Pátek 27. ledna 2023, svátek má Ingrid
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 27. ledna 2023 Ingrid

Extrémní gastronomie: vědci vyvíjejí zdravé uzeniny s pomocí fekálií

Španělští vědci bojují za to, aby se uzeniny obohacovaly o kultury mikroorganismů, které by výrazně snižovaly koncentraci solí a tuků. Ony zázračné bakteriální kultury však čerpají z dětských exkrementů.

Španělský výzkum je podle svých autorů úspěšný. V praxi ho však nechce nikdo využít. | foto: Profimedia.cz

Úmysly výzkumníků z Institutu pro výzkum potravin a zemědělství (IRTA) ve španělské Gironě jsou čestné a čisté. Probiotické bakterie nám totiž pomáhají se spalováním tuků, zklidňují rozbouřené trávení, snižují riziko zánětů, jsou dobrou prevencí infekce močových cest a dokonce nám pomáhají proti depresím. „Probiotické párečky a salámy by tedy daly konzumentům šanci obohatit svou dietu o účinnou bakteriální složku,“ říká Anna Jofré, která projekt vede.

Potud se zdá být vše v pořádku. Obočí čtenář pozvedne ve chvíli, kdy mu španělští vědci odhalí, odkud ony kultury berou. Gironské laboratoře je totiž získaly z exkrementů vyloučených kojenci. „Dohromady se nám tu sešlo 43 fekálních vzorků od perfektně zdravých dětí mladších šesti měsíců,“ vysvětluje Raquel Rubiová, která se na revoluci v uzenářství také podílí.

Proč právě nemluvňata? „Jejich výkaly obsahují mnohem vyšší koncentrace bakterií než exkrementy dospívajících. Navíc je poměrně snadné tyto vzorky získat.“ Na požádání je do ústavu zanesly přímo matky.

Poněkud netradiční salám

Odštěpené bakteriální kultury šesti biologických kmenů si pak vědci namnožili v miskách a začali s nimi obohacovat masitou směs na výrobu španělské delikatesy salámu fuet. Bakterie se poté v masité směsi zabydlely poměrně bouřlivě, jich počet na gram salámu brzy dosahoval 100 milionů. Podobný pokus byl posléze realizován i se sušeným salámem chorizo.

Extrémní gastronomie

V našem seriálu jsme vám již představili:

  • Hákarl - páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale - strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu - sýr s larvami
  • Ikizukuri - naporcované rybě bije srdce
  • Balut - vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn - vařený jačí penis
  • Opičí mozek - jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso - na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár - kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich - dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng - polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog - koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci - připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka - je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata - temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso - festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň - vaří se zaživa
  • Kiviak - tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado - morče naplacato
  • Tong Za Din - vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krve - z vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok - mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle - jídlo, které může zabít
  • Bule-bulyak oying - hlodavci na banánovníku
  • Sýr z lidského mléka - hodně vitaminu i bakterií
  • Shiokara - japonské fermentované mořské plody
  • Kohoutí hřebínek - recept starý půl tisíciletí
  • Živé krevetky - polechtají vás v puse
  • Lutefisk - mýdlová ryba, která vám rozleptá nádobí
  • Pivo ze sloního trusu - drahá specialita z Japonska
  • San Č’ Er - pokrm z myších holátek
  • Krvavou polévku tiết canh
  • V obou případech byli pracovníci výzkumného institutu s výsledkem spokojení. A také s chutí. Textura produktů byla zachována a bakterie Lactobacillus a Bifidobacterium extrahované z dětského trusu prý dodaly uzeninám velmi jemné vyznění.

    „Senzorické vlastnosti upravené uzeniny jsou po všech stránkách jistě uspokojivé, nezaznamenali jsme výraznou pachuť nebo zápach,“ shodují se testeři prvních zdravých uzenin přímo z laboratoří IRTA. „Člověk by ani nehádal, že k jejich výrobě byly použity bakterie z dětských výkalů.“

    Tým přitom zdůrazňuje, že lidé pracují s bakteriemi při výrobě potravin prakticky od nepaměti. „Pivo, víno, chleba i sýr, jsou produktem bakteriálních procesů. A počet bakterií v našem zažívacím traktu jde do bilionů,“ poznamenávají vědci.

    Úspěch, o který není zájem

    Šéfka výzkumu netají nadšení: „Je fascinující, jak málo stačí někdy udělat.“ „Výsledná uzenina skutečně chutná jako fuet, ale je přitom zdravější: má nižší obsah solí i tuků. Když ji budete jíst, současně se vám bude trakt plnit i probiotickými bakteriemi. Pro pozitivní efekt přitom nejspíš stačí sníst deset gramů této uzeniny denně.“

    Nadšení katalánských biologů přesto chladí jejich kolegové ze zahraničí. Například Jonathon Spages, ředitel klinického centra z New Jersey. „Probiotika nejsou celospektrální, nedají se považovat za univerzální všelék. Mohou také vytvořit v žaludku konzumentů značnou nerovnováhu s drastickými dopady,“ varuje. „Nejedl bych je jen proto, že mě k tomu nabádá nějaká reklama, dokud nebudeme vědět, zda a jak konkrétně pomáhají.“

    Navzdory značné medializaci produktu a tříletému aplikovanému výzkumu se zatím nepodařilo nalézt výrobce, který by oficiálně jakýkoliv produkt z laboratoří IRTA, obohacený o bakteriální kultury z dětských exkrementů, uvedl na komerční trh.

    Ochutnali byste „vylepšený“ salám fuet?

    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:00 neděle 4. února 2018. Anketa je uzavřena.

    Ano 384
    Ne 200
    Autoři:
    • Nejčtenější

    Najednou je problém procházka i pití kávy. Reportér si zkusil život s kily navíc

    Premium Zkratka STOB znamená stop obezitě. Označuje se jí společnost odborníků na změnu životního stylu. Lékaři, psychologové,...

    Poklady pod Prahou. Město dělili na část pro živé a pro mrtvé, líčí archeolog

    Premium Archeolog a ředitel ústavu Archaia Vojtěch Kašpar už přes třicet let jezdí po místech, kde mají vyrůst nové stavby, aby...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Existují případy, kdy se sám dorovnal prst, popisuje biolog lidskou regeneraci

    Premium Čolkovi doroste utržená noha nebo vypíchnutá čočka v oku, rybám dorůstají ploutve. Profesor Jaroslav Petr popisuje, že...

    Kořeny antisemitismu. Covid neskončil, ale už za něj mohou Židé, říká expert

    Premium Na 27. ledna připadá Mezinárodní den památky obětí holokaustu. Ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát při té...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Přes 30 let s Rusy. Nechtějí válku, ale víc nechtějí prohru, říká byznysman

    Premium S Ruskem se Jiří Anderle poprvé seznámil v roce 1986, kdy jako turista navštívil Kavkaz. O deset let později začal do...

    Největší zlo jsou cukry, tuky tělo potřebuje, říká výživový specialista

    Premium Výživová doporučení se mění. Dokonce i tuky, které bývaly na černé listině, už jsou brány na milost a staly se součástí...

    Fotbal se mění, Slavia také. Trpišovský exkluzivně o trendech i návratu Stancia

    Premium Když se ve chvilce volna vyrazil projít po pískovcových útesech a díval se, jak do skal narážejí mořské vlny, hlavou mu...

    Malý penis, silné auto. Není to klišé, máme důkaz, říká studie

    Premium Není to jen stereotypní urážlivé klišé. Mezi touhou po drahých, rychlých, silných sportovních vozech a obavou z...

    Lupiči cihly objevili omylem. A byla z toho největší krádež zlata všech dob

    Premium Loupež zlata, označována jako největší všech dob, vynesla v roce 1983 odvážným zlodějům 26 milionů liber, v přepočtu na...

    Slepice za první linií. Měly být pojistkou spouště jaderných zbraní

    Naprosto bizarní nápad byl odrazem doby, počátků studené války. Nastražené nukleární miny měly zpomalit postup...

    OBRAZEM: Kladiny a nacionalismus. Turnverein míchaly sport a politiku

    Pečovaly o silná a mrštná těla, pěstovaly kult kamarádství, učily vytrvalosti a disciplíně. Jenže nejen to. Německé...

    Akční letáky
    Akční letáky

    Všechny akční letáky na jednom místě!

    Ještě jí není ani pětadvacet a už podniká. Našla díru na trhu

    Ještě jako studentka textilní fakulty vymyslela moderní a ekologický způsob praní prádla, prací papírek. Když na vývoj...

    Evropu čeká nemovitostní zvrat, varují experti. Hrozí potíže s financemi

    Problémy s financováním exkluzivních staveb v evropských metropolích naznačují, že by Evropu mohl na realitním trhu...

    Přání bank je vyslyšeno. Za předčasné splacení hypotéky si lidé připlatí

    Premium Pravidla pro předčasné splacení hypotéky se změní. Banky si budou moci účtovat nejen administrativní náklady v...

    Holmesová má jít do vězení, ne žít v luxusním sídle, stěžují si žalobci

    Nepravomocně odsouzená podvodnice Elizabeth Holmesová má v dubnu nastoupit do vězení, aby si odpykala jedenáctiletý...

    Z šestnáctileté dívky se vlivem vzácného onemocnění stala stařenka

    Raizel Grace Calago z Filipín se ještě před dvěma lety účastnila soutěže krásy. Dnes ale vypadá jako padesátiletá žena...