Extrémní gastronomie: myší holátka jsou jen pro vážené rodinné hosty

aktualizováno 
Zrodil se v časech absolutního nedostatku potravy a nyní zažívá svou renesanci. San Č’ Er však nehledejte na lístcích restaurací. Abyste předkrm ochutnali, musíte mít dobré známé v čínské provincii Kuang-tung. A také silný žaludek a etickou laťku nastavenou velmi nízko. Podávat se totiž budou čerstvě narození hlodavci.

Abyste se pustili do mučení těchto roztomilých stvoření, musíte mít silný žaludek. | foto: Profimedia.cz

Pokrm San Č’ Er (San Zhi Er) nevznikl v rozmaru jedlíků, ale z hladu a vůle přežít hladomor, který poznamenal nejen takzvané Tři hořké roky v letech 1959 až 1961. V některých regionech tehdy vymřelo až 40 procent obyvatel a lidé se snažili udržet naživu jakkoli. Vzpomínkou na hladová léta je i San Č’ Er.

Tři písknutí

Na talíři se setkáte s vypleněným hnízdečkem hlodavců, plným čerstvě narozených holátek. Ještě nejsou osrstěná, nemají dovyvinuté oči, jejich končetiny jsou zatím zakrnělé. Pokud je dáte do misky s vyšším okrajem, rozhodně nejsou schopné odkolébat se pryč.

Jediné, co budete k jejich úpravě potřebovat, je libovolné dochucovadlo. Nejčastěji sójová nebo rybí omáčka. Zatímco v šedesátých letech minulého století si hladovějící lidé jistě rádi odřekli všech nadbytečných úkonů, dnes už je příprava a servírování mnohem sofistikovanější a nechybí jistá obřadnost. Chybět tak nesmí pánev s bublající pálivou omáčkou a miska s olejem.

Název pokrmu, který můžeme volně přeložit jako „Tři písknutí“, je zároveň návodem. Živé hlodavčí mláďátko poprvé pískne, když ho zmáčknete na talíři jídelními hůlkami. Podruhé, když jej namočíte do oleje a omáčky. A potřetí? Když skončí ve vašich ústech a vy skousnete. Olej zajistí snadné spolknutí, horká pálivá omáčka zase příjemně prohřeje přibližně pětigramové sousto. Kostiček se bát nemusíte. Holátka ještě nemají plně vyvinutý skelet, a tak chrupavčité tkáně při kousnutí jen lehce křupnou.

Extrémní gastronomie

V našem seriálu jsme vám již představili:

  • Hákarl - páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale - strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu - sýr s larvami
  • Ikizukuri - naporcované rybě bije srdce
  • Balut - vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn - vařený jačí penis
  • Opičí mozek - jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso - na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár - kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich - dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng - polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog - koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci - připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka - je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata - temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso - festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň - vaří se zaživa
  • Kiviak - tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado - morče naplacato
  • Tong Za Din - vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krve - z vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok - mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle - jídlo, které může zabít
  • Bule-bulyak oying - hlodavci na banánovníku
  • Sýr z lidského mléka - hodně vitaminu i bakterií
  • Shiokara - japonské fermentované mořské plody
  • Kohoutí hřebínek - recept starý půl tisíciletí
  • Živé krevetky - polechtají vás v puse
  • Lutefisk - mýdlová ryba, která vám rozleptá nádobí
  • Pivo ze sloního trusu - drahá specialita z Japonska
  • Velikost porce rozhoduje o tom, zda se jedná o předkrm nebo hlavní chod. Upínat slepý zrak může vaším směrem pět, ale klidně i dvacet holátek. Výběr vhodného masa je dnes spíš otázkou dostupnosti. Špinavé pouliční krysy v trendu nejsou, stejně jako hlodavci z polopouští. Přenáší totiž řadu nebezpečných chorob. Bezkonkurenčně tedy vedou mladé laboratorní myšky, které pořídíte v každém lepším zverimexu. Pocházejí z hygienického prostředí a k dispozici jsou po stovkách.

    Medové myšky

    Pokud byla konzumace hlodavců v časech velkého hladomoru nezbytností přežití, dnes je prezentována jako módní trend. První videa, zachycující konzumaci San Č’ Er, brzy dosáhla milionů zhlédnutí a rozpoutala zuřivou virtuální diskusi o právech zvířat a jejich utrpení. Vlnu nevole tehdy tlumili skeptici, kteří upozorňovali na nevěrohodnou povahu zveřejněného obrazového záznamu a také na to, že tuto specialitu na jídelních lístcích čínských restaurací nenajdete.

    Jenže zasvěcení food-blogeři a dobrodružní gastro-cestovatelé ochutnávku tohoto krutého pokrmu absolvovali. Štěstí měli i novináři z novozélandské redakce DailyNews. Většina se však shoduje na tom, že vám pokrm nabídnou spíše přátelé v prostředí domácké kuchyně než v restauraci. Potvrzují to i slova čínského spisovatele Sü Kche: „Tato delikátní pochoutka je dnes servírovaná jen těm nejváženějším respektovaným hostům v kruhu rodinném.“

    Podávat myší holátka sice není v Číně ilegální, ale zvláště pro starší generaci může být bolestivou vzpomínkou na léta, o kterých se v zemi dosud mluvit nesmí. Záleží, kde na ně dostanete chuť. V provincii Kuang-tung se ke konzumaci hlodavců staví liberálněji. Jídlo zde znají pod kantonským názvem San Ťiao Šu (San Jiao Shu) nebo častěji pod přezdívkou Mi Ťi (Mi Ji, Medové písknutí).

    Holátka jsou tu před vlastní konzumací naplněna medem. Buď pod tlakem, přes ústní otvor injekční stříkačkou, anebo se zalévají nahřátým medem v misce před vlastním servírováním. Jinak je vše, včetně tří písknutí, stejné.

    Autoři:

    Nejčtenější

    Mával jsem mačetou a uvěřil na vúdú, říká český dědic trůnu v Nigérii

    Vymoci si v Nigérii postavení a reputaci nebylo snadné ani pro královského...

    Tátou kluka z Bruntálu byl nigerijský král. Poprvé se viděli, když bylo Obonetu Ubamovi 15 let. Po otcově smrti se...

    Chceme víc sexu, říkají muži i ženy. Milostný život je přitom na ústupu

    Toužíme po něm, ale schází nám. Podle výzkumů nás moderní život připravuje o...

    Užíváme si méně sexu. A schází nám. Přes padesát procent žen a více než šedesát procent mužů by ho rádo mělo častěji,...

    Univerzita pro prostitutky i klauny. Bizarní školy lákají zástupy studentů

    Kvalifikace se vyplatí pro práci prostitutek i klaunů, první vzdělává škola ve...

    Bizarní, ale prosperující. Studovat můžete na klauny, vzdělávat se lze také v oboru prodejné lásky i v umění přípravy...

    OBRAZEM: Tady všude jsem byla mrtvola. Britka fotí anti-selfie

    Byl, byla jsem tady, říkají módní selfie. I tady jsem jakoby umírala, říkají...

    Byl, byla jsem tady, říkají módní selfie. I tady jsem jakoby umírala, říkají anti-selfie britské umělkyně Stephanie...

    VIDEO: Má smysl třídit i plechovky? Toto se s nimi děje

    Reportér Matěj Smlsal si zkusil práci třídiče. Úkolem je vyhazovat vše, co není...

    Ke klasickým kontejnerům na tříděný odpad se postupně přidávají i šedé. Do nich mají lidé házet kovové obaly, mimo jiné...

    Další z rubriky

    Univerzita pro prostitutky i klauny. Bizarní školy lákají zástupy studentů

    Kvalifikace se vyplatí pro práci prostitutek i klaunů, první vzdělává škola ve...

    Bizarní, ale prosperující. Studovat můžete na klauny, vzdělávat se lze také v oboru prodejné lásky i v umění přípravy...

    Ve válce o pštrosy bojovali jihoafričtí agenti i kovbojové z Ameriky

    Pštrosí peří bylo cenným artiklem, Jižní Afrika si proto na něj chtěla udržet...

    Byla to neskutečná mela. Na území francouzského Súdánu operovali dobrodruzi vyslaní jihoafrickou vládou a tamními...

    I láska k přírodě prochází žaludkem. Invazivní druhy končí v USA na talíři

    Enviromentální gastronomie. Nebo gastronomický enviromentalismus? Ochrana...

    Symbolem ochrany přírody se stalo vegetariánství. V mnoha ohledech právem. Konzumaci masa však není třeba zavrhovat....

    Najdete na iDNES.cz