Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sobotka váhá se sankcemi. Bělobrádek to přirovnává k Mnichovu

  13:57
Nemohl jsem schválit bianko šek. Tak odůvodňuje premiér Bohuslav Sobotka, proč po summitu Evropské komise řekl, že si Česko rozmyslí, k jakým sankcím vůči Rusku se připojí. Vicepremiér Pavel Bělobrádek i čeští europoslanci jej za to kritizují.

Český premiér Bohuslav Sobotka hovoří s novináři v Bruselu 31. srpna nad ránem, krátce po konci summitu EU. | foto: ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka v noci na neděli, po skončení summitu evropských špiček řekl, že si Česko ponechává možnost nesouhlasit s těmi evropskými sankcemi, které by výrazně poškodily ekonomiku země (více čtěte zde).

„Odmítl jsem podepsat bianko šek,“ řekl Sobotka v neděli v Otázkách Václava Moravce. „Nedostali jsme žádný písemný návrh, který by se týkal struktury sankcí,“ dodal předseda vlády. Podle něj zatím nebyl vyhodnocen dopad již schválených sankcí. Navíc některé z nich se ještě ani nestačily rozvinout a Evropa už připravuje jejich další balík.

Z ostudy kabát

Vystoupení premiéra k Ukrajině tvrdě kritizoval místopředseda ODS Martin Kupka. Označil je za neslýchané. "Pan premiér neustále mění své názory, jeho zpochybňování sankcí vůči Rusku nás staví do role nespolehlivého partnera nejen v EU, ale i v NATO," poznamenal na Facebooku s tím, že z vystoupení Sobotky museli mít radost v Kremlu.

"Je to nesmírně krátkozraké, alibistické a zbabělé stanovisko," řekl místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Ukázat agresorovi slabost podle něj v důsledku přinese zemím EU větší náklady. Těžko podle něj můžeme chtít od našich západních sousedů, aby byli zásadovější, když země, které samy zažily okupaci a invazi, dají přednost vlastním nákladům před zásadovým postojem.

"Jediný textilní průmysl, který u nás opravdu prospívá, je šití kabátu z ostudy. V tom naplníme sen premiéra Sobotky a HDP nám prudce naroste," poznamenal exministr zahraničí a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Zdroj: ČTK

Paradoxní je, že Sobotka přitom v debatě zmínil, že Evropa je schopna udržet jednotu. „ČR nezablokovala další debatu o další fázi sankcí, ale vyhradili jsme si právo uplatnit k nim své připomínky. Máme dalších několik dní, abychom v tomto byli aktivní a mohli ovlivnit konkrétní podobu sankcí,“ uvedl.

„Situace na Ukrajině nemá vojenské, ale pouze diplomatické řešení,“ domnívá se premiér, který ovšem připustil, že dosud tato jednání neměla takový efekt, který by konflikt zastavil. „Není ale možné roztáčet jen spirálu sankcí, které budou mít hospodářské dopady nejen na Rusko, ale také na Evropskou unii, aniž bychom měli jasně definované cíle. Je potřeba udržet otevřené diplomatické kanály,“ řekl Bohuslav Sobotka v České televizi, kde chování Ruska označil za invazi.

Čeští politici jej za jeho postoj k sankcím kritizují.

„Nechceme-li válčit, což nechceme, zbývají jen tvrdé sankce. Přestože nás ekonomicky poškodí. Je to ale cena za hodnoty a principy. Nemůžeme Ukrajině udělat to samé, co udělali nám v Mnichově,“ komentoval situaci vicepremiér Pavel Bělobrádek. „Porošenko na summitu řekl, že všichni chtějí mír a ne vojenské řešení. Když ale Evropská unie neudělá nic, ruská federace zvítězí vojensky,“ dodal předseda lidovců. „Vojensky je Putin úplně v klidu, ví, že nikdo nechce třetí světovou válku. Jediné, co ho dráždí, jsou sankce,“ domnívá se vicepremiér.

Niedermayer: Jen diplomacie konflikt nevyřeší

Ostřejší kritika míří na Sobotku od českých europoslanců. „Přístup, že podporujeme jen sankce, které se nás nedotknou, je těžko přijatelný. Kdyby takto uvažovali všichni, tak bychom se na žádných sankcích nebyli schopni dohodnout. Navíc mi není jasné, jak se bude tlak na Rusko poměřovat. Nevím, co má pan premiér v hlavě, ale nedovedu si představit úvahy, že když bude dopad 100 milionů, je to v pořádku. Když ale bude třeba 200 milionů, tak už to v pořádku není,“ řekl iDNES.cz europoslanec Luděk Niedermayer, který dříve zastával post viceguvernéra České národní banky.

„Jde o to najít taková opatření, která Rusku dají jasně najevo, že to, co dělá, je nepřijatelné. Věřím tomu, že by měly být sankce cílené a směřovat na ty, kteří jsou viníky situace,“ dodal Niedermayer, který kandidoval do europarlamentu za TOP 09 a STAN. Připomenul, že sankce budou účinné jen tehdy, když je přijme více zemí. „Materiální kroky musí být přijaty na úrovni celé Evropy, nejlépe na úrovni západních demokratických zemí,“ dodal bývalý viceguvernér.

Mělo by Česko bez výhrad přijmout tvrdší sankce vůči Rusku, jak je navrhne EU?

celkem hlasů: 21845

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 středa 3. září 2014. Anketa je uzavřena.

Ano
Ano 14930
Ne
Ne 6729
Nevím
Nevím 186

Také on nevidí řešení ve vojenské akci. „Takový apetit tu stále není. Je naprosto naivní se domnívat, že to vyřeší jen diplomacie. Koneckonců reakce na obsazení Krymu byla velmi vlažná, spoléhala na diplomatická jednání, která běžela, a výsledkem je, že Rusko se začalo více angažovat na východě Ukrajiny. Není pochyb, že tam začalo vysílat své vojáky a okolnímu světu o tom lže,“ dodal Niedermayer.

Telička: Nešťastný výrok založený na spekulacích

Europoslance Pavla Teličku, který kandidoval za ANO, premiér naštval svými výroky ještě před začátkem summitu. „Za velmi nešťastný považuji už jeho výrok několik hodin před summitem, kdy se vyjádřil v tom smyslu, že ČR bude požadovat revizi strategie,“ řekl iDNES.cz Telička. Podle něj tím Sobotka už předem zpochybnil strategii EU, ačkoliv první jednání by mělo být kolegiální. „Už v této chvíli se dalo tušit, s čím pan premiér na jednání jde. Bylo to nešťastné a snížilo to pozici ČR na summitu,“ dodal Telička.

Jeho vyjádření po samotném jednání EU označil za „důsledek váhající pozice opřené o spekulace, která je výsledkem pravděpodobně i tlaků uvnitř sociální demokracie“. Podle něj Sobotka svá slova nemířil ani tak evropským státníkům jako spíše voličům ČSSD.

Podle Teličky nešlo o žádný bianko šek. „Evropská rada hodnotí situaci jasně a úkoluje Evropskou komisi, co má předložit. Mimo jiné je tam zmínka, že by se na seznamu měly objevit všechny osoby a instituce, které přijdou do kontaktu se separatisty,“ popsal Telička. Ten se chce sejít s Babišem a mimo jiné s ním hovořit i o tom, co se stalo na summitu.

Pro tvrdší sankce vůči Rusku se v sobotu vyslovil i prezident Miloš Zeman:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Eurokomisařka podpořila českou výjimku, Babiš mluvil o pofiderní garanci

18. dubna 2024  5:43,  aktualizováno 

Přímý přenos Šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš ve Sněmovně mluví o migračním paktu Evropské unie jako o...

Je velmi nebezpečný, říká žalobce. Za pokus o vraždu chce pro mladíka 18 let

18. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  11:55

Osmnáctiletý trest vězení navrhuje státní zástupce pro devatenáctiletého Ukrajince Viktora...

Nesvítilo se tam, řekl policistům muž, který se vloupal do domu střelce z fakulty

18. dubna 2024  11:51

Po čtyřměsíčním pátrání policie zadržela muže podezřelého z vloupání do dvou domů v Hostouni na...

Chorvatské volby po vyhrocené kampani vyhrála proevropská vládní strana HDZ

18. dubna 2024  6:23,  aktualizováno  11:33

Chorvatské parlamentní volby vyhrála středopravá vládní strana Chorvatské demokratické společenství...

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...