Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Británie pohřbila Alžbětu II., její rakev spočinula v kryptě ve Windsoru

  6:09aktualizováno  22:35
Velká Británie se naposledy rozloučila s královnou Alžbětou II. Spuštěním rakve zesnulé panovnice do krypty v kapli svatého Jiří na hradě Windsor skončil druhý z trojice pondělních smutečních obřadů. Účastnilo se ho asi 800 hostů. Alžbětu II. pak večer pohřbili v královské kryptě po boku jejího manžela prince Philipa členové královské rodiny.

Úmrtí královny Alžběty II.

Sledovat další díly na iDNES.tv

Rakev s královnou Alžbětou II. byla po celodenním oficiálním rozloučení i soukromém obřadu s rodinou uložena do krypty v kapli svatého Jiří na královském hradě Windsoru po boku jejího manžela prince Philipa. Oficiální prohlášení zveřejnila britská královská rodina na svém webu.

„Královna byla pohřbena společně s vévodou z Edinburghu v pamětní kapli Jiřího VI.,“ píše se v prohlášení. Uložení rakve přihlíželi v soukromí pouze nejbližší příbuzní královny.

Britská média obřad označila za „intimní“, ceremonii na rozdíl od státního pohřbu nepřenášela žádná média. Poslední rozloučení s „matkou, babičkou a prababičkou“ tak bylo v ostrém kontrastu s velkolepým veřejným rozloučením, které se odehrálo během dne, napsal list The Guardian.

Král Karel III. a princ William následují pohřební vůz s rakví královny Alžběty II. na hradě Windsor. (19. září 2022)

Před soukromým obřadem proběhl státní pohřeb. Po velkolepém průvodu v Londýně přijel pohřební vůz s královninou rakví do Windsoru. K hradu zesnulou panovnici doprovodilo procesí s čestnými strážemi po takzvané Dlouhé stezce, kterou lemovali vojáci z několika armádních útvarů, vojáci rakev také doprovázeli. Každou minutu se rozezněly zvony a zevnitř hradního areálu zněly dělové salvy.

Procesí pozorovaly tisíce lidí. K vojenskému doprovodu se na hradním nádvoří znovu přidali i členové královské rodiny, včetně krále Karla III. Společně se odebrali do kaple svatého Jiří na smuteční obřad pro osm set lidí.

Bohoslužbu zahájil windsorský děkan David Conner. „Její klidná a důstojná přítomnost nám uprostřed našeho rychle se měnícího a často neklidného světa dodala důvěru, abychom stejně jako ona čelili budoucnosti s odvahou a nadějí,“ prohlásil o královně Alžbětě.

Korunní klenotník poté z rakve sňal korunu, žezlo a jablko, které budou vráceny do londýnského Toweru. Královnin lord komoří, kterým byl exředitel tajné služby MI5 Andrew Parker, následně symbolicky zlomil svou úřední hůlku a položil ji na královninu rakev. Ta poté byla spuštěna do královské krypty. Rakev bude přenesena do rodinné hrobky, kde ji později večer během soukromého obřadu pohřbí členové královské rodiny.

Při mši zazněly speciální písně pro královnu

Za zesnulou královnu se již v poledne uskutečnila hodinová bohoslužba ve Westminsterském opatství, které se zúčastnily zhruba dva tisíce hostů.

První momenty mše přinesly malá nedopatření. Westminsterský děkan David Hoyle, jenž ceremonii vedl, si v úvodu řeči musel odkašlat. Jednomu z okolostojících zase vypadl z desek papírek a odletěl na zem nedaleko rakve.

Projevy řečníků střídal sbor zpívající duchovní písně. Některé z nich, například Žalm 42, byly napsány speciálně pro královnin pohřeb. Po Hoylovi promluvila generální tajemnice Commonwealthu Patricia Scotlandová, která četla z prvního listu svatého Pavla Korintským o vzkříšení Krista a o slibu věčného života pro křesťany. Po ní přišla na řadu britská premiérka Liz Trussová.

PŘEHLEDNĚ: Jak bude vypadat státní pohřeb královny Alžběty II.

Arcibiskup canterburský Justin Welby pak v kázání vyzdvihl oddanou službu královny. Alžběta II. už ve svých jednadvaceti letech Britům slíbila, že celý svůj život zasvětí národu i zemím Commonwealthu.

„Málokdy je takový slib tak dobře dodržen,“ řekl arcibiskup. „Příklad Její Výsosti nebyl nastaven díky její pozici nebo ambicím, ale prostřednictvím těch, které následovala. Vím, že i Jeho Výsost sdílí víru a naději v Ježíše jako jeho matka. Stejný smysl pro službu a povinnost,“ dodal s odkazem na Karla III.

Obřadu ve Westminsterském opatství, nejdůležitějšího pohřbu za poslední dekády, se zúčastnily stovky státníků z celého světa, mimo jiné prezident USA Joe Biden nebo francouzský prezident Emmanuel Macron.

Česko zastupoval premiér Petr Fiala, který seděl v řadě právě za americkým prezidentem. Přijeli i brazilský prezident Jair Bolsonaro, izraelský prezident Isaac Herzog, kanadský premiér Justin Trudeau či novozélandská premiérka Jacinda Ardernová. Dorazili i britští expremiéři včetně Borise Johnsona.

Státníci museli na loučení s královnou autobusem. Fialu usadili za Bidena

Po dobu bohoslužby ležela rakev pod hlavním oltářem. Cestou k němu nosiči přešli hrob neznámého vojína v hlavní chrámové lodi. Na závěr bohoslužby zazněla obřadní vojenská skladba Last Post následovaná dvěma minutami ticha pro celou Británii. Po zpěvu hymny nakonec na kůru se sólovým žalozpěvem vystoupil vrchní královský dudák.

Rakev s pozůstatky Alžběty II. poté putovala smutečním průvodem z Westminsterského opatství přes Buckinghamský palác, který byl královniným domovem po 67 let. Rakev umístěnou na historické lafetě táhlo 142 příslušníků královského námořnictva. Stejná lafeta jako nyní sloužila i při pohřbu královny Viktorie, Winstona Churchilla či Alžbětina otce Jiřího VI.

Největší policejní akce v britské historii

Hold zesnulé panovnici od minulé středy vzdaly stovky tisíc lidí. V pondělí v 7:30 SELČ se Westminsterský sál v sídle parlamentu, kde byla od středy na katafalku vystavená rakev s královninými pozůstatky, veřejnosti uzavřel.

Britská média o pohřbu Alžběty II. hovoří jako o největší policejní akci v britské historii. „Je to větší událost, než byly olympijské hry v roce 2012 či oslavy královnina platinového jubilea,“ řekl zástupce náměstka metropolitní policie Stuart Cundy. V akci je na deset tisíc policistů.

Úmrtí Alžběty II.

V ulicích Londýna se mísí historické obřadní zbraně s moderními zbraněmi policistů a vojáků. Do bezpečnostních akcí jsou zapojené tajné služby i protiteroristické složky. Policie návštěvníky metropole žádá, aby spolupracovali a upozornili na cokoli podezřelého.

Lidé, kteří si chtěli pojistit místa s dobrým výhledem podél trasy smutečního průvodu, kempovali na třídě Whitehall a podél třídy Mall vedoucí k Buckinghamskému paláci už od nedělního večera. Mnozí si přinesli skládací židle, spacáky i teplé občerstvení. Čekáním u zátarasů střežených policisty strávili více než 12 hodin, protože rakev s pozůstatky královny se na cestu městem vydala až po poledni.

Úmrtí královny Alžběty II.

Sledovat další díly na iDNES.tv

Král Karel III. spolu s manželkou Camillou již v neděli večer poděkoval všem lidem, kteří přišli vzdát hold zemřelé královně.

„Jsme nad míru dojati tím, kolik lidí si dalo tu práci, aby přišli vzdát hold celoživotní službě mé drahé matky a zesnulé královny,“ uvedl Karel III. ve vyjádření zveřejněném Buckinghamským palácem.

„Zatímco se připravujeme na poslední rozloučení, chtěl bych poděkovat všem těm nesčetným lidem, kteří jsou mně i celé mé rodině v době zármutku oporou a útěchou,“ dodal král.

Úmrtí královny Alžběty II.

Sledovat další díly na iDNES.tv
Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...