Extrémní gastronomie: housenky mopane se vymačkávají jako zubní pasta

Ony larvy martináčů patří k druhu Gonimbrasia belina a v Africe jsou velmi vítaným zpestřením jídelníčku. Dvanácticentimetrové housenky s vymačkanými vnitřnostmi slouží jako základ celé řady pokrmů, ovšem kvůli své specifické chuti nejsou pro každého.
V Namibii se housenky mopane připravují s cibulí. Dobrou chuť.

V Namibii se housenky mopane připravují s cibulí. Dobrou chuť. | foto: commons.wikimedia.orgCreative Commons

Že strom mopane láká svěžími listy nejrůznější hmyz ke kladení vajíček, vědí Afričané už dávno. A naučili se velmi dobře rozlišovat, ze kterých vajíček vyrostou jen nechutní škůdci a která se vyplatí hýčkat. To proto, že se z nich vyvinou housenky, které se dají sníst.

V Botswaně jim říkají kalanga, Jihoafričané mašotša a v Zimbabwe zase macimbi. Všichni ale hovoří o těch samých, výživných a tučných larvách. A když přijde „ten správný rok“, ženy a děti je sbírají z listů a přenáší je na stromy co nejblíže vlastním obydlím. Kde je potom slavnostně „sklidí“.

Mačkejte a sušte

Navzdory širokému geografickému rozšíření je manipulace s chlupatými housenkami všude stejná. Opravdu zralé jsou tehdy, když jejich hlavička po zmáčknutí dvěma prsty suše křupne, ale neušpiní prsty. To je ten správný čas na zpracování stovek sesbíraných larev, dlouhých 10 až 13 centimetrů a vážících 8 až 10 gramů. Nejprve se nehtem odtrhne či zalomí poslední článek svíjející se housenky a pak se zručně vytlačí vnitřnosti na zem. Ty jsou velmi hořké, chuť jídla by kazily. Tato úprava připomíná vymačkávání zubní pasty z tuby, pokud by tedy měla barvu fosforeskující zeleně.

Extrémní gastronomie

V našem seriálu jsme vám již představili:

  • Hákarl - páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale - strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu - sýr s larvami
  • Ikizukuri - naporcované rybě bije srdce
  • Balut - vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn - vařený jačí penis
  • Opičí mozek - jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso - na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár - kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich - dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng - polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog - koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci - připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka - je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata - temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso - festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň - vaří se zaživa
  • Kiviak - tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado - morče naplacato
  • Tong Za Din - vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krve - z vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok - mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle - jídlo, které může zabít
  • Bule-bulyak oying - hlodavci na banánovníku
  • Sýr z lidského mléka - hodně vitaminu i bakterií
  • Shiokara - japonské fermentované mořské plody
  • Kohoutí hřebínek - recept starý půl tisíciletí
  • Živé krevetky - polechtají vás v puse
  • Lutefisk - mýdlová ryba, která vám rozleptá nádobí
  • Pivo ze sloního trusu - drahá specialita z Japonska
  • San Č’ Er - pokrm z myších holátek
  • Krvavou polévku tiết canh
  • Salám fuet s bakteriemi z fekálií
  • Další zpracování už podléhá regionálním variacím. Housenky zbavené obsahu jsou navlékány na provázky a sušeny nad ohněm, v mísách a koších na slunci, jinde se přímo udí, předtím bývají naloženy do slaného láku. Podstatou je zvýšit trvanlivost tohoto vydatného zdroje proteinů, protože „roky mopane“ nastávají jen jednou za dva až pět let. Zásoby to skutečně nejsou skromné. V průběhu sezony jen jihoafričtí domorodci sklidí okolo 1,6 milionu kilogramů sušených housenek. K dostání jsou i v tržnicích a v posledních letech jich část směřuje i na export do zámoří.

    Chutná jako uschlá begónie

    „Můžete je křoupat jako chipsy nebo si je namáčet do omáčky,“ radí foodbloggeři. „Je to něco mezi sušeným masem a kuřecím,“ rozplývají se jedni, zatímco další s mnohem menším nadšením potvrzují, že syrové sušené housenky připomínají chutí listy uschlé pokojové rostliny. A v neposlední řadě: „Když po několika přežvýknutích odezněla chuť čili a cibule, zůstala mi v ústech jen hmota s chutí hlíny, soli a omítky.“

    Snad proto i místní preferují tepelnou úpravu. A recept? Tradiční madora připravovaná v Zimbabwe sází na přirozenost vzhledu pokrmu. Dvě hrsti vysušených housenek se namočí na dvě hodiny do vody, aby nabyly původního tvaru. Na pánvi se pak podusí s cibulí, rajčetem a podle uvážení i paprikovým kořením nebo burákovým máslem. Mopane díky této úpravě získají šťávu a jejich tělíčka se po dvaceti minutách tepelné úpravy doslova rozplývají v ústech.

    Pozor na laciné náhražky

    Je však třeba dávat pozor, na jakých listech byly housenky skutečně vykrmeny, protože z nejrůznějších náhražek mohou získávat i nepříjemnou pachuť. Ta může být též následkem nedostatečného vymačkání. Dráždit na patře mohou i chloupky z povrchu těla. Kvalitu surovin by měl zajistit kuchař, který doma sbírané nebo zakoupené sušené housenky ochutnává ještě před zpracováním. Největší komplikace nyní v Africe i zámoří paradoxně působí vysoká poptávka po této hmyzí specialitě.

    K vykrmení jednoho kila housenek totiž potřebujete vlastně jen tři kilogramy listí, proto se o housenkách hovoří jako o slibné náhražce konvenčních živočišných proteinů. Přesvědčit se o tom chce každý. Z Afriky jsou tak vyváženy sušené larvy mopane do celého světa a místní lidé sběrem silně přetěžují volně žijící populace. Pobřeží Slonoviny a Zambie také začalo s exportem chitoum. To je sušená směs brouků a housenek nejistého původu, která těží z komerční popularity originálu. Opravdovou jistotu, co vlastně budete jíst, máte jen tehdy, když si housenky mopane nasbíráte a vymačkáte sami.

    Okusili byste africké housenky?

    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:00 neděle 11. února 2018. Anketa je uzavřena.

    Ne
    Ne 557
    Ano
    Ano 258
    Autoři:
    • Nejčtenější

    Tělo se na ně neumí adaptovat. Studie odmítla vysoce zpracované potraviny

    1. března 2024

    Není prostor na námitky. Pokud jste čekali na konečné postrčení, proč se opravdu vzdát vysoce...

    V pornu ukázal Rocco vše. Militantní feministka mu nyní odhaluje duši

    4. března 2024

    Něco mezi melodramatem a příběhem o vstupu do dospělosti, popisuje autorka svůj filmový seriál....

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    VIDEO: Lamborghini mezi jachtami. Skvost je pokrytý zlatým prachem

    27. února 2024

    Měla být moderní, zábavná, sportovní. A především: měla se ve slunečních paprscích třpytit jako...

    Smrt hladem a zimou ve srubu plném jídla. Tragédie v Yuba County zůstává záhadou

    28. února 2024

    Premium Proč pětice mladých mužů vyjela autem do hor Sierra Nevady, se neví. Proč tam vyrazili do závějí...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Trojici výletníků čekal morbidní nález. Odhalil se tím léta starý zločin

    1. března 2024

    Premium Staré zlaté časy! Ať už se jimi myslí doba komunismu, 1. republika nebo staré Rakousko, byla to prý...

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

    Překvapivá historická setkání: mamuti a pyramidy, gilotina a Hvězdné války

    5. března 2024

    Faraon z nilského údolí se mohl potkat s vyslancem vzdálených, pravěkých dob mamutem. Teoreticky,...

    V pornu ukázal Rocco vše. Militantní feministka mu nyní odhaluje duši

    4. března 2024

    Něco mezi melodramatem a příběhem o vstupu do dospělosti, popisuje autorka svůj filmový seriál....

    Klíčem je zjistit, jaká je vnitřní motivace daného člověka, říká vyjednavač

    3. března 2024

    Premium Nedrží prst na spoušti odstřelovací pušky. Nelikviduje odjištěnou bombu. Neplíží se po střechách...

    Když otylá břicha matou. Tuk dokáže boxerům pomáhat. Některým

    3. března 2024

    Netrénované oko se nejspíš podiví. Ti boxeři vypadají beznadějně mimo formu, jejich pohyby jsou...

    Kde zabavit děti na celý den? V brněnském BRuNO family parku!
    Kde zabavit děti na celý den? V brněnském BRuNO family parku!

    BRuNO family park nabízí široké možnosti zábavy pro rodiče i děti. Přes 40 atrakcí uvnitř moderního areálu se rozprostírá na ploše 4000 m2....

    Bianca Censori šokovala Paříž odhaleným klínem, pokutě se však vyhnula

    Architektka Bianca Censori (29), která je manželkou rapera Kanye Westa (46), opět šokovala veřejnost svými outfity. V...

    Okouzlil mě v uniformě pilota a sbalil na Bali, říká Vondráčková o manželovi

    Helena Vondráčková (76) zavzpomínala na první seznámení se svým manželem Martinem Michalem (64), kdy ji okouzlil v...

    Nikdy jsem nebyla stydlivá, vzpomíná Heidi Janků na focení pro Luckyboy

    Zpěvačka Heidi Janků (61) zavzpomínala na pobyt v Monaku, kam se přestěhovala kvůli práci svého manžela Iva Pavlíka. V...

    Tělo se na ně neumí adaptovat. Studie odmítla vysoce zpracované potraviny

    Není prostor na námitky. Pokud jste čekali na konečné postrčení, proč se opravdu vzdát vysoce zpracovaných potravin...

    Brzobohatý řádil v šatech a paruce. Poprvé veřejně jako Tiffany Richbitch

    Ondřej Gregor Brzobohatý (41) vystoupil poprvé veřejně v šatech jako drag queen Tiffany Richbitch. Byl hostem druhého...