov. Proč rozbíjíte výlohy?“ apeloval před deseti dny na rozvášněné obyvatele jistý voják se slzami v očích.

Rusové obsadili nemocnici v Mariupolu, z pacientů jsou rukojmí, líčí personál

Tahle agónie zapadá do Putinových cílů. Obléhání je vojenská taktika, která se rozmohla ve středověku a je založená na porobení jisté populace skrze vyhladovění a násilí. Putin tento postup aplikoval v roce 2000 na čečenskou metropoli Groznyj a před několika lety také proti syrskému Aleppu. Z obou měst zbyly jen ruiny.

V Mariupolu se před několika dny ocitla v troskách i porodnice. Ruští činitelé po bombardování přišli s tvrzením, že objekt využívali krajněpravicové ukrajinské jednotky, reportéři AP však na místě neviděli nic, co by naznačovalo, že nemocnice sloužila jiným než obvyklým účelům. 

Rovněž nic nenasvědčuje pravdivosti ruských tvrzení, že těhotná žena vyfocená po náletu se zkrvaveným obličejem, je herečka. O den později mladá Marianna na pozadí dalších explozí porodila dceru Veroniku. 

Zabijte mě, křičela těhotná, když přišla po náletu o dítě. Nezachránili ani ji

Dva dny poté, co holčička přišla na svět, nedaleko nemocnice, kde se matka i novorozenec zotavovali, zaujaly pozici čtyři ruské tanky označené písmenem Z. Zdravotníci i reportér AP se tam ocitli pod palbou ostřelovače, zatímco chodby byly plné lidí, kteří neměli kam utéct. 

Na začátku týdne už měly ruské jednotky budovu zcela pod kontrolou. Lékaře i pacienty tam uvěznily a místo začaly používat jako základnu, vypověděli místní činitelé a jeden z místních doktorů.

Náměstek starosty Orlov předpověděl, že to nejhorší Mariupol ještě čeká. Očekává, že v dalších několika dnech přibydou „stovky a tisíce úmrtí“.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Britští lékaři dělali pokusy na dětech, infikovali je nakaženou krví

19. dubna 2024  15:44

Britští lékaři v 70. a 80. letech minulého století prováděli pokusy na dětech, stovky lidí...

Zdrogovaný motorkář ujížděl policii. Srazil se s autem a zastavil se u svodidel

19. dubna 2024  15:37

Pětačtyřicetiletý motorkář se zákazem řízení ujížděl minulý pátek večer libereckým policistům,...

Muž přinesl na policejní služebnu v Prostějově tašku plnou funkčních granátů

19. dubna 2024  15:30

Ráno policisty v prostějovské ulici Újezd pořádně vylekal senior, který na jejich služebnu přinesl...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...