Extrémní gastronomie: vědci vyvíjejí zdravé uzeniny s pomocí fekálií

aktualizováno 
Španělští vědci bojují za to, aby se uzeniny obohacovaly o kultury mikroorganismů, které by výrazně snižovaly koncentraci solí a tuků. Ony zázračné bakteriální kultury však čerpají z dětských exkrementů.

Španělský výzkum je podle svých autorů úspěšný. V praxi ho však nechce nikdo využít. | foto: Profimedia.cz

Úmysly výzkumníků z Institutu pro výzkum potravin a zemědělství (IRTA) ve španělské Gironě jsou čestné a čisté. Probiotické bakterie nám totiž pomáhají se spalováním tuků, zklidňují rozbouřené trávení, snižují riziko zánětů, jsou dobrou prevencí infekce močových cest a dokonce nám pomáhají proti depresím. „Probiotické párečky a salámy by tedy daly konzumentům šanci obohatit svou dietu o účinnou bakteriální složku,“ říká Anna Jofré, která projekt vede.

Fotogalerie

Potud se zdá být vše v pořádku. Obočí čtenář pozvedne ve chvíli, kdy mu španělští vědci odhalí, odkud ony kultury berou. Gironské laboratoře je totiž získaly z exkrementů vyloučených kojenci. „Dohromady se nám tu sešlo 43 fekálních vzorků od perfektně zdravých dětí mladších šesti měsíců,“ vysvětluje Raquel Rubiová, která se na revoluci v uzenářství také podílí.

Proč právě nemluvňata? „Jejich výkaly obsahují mnohem vyšší koncentrace bakterií než exkrementy dospívajících. Navíc je poměrně snadné tyto vzorky získat.“ Na požádání je do ústavu zanesly přímo matky.

Poněkud netradiční salám

Odštěpené bakteriální kultury šesti biologických kmenů si pak vědci namnožili v miskách a začali s nimi obohacovat masitou směs na výrobu španělské delikatesy salámu fuet. Bakterie se poté v masité směsi zabydlely poměrně bouřlivě, jich počet na gram salámu brzy dosahoval 100 milionů. Podobný pokus byl posléze realizován i se sušeným salámem chorizo.

Extrémní gastronomie

V našem seriálu jsme vám již představili:

  • Hákarl - páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale - strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu - sýr s larvami
  • Ikizukuri - naporcované rybě bije srdce
  • Balut - vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn - vařený jačí penis
  • Opičí mozek - jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso - na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár - kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich - dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng - polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog - koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci - připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka - je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata - temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso - festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň - vaří se zaživa
  • Kiviak - tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado - morče naplacato
  • Tong Za Din - vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krve - z vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok - mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle - jídlo, které může zabít
  • Bule-bulyak oying - hlodavci na banánovníku
  • Sýr z lidského mléka - hodně vitaminu i bakterií
  • Shiokara - japonské fermentované mořské plody
  • Kohoutí hřebínek - recept starý půl tisíciletí
  • Živé krevetky - polechtají vás v puse
  • Lutefisk - mýdlová ryba, která vám rozleptá nádobí
  • Pivo ze sloního trusu - drahá specialita z Japonska
  • San Č’ Er - pokrm z myších holátek
  • Krvavou polévku tiết canh
  • V obou případech byli pracovníci výzkumného institutu s výsledkem spokojení. A také s chutí. Textura produktů byla zachována a bakterie Lactobacillus a Bifidobacterium extrahované z dětského trusu prý dodaly uzeninám velmi jemné vyznění.

    „Senzorické vlastnosti upravené uzeniny jsou po všech stránkách jistě uspokojivé, nezaznamenali jsme výraznou pachuť nebo zápach,“ shodují se testeři prvních zdravých uzenin přímo z laboratoří IRTA. „Člověk by ani nehádal, že k jejich výrobě byly použity bakterie z dětských výkalů.“

    Tým přitom zdůrazňuje, že lidé pracují s bakteriemi při výrobě potravin prakticky od nepaměti. „Pivo, víno, chleba i sýr, jsou produktem bakteriálních procesů. A počet bakterií v našem zažívacím traktu jde do bilionů,“ poznamenávají vědci.

    Úspěch, o který není zájem

    Šéfka výzkumu netají nadšení: „Je fascinující, jak málo stačí někdy udělat.“ „Výsledná uzenina skutečně chutná jako fuet, ale je přitom zdravější: má nižší obsah solí i tuků. Když ji budete jíst, současně se vám bude trakt plnit i probiotickými bakteriemi. Pro pozitivní efekt přitom nejspíš stačí sníst deset gramů této uzeniny denně.“

    Nadšení katalánských biologů přesto chladí jejich kolegové ze zahraničí. Například Jonathon Spages, ředitel klinického centra z New Jersey. „Probiotika nejsou celospektrální, nedají se považovat za univerzální všelék. Mohou také vytvořit v žaludku konzumentů značnou nerovnováhu s drastickými dopady,“ varuje. „Nejedl bych je jen proto, že mě k tomu nabádá nějaká reklama, dokud nebudeme vědět, zda a jak konkrétně pomáhají.“

    Navzdory značné medializaci produktu a tříletému aplikovanému výzkumu se zatím nepodařilo nalézt výrobce, který by oficiálně jakýkoliv produkt z laboratoří IRTA, obohacený o bakteriální kultury z dětských exkrementů, uvedl na komerční trh.

    Ochutnali byste „vylepšený“ salám fuet?

    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:00 4. února 2018. Anketa je uzavřena.

    Ano 384
    Ne 200
    Autoři:

    Nejčtenější

    Na perverze zapomeňte. Ženy i muži chtějí hlazení, líbání

    Docela obyčejné něžnosti. Uprostřed skoro neomezeného přístupu k...

    Porno, seznamky, erotické pomůcky, dveře otevřené nejroztodivnějším fantaziím. Vše je dostupné. Přesto touží ženy a...

    Pan Nedotknutelný. Harlemského mafiána musel dostat do vězení prezident

    Prodával drogy, vydával příkazy k vraždám, podplácel policisty, vysmíval se...

    Jeho životní veletoč nemohl být větší. Býval drogovým lordem, všemocným vládcem Harlemu. Druhou část života strávil...

    KVÍZ: Znáte osudy lodi Nostromo jako Ripleyová? Vetřelec slaví 40 let

    Film Vetřelec z roku 1979 se stal kultovním snímkem na pomezí hororu, thrilleru...

    Ve vesmíru vás nikdo neuslyší a v našem kvízu vám nepomůže ani Matka. Vyzkoušejte si, nakolik znáte scény kultovního...

    Chůze je návyková. Fetujete nemyšlení, říká milovník dlouhých pochodů

    Dálkové pochody, to není jen fyzický výzva a zážitek. Přinášejí i jiný stav...

    Po světě putuje pěšky, jeho cesty jsou tisíce kilometrů dlouhé. Na zádech přitom má co nejlehčí batoh. Jako vědec na to...

    Vztekal se kvůli němčině, líčí mladého Kim Čong-una kniha

    Má image bodrého tlouštíka, kvůli zajištění moci však Kim Čong-un neváhá...

    Odmala s ním zacházeli jako s bohem, a podle toho byl i osamělý. V 27 letech se stal vládcem Severní Koreje a všechny...

    Další z rubriky

    VIDEO: Svou hospodu bránili štamgasti nahotou a zpěvem

    Nazí zpěváci zpívali na protest. Chtěli prodloužit nájemní smlouvu oblíbené...

    Je to jedna z nejstarších londýnských hospod. Její provoz však přebírá hospodský řetězec a štamgasti a štamgastky se...

    KVÍZ: Znáte osudy lodi Nostromo jako Ripleyová? Vetřelec slaví 40 let

    Film Vetřelec z roku 1979 se stal kultovním snímkem na pomezí hororu, thrilleru...

    Ve vesmíru vás nikdo neuslyší a v našem kvízu vám nepomůže ani Matka. Vyzkoušejte si, nakolik znáte scény kultovního...

    Váleční hrobaři jako hrdinové bitvy o Normandii, o nichž se nemluvilo

    Identifikace obětí byla jedním z úkolů příslušníků Graves Registration Service....

    Těla padlých k válce patří. Pro armády však představují problém, vojenský, morální, technický, logistický. Při...

    TEST PLEN: Deset miminek jim dalo pořádně zabrat
    TEST PLEN: Deset miminek jim dalo pořádně zabrat

    Maminky z eMimina otestovaly nové plenky Pampers z řady Premium care. Nejmenší miminka i větší batolata je podrobila důkladnému zkoumání. Prošly Pampersky zátěžovým testem?

    Najdete na iDNES.cz