Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Část Kerčského mostu se po explozi zřítila. Putin nařídil vyšetřování

  7:38aktualizováno  21:17
Část Kerčského mostu, který spojuje pevninské Rusko a okupovaný Krym, se zřítila. Podle ruského protiteroristického výboru na mostě vybuchla bomba nastražená v nákladním autě. Při incidentu zahynuli tři lidé, patrně cestující v autě jedoucím vedle nákladního vozu. Odpoledne se Rusům podařilo silniční dopravu na nepoškozené části obnovit, vpodvečer bylo ohlášeno i obnovení železničního provozu. Šéf Kremlu nařídil vytvořit vyšetřovací komisi, která má událost objasnit.

První zprávy o požáru a explozi na mostě, který je symbolem ruské anexe Krymu, se objevily okolo 06:00 moskevského času (05:00 SELČ). Podle místních úřadů plameny zachvátily cisternu na nákladním vlaku, informaci následně potvrdila krymská železniční správa.

„Mostní oblouky nejsou poškozeny. Je příliš brzo na to, abychom hovořili o příčinách a následcích. Pokračuje se v hašení ohně,“ napsal krátce po incidentu Oleg Krjučkov, poradce šéfa správy anektovaného poloostrova. Plameny se plně podařilo uhasit v 10:00 moskevského času (09:00 SELČ), uvedlo podle agentury Interfax ruské ministerstvo pro mimořádné události.

Ruský protiteroristický výbor následně uvedl, že na 19 kilometrů dlouhém mostě explodoval nákladní vůz, což vedlo ke vznícení několika cisteren vlakové soupravy na vedlejší mostovce. Podle agentury AFP byl zdrojem výbuchu byl kamion s bílým návěsem, který ještě za tmy jel po mostě podél několika dalších vozidel.

Zatímco ruské zdroje od počátku tvrdily, že příčinou exploze je výbušnina umístěná v nákladním autě, jiné zdroje podle záznamů z kamer upozorňovaly, že pod mostem ve chvíli výbuchu proplouvala loď. Možná dálkově řízený člun nesoucí výbušninu se senzorem pro odpálení. Vyrojily se okamžitě i další spekulace o tom, že se most stal cílem ukrajinského raketového útoku.

„Křižník Moskva a teď Kerčský most – dva známé symboly ruské síly na ukrajinském Krymu – jsou zničeny. Co dál, Rusové?“ napsalo na Twitteru ukrajinské ministerstvo obrany s odkazem na ruský křižník, vlajkovou loď ruské Černomořské flotily, který se po ukrajinském útoku potopil v dubnu.

Poradce ukrajinského prezidenta Zelenského Mychajlo Podoljak na Twitteru uvedl: „Krym, most, začátek. Vše nezákonné musí být zničeno. Vše ukradené musí být vráceno Ukrajině. Vše, co patří k ruské okupaci, musí být vyhnáno.“ Podle anonymního zdroje portálu Ukrajinska pravda za výbuchem stojí Bezpečnostní služba Ukrajiny (SBU).

Provoz Rusové částečně obnovili

Automobilový provoz byl na mostě odpoledne obnoven; osobní vozidla a autobusy mohou na nezničenou část mostu vjet poté, co projdou kontrolou, uvedla ruská strana. Obnoví se podle něj i železniční provoz, a to po 20:00 moskevského času (19:00) SELČ. Nákladní vozidla musí pro cestu přes Kerčský průliv využít trajektů.

Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov uvedl, že zatím neexistují žádné prognózy pro obnovení Kerčského mostu, informovala ruská státní tisková agentura RIA Novosti.

Ruský prezident Vladimir Putin několik hodin po výbuchu podepsal dekret, kterým nařídil zpřísnit zabezpečení mostu i infrastruktury, jež na Krymský poloostrov dodává elektřinu a zemní plyn. Postarat se o to má ruská kontrarozvědka (FSB), tedy nikoli armáda. Šéf Kremlu rovněž nařídil vytvořit vyšetřovací komisi, která má událost objasnit.

„Odstřelit takovéto mostní rozpětí vyžaduje hodně výbušnin a dobrý demoliční plán,“ uvedl na Twitteru vojenský analytik Mick Ryan. „Železobetonové konstrukce, jako je tato, je velmi těžké poškodit či zcela zničit,“ dodal.

Škody na Kerčském mostě nyní znemožní mobilizovaným Rusům přesunout se z ruského území přes Krym do Záporožské a Chersonské oblasti, řekl podle agentury Unian ukrajinský vojenský expert Oleksandr Musijenko.

„Na okupovaná území jižní Ukrajiny se přes okupovaný Krym a zejména přes Kerčský most dostává zhruba 75 procent ruských vojáků. Tento incident přesun znemožní,“ uvedl Musijenko.

Ryan odhadl, že exploze na mostě může být dílem Ukrajinců v rámci snahy získat zpátky kontrolu nad Krymem. „Nebo se může jednat o klamnou operaci, která má odvést pozornost od jiných oblastí,“ dodal.

Svět anexi neuznává

Rusko připojilo Krym ke svému území v roce 2014. Ukrajina a většina zemí světa tuto anexi neuznává. Most vedoucí z Ruska přes Kerčský průliv na Krym byl slavnostně otevřen v květnu 2018. Sám Putin přijel na otevření v nákladním voze, čímž dal světu jasný signál, že poloostrov po anexi nyní patří Rusku.

Putin nařídil stavbu mostu po připojení Krymu k Ukrajině a při zahájení stavby v roce 2016 označil spojení s Ruskem za historickou misi. K výbuchu došlo jen den po sedmdesátých narozeninách ruského vůdce, kdy se moskevské síly v osmém měsíci jeho invaze stahují přes části jižní Ukrajiny.

Ukrajina tápe, zda zničit klíčový most na Krym. Nabízí se útok kamikaze čluny

Ruský prezident otevřel 19 kilometrů dlouhý most v roce 2018 tak, že po něm projel nákladním vozem Kamaz v čele kolony vozidel. Rusko na stavbu mostu vynaložilo přibližně 3,7 miliardy dolarů (86 miliard Kč).

Kerčský most spojující ruskou pevninu s poloostrovem Krym hraje pro Moskvu velmi důležitou strategickou úlohu. Moskva přes něj posílá vojska útočící na Ukrajinu. Ukrajinci v minulosti naznačili, že by na něj případně mohli zaútočit.

„Pokud bychom měli možnost udělat to, už bychom to dávno udělali,“ řekl v dubnu o případném útoku na Kerčský most Oleksij Danilov, tajemník ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO). „Pokud nastane příležitost, určitě to uděláme,“ dodal.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Méně teorie a faktů, více praktických znalostí. Blíží se reforma školních osnov

5. května 2024

Premium Ministerstvo školství chystá změnu toho, co a hlavně jak by se měli žáci na základních a středních...

Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

Čínský prezident přiletěl na návštěvu Francie. „Vítali“ ho naštvaní Tibeťané

5. května 2024  16:57,  aktualizováno  19:44

Do Paříže přiletěl čínský prezident Si Ťin-pching, který v pondělí zahájí dvoudenní státní návštěvu...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....