Sobota 23. října 2021, svátek má Teodor, Theodor
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 23. října 2021 Teodor, Theodor

Extrémní gastronomie: myší holátka jsou jen pro vážené rodinné hosty

Zrodil se v časech absolutního nedostatku potravy a nyní zažívá svou renesanci. San Č’ Er však nehledejte na lístcích restaurací. Abyste předkrm ochutnali, musíte mít dobré známé v čínské provincii Kuang-tung. A také silný žaludek a etickou laťku nastavenou velmi nízko. Podávat se totiž budou čerstvě narození hlodavci.

Abyste se pustili do mučení těchto roztomilých stvoření, musíte mít silný žaludek. | foto: Profimedia.cz

Pokrm San Č’ Er (San Zhi Er) nevznikl v rozmaru jedlíků, ale z hladu a vůle přežít hladomor, který poznamenal nejen takzvané Tři hořké roky v letech 1959 až 1961. V některých regionech tehdy vymřelo až 40 procent obyvatel a lidé se snažili udržet naživu jakkoli. Vzpomínkou na hladová léta je i San Č’ Er.

Tři písknutí

Na talíři se setkáte s vypleněným hnízdečkem hlodavců, plným čerstvě narozených holátek. Ještě nejsou osrstěná, nemají dovyvinuté oči, jejich končetiny jsou zatím zakrnělé. Pokud je dáte do misky s vyšším okrajem, rozhodně nejsou schopné odkolébat se pryč.

Jediné, co budete k jejich úpravě potřebovat, je libovolné dochucovadlo. Nejčastěji sójová nebo rybí omáčka. Zatímco v šedesátých letech minulého století si hladovějící lidé jistě rádi odřekli všech nadbytečných úkonů, dnes už je příprava a servírování mnohem sofistikovanější a nechybí jistá obřadnost. Chybět tak nesmí pánev s bublající pálivou omáčkou a miska s olejem.

Název pokrmu, který můžeme volně přeložit jako „Tři písknutí“, je zároveň návodem. Živé hlodavčí mláďátko poprvé pískne, když ho zmáčknete na talíři jídelními hůlkami. Podruhé, když jej namočíte do oleje a omáčky. A potřetí? Když skončí ve vašich ústech a vy skousnete. Olej zajistí snadné spolknutí, horká pálivá omáčka zase příjemně prohřeje přibližně pětigramové sousto. Kostiček se bát nemusíte. Holátka ještě nemají plně vyvinutý skelet, a tak chrupavčité tkáně při kousnutí jen lehce křupnou.

Extrémní gastronomie

V našem seriálu jsme vám již představili:

  • Hákarl - páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale - strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu - sýr s larvami
  • Ikizukuri - naporcované rybě bije srdce
  • Balut - vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn - vařený jačí penis
  • Opičí mozek - jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso - na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár - kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich - dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng - polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog - koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci - připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka - je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata - temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso - festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň - vaří se zaživa
  • Kiviak - tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado - morče naplacato
  • Tong Za Din - vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krve - z vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok - mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle - jídlo, které může zabít
  • Bule-bulyak oying - hlodavci na banánovníku
  • Sýr z lidského mléka - hodně vitaminu i bakterií
  • Shiokara - japonské fermentované mořské plody
  • Kohoutí hřebínek - recept starý půl tisíciletí
  • Živé krevetky - polechtají vás v puse
  • Lutefisk - mýdlová ryba, která vám rozleptá nádobí
  • Pivo ze sloního trusu - drahá specialita z Japonska
  • Velikost porce rozhoduje o tom, zda se jedná o předkrm nebo hlavní chod. Upínat slepý zrak může vaším směrem pět, ale klidně i dvacet holátek. Výběr vhodného masa je dnes spíš otázkou dostupnosti. Špinavé pouliční krysy v trendu nejsou, stejně jako hlodavci z polopouští. Přenáší totiž řadu nebezpečných chorob. Bezkonkurenčně tedy vedou mladé laboratorní myšky, které pořídíte v každém lepším zverimexu. Pocházejí z hygienického prostředí a k dispozici jsou po stovkách.

    Medové myšky

    Pokud byla konzumace hlodavců v časech velkého hladomoru nezbytností přežití, dnes je prezentována jako módní trend. První videa, zachycující konzumaci San Č’ Er, brzy dosáhla milionů zhlédnutí a rozpoutala zuřivou virtuální diskusi o právech zvířat a jejich utrpení. Vlnu nevole tehdy tlumili skeptici, kteří upozorňovali na nevěrohodnou povahu zveřejněného obrazového záznamu a také na to, že tuto specialitu na jídelních lístcích čínských restaurací nenajdete.

    Jenže zasvěcení food-blogeři a dobrodružní gastro-cestovatelé ochutnávku tohoto krutého pokrmu absolvovali. Štěstí měli i novináři z novozélandské redakce DailyNews. Většina se však shoduje na tom, že vám pokrm nabídnou spíše přátelé v prostředí domácké kuchyně než v restauraci. Potvrzují to i slova čínského spisovatele Sü Kche: „Tato delikátní pochoutka je dnes servírovaná jen těm nejváženějším respektovaným hostům v kruhu rodinném.“

    Podávat myší holátka sice není v Číně ilegální, ale zvláště pro starší generaci může být bolestivou vzpomínkou na léta, o kterých se v zemi dosud mluvit nesmí. Záleží, kde na ně dostanete chuť. V provincii Kuang-tung se ke konzumaci hlodavců staví liberálněji. Jídlo zde znají pod kantonským názvem San Ťiao Šu (San Jiao Shu) nebo častěji pod přezdívkou Mi Ťi (Mi Ji, Medové písknutí).

    Holátka jsou tu před vlastní konzumací naplněna medem. Buď pod tlakem, přes ústní otvor injekční stříkačkou, anebo se zalévají nahřátým medem v misce před vlastním servírováním. Jinak je vše, včetně tří písknutí, stejné.

    Autoři:
    • Nejčtenější

    Děti zvládnou všechno, to samé ženy. Muži však nevydrží, říká expert na přežití

    Premium Tři dny trvalo pátrání po osmileté Julii z Berlína, která se v neděli ztratila rodičům u Čerchova na Domažlicku. V...

    Proměna Jakuba Štáfka. Udělal jsem krok mimo komfortní zónu, vysvětluje

    Proslavil se jako Matěj Jordán, jedna z hlavních postav nekonečného seriálu Ulice. „Složenky se nějak platit musí,“...

    Vyšší hladina testosteronu souvisí u žen s masturbací, u mužů s nevěrou

    U pánů se váže s podváděním, u dam s častější masturbací a sexem s osobami téhož pohlaví. Studie prokazuje, že vyšší...

    Nejbohatší Čech v historii. Majetek získal skrz zradu a žár boje

    Premium Ani dědicové tragicky zesnulého magnáta Petra Kellnera, ani prvorepublikoví továrníci, ba ani panovníci. Nejmajetnějším...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Je nebezpečné spojovat transgender s neurózou, říká terapeutka. Sama byla mužem

    Premium Aby se Andrea Porschová stala „skutečným mužem“, dvakrát se „oženila“ a vstoupila do armády, v níž zastávala vysoké...

    Syndrom Petra Pana. Proč někteří muži nikdy nedospějí a žijí jako paraziti

    Premium V každém chlapovi zůstává kousek kluka, ale musí to být právě jen ten kousek. Pokud muž nechce vyrůst a převzít...

    Čína má Evropu v hrsti, za pár týdnů dojde hořčík. Auto bez něj nevyrobíte

    Premium Vše nasvědčuje, že současná čipová krize v automobilovém průmyslu je jen zahřívacím kolem před tím, co se na Evropu...

    Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

    Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

    • Další z rubriky

    Zabil souseda kvůli padesátikoruně. Matka mu pak „ušila“ alibi

    Premium Když vrávoravě kráčeli temnou ulicí, do zad jim ještě svítila okna hostince. Mladší muž podpíral starce, který se...

    Geniální mozky na lovu. Čeho se bojí dentoskalpofobik a co je běžec indický?

    Premium Napětí v zákulisí i na scéně sílí. Čas běží, soutěžící se musí rozhodnout a odpovědět, odkud pochází pivo Ožujsko....

    Florentské monstrum. Nad brutálním sériovým vrahem visí dodnes otazník

    Premium V novodobé italské historii nemá onen případ obdoby. Čtrnáct vražd bylo spácháno brutálně, plánovaně. Stejnou zbraní....

    Nejbohatší Čech v historii. Majetek získal skrz zradu a žár boje

    Premium Ani dědicové tragicky zesnulého magnáta Petra Kellnera, ani prvorepublikoví továrníci, ba ani panovníci. Nejmajetnějším...

    Čína má Evropu v hrsti, za pár týdnů dojde hořčík. Auto bez něj nevyrobíte

    Premium Vše nasvědčuje, že současná čipová krize v automobilovém průmyslu je jen zahřívacím kolem před tím, co se na Evropu...

    ČEZ od ledna zdraží: elektřinu asi o třetinu, plyn o víc než polovinu

    ČEZ od nového roku zdraží elektřinu i plyn. Podle šéfa energetické společnosti Daniela Beneše to může být asi třetina u...

    Jestli bude inflace stoupat dál, lidé ztratí polovinu úspor, varuje ekonom

    Současná míra inflace bude trvat ještě několik let, důvodem jsou zejména vysoké objemy pumpování peněz do ekonomiky,...

    Rodině postavil dům za Prahou. Z obří obývací kuchyně se stal problém

    Pan Jarda je původem z Uherského Brodu, ale již léta pracuje a žije v Praze. Pro svou lásku Alenu a jejich dvě děti...

    RECENZE: Je to vůbec ještě legální? Úchylná Succubus šokuje za každou cenu

    Novinka od autorů nechvalně proslulého Agony sice po herní stránce trochu vyspěla, stále se však opírá především o co...