Středa 21. října 2020, svátek má Brigita
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 21. října 2020 Brigita

Extrémní gastronomie: myší holátka jsou jen pro vážené rodinné hosty

Zrodil se v časech absolutního nedostatku potravy a nyní zažívá svou renesanci. San Č’ Er však nehledejte na lístcích restaurací. Abyste předkrm ochutnali, musíte mít dobré známé v čínské provincii Kuang-tung. A také silný žaludek a etickou laťku nastavenou velmi nízko. Podávat se totiž budou čerstvě narození hlodavci.

Abyste se pustili do mučení těchto roztomilých stvoření, musíte mít silný žaludek. | foto: Profimedia.cz

Pokrm San Č’ Er (San Zhi Er) nevznikl v rozmaru jedlíků, ale z hladu a vůle přežít hladomor, který poznamenal nejen takzvané Tři hořké roky v letech 1959 až 1961. V některých regionech tehdy vymřelo až 40 procent obyvatel a lidé se snažili udržet naživu jakkoli. Vzpomínkou na hladová léta je i San Č’ Er.

Tři písknutí

Na talíři se setkáte s vypleněným hnízdečkem hlodavců, plným čerstvě narozených holátek. Ještě nejsou osrstěná, nemají dovyvinuté oči, jejich končetiny jsou zatím zakrnělé. Pokud je dáte do misky s vyšším okrajem, rozhodně nejsou schopné odkolébat se pryč.

Jediné, co budete k jejich úpravě potřebovat, je libovolné dochucovadlo. Nejčastěji sójová nebo rybí omáčka. Zatímco v šedesátých letech minulého století si hladovějící lidé jistě rádi odřekli všech nadbytečných úkonů, dnes už je příprava a servírování mnohem sofistikovanější a nechybí jistá obřadnost. Chybět tak nesmí pánev s bublající pálivou omáčkou a miska s olejem.

Název pokrmu, který můžeme volně přeložit jako „Tři písknutí“, je zároveň návodem. Živé hlodavčí mláďátko poprvé pískne, když ho zmáčknete na talíři jídelními hůlkami. Podruhé, když jej namočíte do oleje a omáčky. A potřetí? Když skončí ve vašich ústech a vy skousnete. Olej zajistí snadné spolknutí, horká pálivá omáčka zase příjemně prohřeje přibližně pětigramové sousto. Kostiček se bát nemusíte. Holátka ještě nemají plně vyvinutý skelet, a tak chrupavčité tkáně při kousnutí jen lehce křupnou.

Extrémní gastronomie

V našem seriálu jsme vám již představili:

  • Hákarl - páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale - strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu - sýr s larvami
  • Ikizukuri - naporcované rybě bije srdce
  • Balut - vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn - vařený jačí penis
  • Opičí mozek - jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso - na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár - kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich - dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng - polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog - koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci - připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka - je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata - temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso - festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň - vaří se zaživa
  • Kiviak - tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado - morče naplacato
  • Tong Za Din - vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krve - z vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok - mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle - jídlo, které může zabít
  • Bule-bulyak oying - hlodavci na banánovníku
  • Sýr z lidského mléka - hodně vitaminu i bakterií
  • Shiokara - japonské fermentované mořské plody
  • Kohoutí hřebínek - recept starý půl tisíciletí
  • Živé krevetky - polechtají vás v puse
  • Lutefisk - mýdlová ryba, která vám rozleptá nádobí
  • Pivo ze sloního trusu - drahá specialita z Japonska
  • Velikost porce rozhoduje o tom, zda se jedná o předkrm nebo hlavní chod. Upínat slepý zrak může vaším směrem pět, ale klidně i dvacet holátek. Výběr vhodného masa je dnes spíš otázkou dostupnosti. Špinavé pouliční krysy v trendu nejsou, stejně jako hlodavci z polopouští. Přenáší totiž řadu nebezpečných chorob. Bezkonkurenčně tedy vedou mladé laboratorní myšky, které pořídíte v každém lepším zverimexu. Pocházejí z hygienického prostředí a k dispozici jsou po stovkách.

    Medové myšky

    Pokud byla konzumace hlodavců v časech velkého hladomoru nezbytností přežití, dnes je prezentována jako módní trend. První videa, zachycující konzumaci San Č’ Er, brzy dosáhla milionů zhlédnutí a rozpoutala zuřivou virtuální diskusi o právech zvířat a jejich utrpení. Vlnu nevole tehdy tlumili skeptici, kteří upozorňovali na nevěrohodnou povahu zveřejněného obrazového záznamu a také na to, že tuto specialitu na jídelních lístcích čínských restaurací nenajdete.

    Jenže zasvěcení food-blogeři a dobrodružní gastro-cestovatelé ochutnávku tohoto krutého pokrmu absolvovali. Štěstí měli i novináři z novozélandské redakce DailyNews. Většina se však shoduje na tom, že vám pokrm nabídnou spíše přátelé v prostředí domácké kuchyně než v restauraci. Potvrzují to i slova čínského spisovatele Sü Kche: „Tato delikátní pochoutka je dnes servírovaná jen těm nejváženějším respektovaným hostům v kruhu rodinném.“

    Podávat myší holátka sice není v Číně ilegální, ale zvláště pro starší generaci může být bolestivou vzpomínkou na léta, o kterých se v zemi dosud mluvit nesmí. Záleží, kde na ně dostanete chuť. V provincii Kuang-tung se ke konzumaci hlodavců staví liberálněji. Jídlo zde znají pod kantonským názvem San Ťiao Šu (San Jiao Shu) nebo častěji pod přezdívkou Mi Ťi (Mi Ji, Medové písknutí).

    Holátka jsou tu před vlastní konzumací naplněna medem. Buď pod tlakem, přes ústní otvor injekční stříkačkou, anebo se zalévají nahřátým medem v misce před vlastním servírováním. Jinak je vše, včetně tří písknutí, stejné.

    Autoři:
    • Nejčtenější

    Chtěla jsem udělat něco zapovězeného, říká k pornu Tarra White

    Má za sebou úspěšnou kariéru ve filmech pro dospělé, její vztahy s rodinou na Moravě však poznamenala. „Příbuzní se...

    VIDEO: Pornoherečky jako barmanky. Tokio otevřelo „dům snů“

    Podnik plný barů a restaurací, ovšem s neobvyklou obsluhou. Drinky v něm míchají pornoherečky a sexuální pracovnice....

    Vše stihnout a dobře se najíst, líčí spokojený den MOgirl Natálie

    Na svůj největší úspěch zatím čeká, leccos však již MOgirl Natálie zvládla. Cení si například toho, že se naučila...

    VIDEO: Můj zombík je noční můra, přiznala majitelka nepovedené kérky

    Miluje děsuplné filmy, protagonistkou svého soukromého hororu se však stala neúmyslně. Velmi nepovedený zombík jménem...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Lidé chtějí cvičit častěji kvůli zdraví, ne pro vzhled, říká trenérka

    Je nesmazatelnou tváří české fitness a crossfit scény. Překonala několik svých životních výzev a pracuje jako osobní...

    Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

    Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

    Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

    Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

    Shromáždění vlastníků jsou kvůli pandemii v ohrožení. Právník radí, co dělat

    Premium Vyhlášení nouzového stavu komplikuje situaci společenstvím vlastníků bytových jednotek. Do konce roku musí totiž výbory...

    • Další z rubriky

    Vždyť já tu bydlím. Seznamte se s rekordmany v délce věznění

    Premium Sedmdesát let a 303 dní, tak dlouho pobyl za mřížemi australský trestanec Charles Fossard. Jeho krajan Bill Wallace byl...

    Není učitel jako učitel. Americká pedagožka chtěla prodat orgány své žačky

    Premium Pane učiteli, už je čas! Musíte jít přece učit! Jak? Někomu se jednoduše učilo moc dobře a jinému tak, že se zapsal...

    Lidští předchůdci vyhynuli kvůli klimatické změně, varuje studie

    Z šesti lidských druhů přežil pouze ten náš, Homo sapiens. Na otázku, proč nepřežili naši předchůdci, nabízí aktuální...

    Zmizení učitelky se dlouho nedařilo objasnit. Zabil ji její bývalý student?

    Premium „Dneska se neučí?“ divili se jednoho rána studenti, když jejich vyučující nedorazila na hodinu. Podle všeho zmizela...

    Testování s Hami: Rozdáváme 80 batolecích mlék s výbornou chutí
    Testování s Hami: Rozdáváme 80 batolecích mlék s výbornou chutí

    Batolecí mléka Hami pro děti od ukončeného 12. a 24. měsíce obsahují potřebné živiny, jsou obohaceny o důležité vitamíny a minerální látky a...

    Cukrářka Iveta Fabešová se rozvádí. Přišla o své provozovny

    Cukrářka Iveta Fabešová (36) se na sociálních sítích svým fanouškům svěřila, že se s manželem rozvádějí. Kvůli tomu...

    Tvoje tvář má známý hlas bude bez Stárkové. Zkolabovala kvůli covidu-19

    Show Tvoje tvář má známý hlas pokračuje už v sobotu večer sedmou epizodou. Jedna z účinkujících však v ní bude chybět....

    N-word jsem měla vypustit, omluvila se z rasismu nařčená Čvančarová

    Jitka Čvančarová (42) se ocitla pod palbou kritiky mnoha uživatelů sociálních sítí. Při imitování raperky Cardi B v...

    Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

    Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

    Chtěla jsem udělat něco zapovězeného, říká k pornu Tarra White

    Má za sebou úspěšnou kariéru ve filmech pro dospělé, její vztahy s rodinou na Moravě však poznamenala. „Příbuzní se...