Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Náměstek ministra dohadoval provizi za stamilionovou zakázku

  23:01aktualizováno  1. září 12:30
Náměstek ministra obrany Jaroslav Kopřiva domlouval provizi za stamilionovou zakázku, zjistila MF DNES. Na jednání mluvil i o tom, jak obejít veřejnou soutěž. MF DNES jeho schůzky několik měsíců sledovala. Nákup minometů za stovky milionů korun dohadoval spolu s lobbistou Josefem Jindrou.

Obří armádní zakázku měla podle Kopřivových a Jindrových plánů získat finská společnost Patria. Aby se vyhnula výběrovému řízení, chtěl náměstek Kopřiva vytvořit společný projekt se Slováky. Díky směrnicím Evropské unie totiž není v případě spolupráce dvou států výběrové řízení nutné.

Přípravu stamilionového kšeftu začala MF DNES sledovat v polovině února. V té době se ještě řešila kauza nákupu obrněných transportérů Pandur. A MF DNES získala svědectví od člověka, který detailně znal pozadí celé kauzy. Podle jeho svědectví ministerstvo v tichosti chystalo nákup další verze obrněných vozů, tentokrát s minometnou věží.

V první fázi obchodu mělo jít o nákup tří až čtyř kusů minometů pro Čechy (o stejný počet měli ve společném projektu projevit zájem i Slováci) za celkem půl miliardy korun. Celý obchod měl podle plánu skončit po několika letech nákupem celkem 25 kusů minometů za zhruba tři miliardy korun.

STANISLAV MAREŠ

zástupce firmy Patria, při jednání s lobbistou Josefem Jindrou

"Můžeme si říct nějaký procento? A jakej by byl mechanismus, jak by to proběhlo?"

Hlavní roli při tom hrál právě náměstek pro vyzbrojování Jaroslav Kopřiva. MF DNES se rozhodla Kopřivovy schůzky s Patrií mapovat. Odehrálo se jich hned několik. Kopřiva a Jindra zástupcům firmy Patria mimo jiné popisovali, proč se výběrovému řízení vyhnout zrovna společným projektem se Slováky.

Odpověď byla nakonec snazší, než se na první pohled zdálo. "Dobrovolně" ji poskytl náměstek Kopřiva při jednání. Po bratislavské schůzce totiž obě strany vyčkávaly, jak dopadnou volby.

Ne snad proto, že by nějaký výsledek znamenal konec jejich plánů. Jak zaznělo na schůzce, "Jarda přeci nastavil mechanismy a umí to případně ovládat i zvenku". Volby v Česku a na Slovensku spíše měly ukázat způsob, kterým kšeft dovést ke zdárnému konci.

První jednání, které se podařilo zaznamenat, se odehrálo 5. května v Bratislavě na veletrhu IDEB. Od té doby se sešli ještě několikrát a domlouvali detaily chystaného obchodu.

Společná schůzka v Bratislavě na zbrojní výstavě IDEB u stánku společnosti Patria, 5. května 2010 ráno, Jaroslav Kopřiva (vlevo)

Společná schůzka v Bratislavě na zbrojní výstavě IDEB u stánku společnosti Patria, 5. května 2010 ráno, Jaroslav Kopřiva (vlevo)

Lobbista Josef Jindra na cestě na večerní recepcí v Bratislavě, kde se sešli 5. května 2010 s lidmi z firmy Patria

Lobbista Josef Jindra na cestě na večerní recepcí v Bratislavě, kde se sešli 5. května 2010 s lidmi z firmy Patria

Odměnou za snadno získanou zakázku mělo být několik procent provize. Lobbista Jindra uvedl, že procenta "vyfakturují systémem zahraničí-zahraničí jako nějakou sportovní akci".

JOSEF JINDRA

lobbista spolupracující s Kopřivou, v reakci na Marešův dotaz

"Šlo by to fakturou na nějakej sport nebo něco takovýho. Ale procento bude záležet na objemu peněz."

To znamená, že úplatek by nedorazil na české účty a finská společnost by navíc mohla zanést "výdaj" oficiálně do svého účetnictví jako virtuální sportovní akci. O "provizi" mluvil s Patrií Josef Jindra, který na ně chodil společně s Kopřivou. Když se zástupce Patrie ptal, kolik budou platit bokem, Jindra mu řekl: "Procento nevím přesně. Zřejmě to bude záležet na tom, o jaký objem peněz se bude jednat."

Podnikavý náměstek zmlknul

MF DNES v minulých dnech se svými odhaleními konfrontovala všechny účastníky schůzek. Jindra jakékoliv jednání s Patrií popřel a na zaslané otázky sdělil, že odpovídat nebude. Stejně se zachoval Jaroslav Kopřiva.

Stanislav Mareš potvrdil, že se jednání účastnil, ale o detailech mluvit nechtěl. Na otázku, proč jednal s lobbistou Jindrou, odpověděl, že jej přivedl náměstek Kopřiva: "Odehrávaly se tam trochu zvláštní náznaky, a tak jsem v souladu s etickým kodexem naší společnosti o všem informoval českou policii."

Mareš byl na policii minulý týden, po poslední schůzce s náměstkem Kopřivou v pražské restauraci Kolkovna.

Poté, co MF DNES ukončila sledování schůzek a všechny jejich účastníky oslovila, dozvěděl se o celé věci i ministr obrany Alexandr Vondra. Kopřivu okamžitě odvolal z funkce a na středu kvůli tomu svolal mimořádnou tiskovou konferenci. Kopřivovi s Jindrou hrozí trestní stíhání pro podezření z úplatkářství, pletich při výběrovém řízení, popřípadě podvodu.

  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera dubajského vládce Spojených arabských emirátů, šejka Muhammada bin Rašída Maktúma...

22. července 2024  9:36

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale nebyl tento problém nikdy větší. V průměru tyto země na splácení závazků vůči věřitelům alokují skoro...

27. července 2024

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí zmrzlinu ve statisících litrech ročně a dodávají ji nejen po Česku, ale i sousedních zemí. Rodinná firma...

27. července 2024

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější hvězdou byl stejně jako v předchozích letech sám hostitel, který v květnu oslavil dvaaosmdesátiny....

27. července 2024

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....