Středa 30. září 2020, svátek má Jeroným, Ráchel
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 30. září 2020 Jeroným, Ráchel

Extrémní gastronomie: housenky mopane se vymačkávají jako zubní pasta

Ony larvy martináčů patří k druhu Gonimbrasia belina a v Africe jsou velmi vítaným zpestřením jídelníčku. Dvanácticentimetrové housenky s vymačkanými vnitřnostmi slouží jako základ celé řady pokrmů, ovšem kvůli své specifické chuti nejsou pro každého.

V Namibii se housenky mopane připravují s cibulí. Dobrou chuť. | foto: commons.wikimedia.orgCreative Commons

Že strom mopane láká svěžími listy nejrůznější hmyz ke kladení vajíček, vědí Afričané už dávno. A naučili se velmi dobře rozlišovat, ze kterých vajíček vyrostou jen nechutní škůdci a která se vyplatí hýčkat. To proto, že se z nich vyvinou housenky, které se dají sníst.

Fotogalerie

V Botswaně jim říkají kalanga, Jihoafričané mašotša a v Zimbabwe zase macimbi. Všichni ale hovoří o těch samých, výživných a tučných larvách. A když přijde „ten správný rok“, ženy a děti je sbírají z listů a přenáší je na stromy co nejblíže vlastním obydlím. Kde je potom slavnostně „sklidí“.

Mačkejte a sušte

Navzdory širokému geografickému rozšíření je manipulace s chlupatými housenkami všude stejná. Opravdu zralé jsou tehdy, když jejich hlavička po zmáčknutí dvěma prsty suše křupne, ale neušpiní prsty. To je ten správný čas na zpracování stovek sesbíraných larev, dlouhých 10 až 13 centimetrů a vážících 8 až 10 gramů. Nejprve se nehtem odtrhne či zalomí poslední článek svíjející se housenky a pak se zručně vytlačí vnitřnosti na zem. Ty jsou velmi hořké, chuť jídla by kazily. Tato úprava připomíná vymačkávání zubní pasty z tuby, pokud by tedy měla barvu fosforeskující zeleně.

Extrémní gastronomie

V našem seriálu jsme vám již představili:

  • Hákarl - páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale - strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu - sýr s larvami
  • Ikizukuri - naporcované rybě bije srdce
  • Balut - vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn - vařený jačí penis
  • Opičí mozek - jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso - na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár - kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich - dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng - polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog - koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci - připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka - je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata - temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso - festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň - vaří se zaživa
  • Kiviak - tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado - morče naplacato
  • Tong Za Din - vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krve - z vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok - mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle - jídlo, které může zabít
  • Bule-bulyak oying - hlodavci na banánovníku
  • Sýr z lidského mléka - hodně vitaminu i bakterií
  • Shiokara - japonské fermentované mořské plody
  • Kohoutí hřebínek - recept starý půl tisíciletí
  • Živé krevetky - polechtají vás v puse
  • Lutefisk - mýdlová ryba, která vám rozleptá nádobí
  • Pivo ze sloního trusu - drahá specialita z Japonska
  • San Č’ Er - pokrm z myších holátek
  • Krvavou polévku tiết canh
  • Salám fuet s bakteriemi z fekálií
  • Další zpracování už podléhá regionálním variacím. Housenky zbavené obsahu jsou navlékány na provázky a sušeny nad ohněm, v mísách a koších na slunci, jinde se přímo udí, předtím bývají naloženy do slaného láku. Podstatou je zvýšit trvanlivost tohoto vydatného zdroje proteinů, protože „roky mopane“ nastávají jen jednou za dva až pět let. Zásoby to skutečně nejsou skromné. V průběhu sezony jen jihoafričtí domorodci sklidí okolo 1,6 milionu kilogramů sušených housenek. K dostání jsou i v tržnicích a v posledních letech jich část směřuje i na export do zámoří.

    Chutná jako uschlá begónie

    „Můžete je křoupat jako chipsy nebo si je namáčet do omáčky,“ radí foodbloggeři. „Je to něco mezi sušeným masem a kuřecím,“ rozplývají se jedni, zatímco další s mnohem menším nadšením potvrzují, že syrové sušené housenky připomínají chutí listy uschlé pokojové rostliny. A v neposlední řadě: „Když po několika přežvýknutích odezněla chuť čili a cibule, zůstala mi v ústech jen hmota s chutí hlíny, soli a omítky.“

    Snad proto i místní preferují tepelnou úpravu. A recept? Tradiční madora připravovaná v Zimbabwe sází na přirozenost vzhledu pokrmu. Dvě hrsti vysušených housenek se namočí na dvě hodiny do vody, aby nabyly původního tvaru. Na pánvi se pak podusí s cibulí, rajčetem a podle uvážení i paprikovým kořením nebo burákovým máslem. Mopane díky této úpravě získají šťávu a jejich tělíčka se po dvaceti minutách tepelné úpravy doslova rozplývají v ústech.

    Pozor na laciné náhražky

    Je však třeba dávat pozor, na jakých listech byly housenky skutečně vykrmeny, protože z nejrůznějších náhražek mohou získávat i nepříjemnou pachuť. Ta může být též následkem nedostatečného vymačkání. Dráždit na patře mohou i chloupky z povrchu těla. Kvalitu surovin by měl zajistit kuchař, který doma sbírané nebo zakoupené sušené housenky ochutnává ještě před zpracováním. Největší komplikace nyní v Africe i zámoří paradoxně působí vysoká poptávka po této hmyzí specialitě.

    K vykrmení jednoho kila housenek totiž potřebujete vlastně jen tři kilogramy listí, proto se o housenkách hovoří jako o slibné náhražce konvenčních živočišných proteinů. Přesvědčit se o tom chce každý. Z Afriky jsou tak vyváženy sušené larvy mopane do celého světa a místní lidé sběrem silně přetěžují volně žijící populace. Pobřeží Slonoviny a Zambie také začalo s exportem chitoum. To je sušená směs brouků a housenek nejistého původu, která těží z komerční popularity originálu. Opravdovou jistotu, co vlastně budete jíst, máte jen tehdy, když si housenky mopane nasbíráte a vymačkáte sami.

    Okusili byste africké housenky?

    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:00 11. února 2018. Anketa je uzavřena.

    Ne 557
    Ano 258
    Autoři:
    • Nejčtenější

    Na drink s pornoherečkou. Tokio nabídne „bary snů“

    Tematický park pro dospělé, tak anoncuje japonská firma Soft on Demand projekt svého domu plného barů a restaurací v...

    Nejzdravější je pescetariánství a přerušovaný půst, říká věda

    Zelenina a ovoce, extra panenský olivový olej, ryby a mořské plody, luštěniny, oříšky, celozrnné výrobky. Právě takový...

    Vikingy pojila stejná profese, ne etnicita. A mnozí měli tmavé vlasy

    Vidíme je jako barbarské a kruté blonďaté válečníky se severskou krví. Sedí to zčásti – vikingové nelítostnými...

    Focení podle mě by bylo perverzní a ulítlé, říká MOgirl Tereza

    Věčně nerozhodná, tvrdohlavá, vnímavá, empatická, sebejistá – právě tak se vidí MOgirl Tereza. Na fotkách má ráda sexy...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Pláč v ní vyvolával nenávist. Zdravotní sestra proto zabila dva novorozence

    Premium Stála ve dveřích a krev jí bušila ve spáncích. Tohle nevydrží, ten křik ji drásal. Pak náhle utichl. Chtěla odejít,...

    Nebezpečná místa Česka: pražské hlavní nádraží. Třicet let zde vládne podsvětí

    Premium Reportéři MF DNES mapují místa, která podle statistik nejsou výjimečně nebezpečná. Ve skutečnosti jde o no-go zóny,...

    Felák, flexit nebo chillovat. Slovník dnešní mládeže uvádí rodiče do rozpaků

    Premium Ač to možná ani netušíte, nejspíš i kolem vás denně chodí shiperky, které flexí s teniskami nebo iPhonem, díky čemuž...

    Už nebudu kandidovat, odejdu z politiky, říká exministr Adam Vojtěch

    Premium Jsem odolný, ale už toho bylo hodně, vysvětluje svůj odchod exministr. Babiš ho podle něj trochu čekal. V rozhovoru pro...

    • Další z rubriky

    Kámen, nůžky, papír. Vyhrajete, když přestanete myslet

    Zdá se, že v oné hře vyhrává náhoda. A taky to tak je. Jenže v cestě jí stává naše urputná tendence vytvářet, byť...

    Hodinky a snubní prsten jako důvod k vraždě. Delikvent uškrtil těhotnou ženu

    Premium Nic netušící dívka, osamělé místo, příležitost a číhající šelma. Klasická kombinace, před kterou varují zkušení...

    Zoufalí podvodníci: Slovinka si pro pojistku uřízla ruku, Rakušan nohu

    Premium Pro peníze byli schopni zajít daleko. Až k dobrovolnému sebezmrzačení. Pojistné podvody mohou mít opravdu tragickou...

    Pryč s náhubky! San Francisco za chřipky doplatilo na předčasné uvolnění

    Premium První nápor zvládlo, pak předčasně uvolnilo opatření a zahodilo roušky. A sledovalo, jak počty nakažených i mrtvých...

    Akční letáky
    Akční letáky

    Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

    Octavia za 3 500 korun: boj s krizí, chaos a riskantní sázka na superslevy

    Octavia za 3 500 Kč měsíčně, Kodiaq za 4 899 Kč, Passat za něco málo přes 6 000 Kč… Ačkoli automobilkám docházejí...

    Herec Petr Čtvrtníček se nakazil koronavirem, leží v nemocnici na JIP

    Herec Petr Čtvrtníček (56) skončil kvůli covidu-19 v nemocnici. Minulý týden měl pozitivní testy, a když se mu...

    Nebudu všem po rozchodu ukazovat, jaká jsem čičina, říká Mottlová

    Muž roku 2016 Josef Kůrka (28) nedávno oznámil rozchod s herečkou a modelkou Barborou Mottlovou (33). Fitness trenér...

    Chci se více věnovat ženě, v plánu je i založení rodiny, říká Adam Vojtěch

    Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (33) se po odchodu z funkce těší na chvilky strávené s přáteli a s manželkou...

    Čtvrtníček z nemocnice vtipkuje. Mluví o dýchání i pohlavní nemoci

    Herec Petr Čtvrtníček (56) sice kvůli těžšímu průběhu covidu-19 musel do nemocnice, humor ho ovšem neopouští. Svým...