Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rekordní návštěvnost, ale i vedro, kvůli němuž skončil gólman v nemocnici

  14:58
Potřetí a zřejmě naposledy. Ostrava hostila jednu ze základních skupin a dva čtvrtfinálové duely hokejového mistrovství světa a začíná bilancovat. Zájem o zápasy byl obrovský a v ostravské aréně byla návštěvnost vyšší, než na šampionátech v letech 2004 a 2015. Problémem bylo velké teplo v hale, na které si řada hokejistů stěžovala.
Hlediště v Ostravě podle očekávání plnili hlavně slovenští fanoušci. A byli...

Hlediště v Ostravě podle očekávání plnili hlavně slovenští fanoušci. A byli skvělí. (24. května 2024) | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Zatímco v roce 2004 bylo na utkání v Ostravě zvědavo zhruba 140 tisíc lidí, přičemž se tam však tehdy hrála jen základní skupina, tak o jedenáct let později už to bylo 234 490 diváků. A letos jsou čísla ještě vyšší, do Ostrava Arény si našlo cestu celkem 250 125 diváků, návštěvnost tedy dokonce překročila hranici čtvrt milionu.

Největší zastoupení měli ze zahraničních návštěvníků pochopitelně Slováci a Poláci, dorazilo také mnoho Lotyšů, pro které tamní letecký dopravce dokonce zřídil mimořádnou linku Riga–Ostrava. Nechyběli však ve větším počtu ani Švédové a Němci, pomálu bylo dle očekávání Američanů a Kazachstánců.

Cestovali dvacet hodin, bydlí v kempu a fandí. Jsme tady od začátku, říkají Němci

Organizátoři přidali několik dalších statistických čísel. „Zajímavé je například množství vyrobeného ledu, spotřebovali jsme ho pro ledovou plochu přibližně pět tun. Na mistrovství se úzká část organizačního štábu čítající pětadvacet lidí připravovala už od předloňského roku a přímo na akci to byla asi stovka organizátorů,“ přiblížil člen organizační skupiny Štěpán Sedláček.

MS v hokeji 2024

Doplnil, že dobrovolníků bylo asi 220, okolo dvou stovek se v Ostravě akreditovalo píšících novinářů a fotografů, obdobný počet byl i členů různých televizních a rozhlasových štábů.

Velkým tématem se nakonec stalo velké teplo v hale, na které si stěžovali nejprve slovenští hokejisté a poté i například Švédové. Lotyšský brankář Kristers Gudlevskis při utkání se Slovenskem zhubl o sedm kilogramů a skončil v nemocnici.

„Velmi nás ty stížnosti mrzí. Je to dáno samozřejmě tím, že venku je téměř léto, což bylo znát, ačkoliv hala chladila na plné obrátky. S energetickou společností ČEZ jsme řešili, na kolik se ještě dá zvýšit energetická spotřeba haly, a ta opravdu jela naplno,“ vysvětlil Sedláček.

Hlediště v Ostravě podle očekávání plnili hlavně slovenští fanoušci. A byli skvělí. (24. května 2024)

Ke kvalitě ledu řekl, že denně ji několikrát kontroloval expert mezinárodní hokejové federace IIHF. „Ten žádné problémy neshledal,“ konstatoval zástupce organizátorů.

Záchranáři sdělili, že přímo v Ostravar Aréně sloužilo celkem více než pět desítek členů záchranné služby, přičemž vždy bylo přítomných jejich devět pracovníků, z toho tři lékaři. Samozřejmostí bylo veškeré potřebné vybavení včetně sanitek.

Promítání hokeje na náměstí

Ostrava připravila na víkend veřejné promítání semifinálových a finálových zápasů na plátno o velikosti 9 x 5 metrů na Masarykově náměstí v centru města.

První semifinále začne 25. května ve 14:20 hodin. Druhé taktéž v sobotu v 18.20 hodin.

O vítězích se pak rozhodne v neděli 26. května v utkáních se začátky 15.20 hodin a 20.20 hodin.

Město dle pořadavků pořadatelů nemůže zajišťovat občerstvení.

„Odbornou pomoc zajišťovali jak hráčům, tak divákům v hledišti i fanzóně. Spolupracovali přitom s dalšími poskytovateli zdravotních služeb. Přestože za dva týdny jsme tam ošetřili celkem pětapadesát osob, hodnotíme průběh šampionátu ze svého pohledu jako poklidný,“ sdělil mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Záchranáři ošetřovali pacienty například s bolestí na hrudí, akutním vysokým tlakem, závratěmi, křečemi a bolestmi hlavy. Opakovaně pak řešili dehydratace a drobnější poranění. Dvanáct pacientů pak museli převést do zdravotnických zařízení kvůli dalšímu vyšetření nebo léčbě.

„V době mistrovství zaznamenala zdravotnická záchranná služba také mírný nárůst zásahů u opilých a poraněných osob na území Ostravy. Tato skutečnost byla předpokládána, proto byl počet posádek v krajském městě ve dnech hokejového šampionátu posílen,“ zakončil bilancování mluvčí záchranky.

Kaňkou se stalo okradení několika členů lotyšského týmu v jednom z ostravských hotelů, kde někdo vzal ve třech pokojích peníze a nabíječky celkem za šestnáct tisíc korun. Přitom policisté dosud hodnotili mistrovství jako poměrně klidné, přičemž například se zmínili o tom, jak hledali a rychle našli ztracené děti.

Pro Ostravu to byl možná poslední hokejový šampionát. Hala z roku 1986, byť několikrát modernizovaná, potřebuje další rekonstrukci, dokonce se uvažuje o jejím zbourání a postavení nové arény. Nové moderní haly s vyšší kapacitou však vznikají nebo jsou v plánu v Brně a v Pardubicích.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Bouře zasáhly nejvíc Ostravu a okolí. Lidé jsou bez elektřiny, zoo dnes neotevře

20. června 2024  7:18,  aktualizováno  11:40

Středeční velmi silná bouřka, která večer a v noci zasáhla Moravskoslezský kraj, způsobila nejvíce...

Je ze mě ajťák a jezdím na harleyi. Ale fotbal miluju. Sionko jako vyměněný

18. června 2024

Premium Hamburk (Od našeho zpravodaje) Porušil snad všechny předpisy, které vyžadoval trenér Brückner, čili pedant přes standardní...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Los pohárů: Sparta začne na Islandu, či v Irsku. Baník v Estonsku, nebo Arménii

19. června 2024  8:59,  aktualizováno  14:45

První protivník na cestě do vytoužené Champions League je přijatelný. Sparťanští fotbalisté ve...

„Nad jeleny asi bděl anděl strážný.“ Zoo sčítá škody a obává se dalších bouřek

20. června 2024  15:37,  aktualizováno  18:15

Přes osmdesát lidí dnes v ostravské zoo odstraňuje následky ničivé bouřky. Ta ve středu večer...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Sesuv na Slovensku zastavil provoz na trati mezi Mosty u Jablunkova a Čadcou

14. června 2024  15:07,  aktualizováno  20:07

Sesuv půdy na Slovensku zastavil provoz na mezinárodní železniční trati mezi Mosty u Jablunkova na...

Zadlužené huti Liberty už dochází čas, tlak zřejmě dlouho nevydrží

21. června 2024  16:48

Společnost Liberty Ostrava zažívá nejnapínavější období, v němž se hraje o všechno. Firma nemá...

Spletl si muže s divočákem a vystřelil. Za jeho usmrcení hrozí myslivci šest let

21. června 2024  11:08

Kriminalisté z Ostravy Přívozu objasnili tragédii, která se odehrála loni v listopadu. „Jedná se o...

Soud poslal do úpadku Liberty Ostrava, huť dluží přes pět miliard korun

21. června 2024  9:31

Soud poslal do úpadku huť Liberty Ostrava. Návrh na insolvenci na sebe podala sama firma. Uvedla,...

„Nad jeleny asi bděl anděl strážný.“ Zoo sčítá škody a obává se dalších bouřek

20. června 2024  15:37,  aktualizováno  18:15

Přes osmdesát lidí dnes v ostravské zoo odstraňuje následky ničivé bouřky. Ta ve středu večer...

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Ostuda bratrů Bendigů v AZ-kvízu. Jan se vymlouval na trému z Mareše

Ve speciálním díle AZ-kvízu s názvem ČT art kvíz se proti sobě utkali bratři Jan a Marsell Bendigovi. V soutěži se jim...

Výhru ze Survivoru utratil Mikýř za rozhovor v prázdné O2 areně, vydělal miliony

Martin „Mikýř“ Mikyska (30) vytěžil své vítězství v reality show Survivor Česko & Slovensko 2024 na maximum. Povedl se...

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Rok od zkázy ponorky Titan. Vyplouvají děsivá zjištění i nové otázky

Před rokem, 18. června 2023, se v severním Atlantiku ztratila ponorka Titan společnosti Ocean Gate. Pátrání potvrdilo...