Doporučujeme

Máma i babička měly pravdu: poctivý vývar je pro zdraví to nejlepší

  • 18
Všichni teď řešíme, co udělat pro zdraví své rodiny a potažmo i celé komunity. Základem je podle odborníků vyvážená strava bohatá kromě vitaminů a minerálních látek i na bílkoviny a dostatek tekutin. Co z toho vyplývá? Že je třeba navařit rodině kotel vývaru! Dejte si ho klidně k snídani, obědu i večeři.
Kuřecí polévka s nočky

Kuřecí polévka s nočky

Na vývar:

  • 1 kg kuřecích drůbků (srdce, játra, křídla, skelet)
  • 1 malá cibule
  • 1 mrkev
  • 1 menší kořenová petržel
  • ¼ celeru
  • 1/2 pórku
  • 2 stroužky česneku
  • 2 kuličky nového koření
  • 5 kuliček černého pepře
  • 1 bobkový list
  • 1 snítka libečku
  • sůl

Na nočky:

  • 2 vejce
  • dětská krupička na zahuštění
  • 1 lžička mleté červené papriky
  • 3 lžíce najemno nasekané petrželky

Pracovní postup:

  1. Do velkého hrnce vložíme omyté drůbky. Zeleninu očistíme a společně s kořením a solí přidáme do hrnce. Zalijeme asi dvěma litry studené vody a přivedeme k varu. Pozvolna vaříme doměkka asi 80 minut.
  2. Hotový vývar scedíme do jiného hrnce. Drůbky, obrané kuřecí maso a zeleninu nakrájíme na drobné kousky.
  3. V malé misce rozšleháme vejce s dětskou krupičkou na hustší kaši. Hmotu rozdělíme napůl, jednu část obarvíme červenou paprikou, druhou 1 lžící najemno nasekané petrželky. Těsto necháme odležet 15 minut. Poté pomocí lžic tvarujeme nočky, které vaříme cca 5 minut. 
  4. Nakrájené drůbky, maso a zeleninu vrátíme do polévky, přidáme zbylou nasekanou petrželku a prohřejeme.
Hovězí vývar se sýrovými knedlíčky

Hovězí vývar se sýrovými knedlíčky

Na vývar:

  • 800 g hovězích žeber
  • 200 g mrkve
  • 150 g celeru
  • 150 g kořenové petržele
  • 1 cibule
  • sůl a čerstvě mletý barevný pepř
  • 2 bobkové listy

Na knedlíčky:

  • 100 g vařených brambor ve slupce
  • 50 g strouhaného tvrdého sýra
  • 3 lžíce nakrájené pažitky
  • 1 vejce
  • 30 g dětské krupičky
  • sůl a čerstvě mletý barevný pepř

Pracovní postup:

  1. Hovězí žebra omyjeme a osušíme. Zeleninu očistíme a nakrájíme na menší kousky. Vše dáme do většího kastrolu, zalijeme 1,7 l vody, přivedeme k varu, osolíme, přidáme omytou cibuli i se slupkou, pepř a bobkový list. Vaříme minimálně dvě a půl hodiny.
  2. Po uvaření vývar slijeme do čistého kastrolu. Maso a zeleninu necháme vychladnout. Zchladlé nakrájíme na menší kousky a dáme do vývaru.
  3. Brambory a sýr nastrouháme najemno do misky. Pak přidáme nakrájenou pažitku, vejce, krupičku, sůl, pepř a vše dobře promícháme. Pokud je směs řídká, přidáme krupičku. Z hmoty vytvoříme menší knedlíčky a povaříme je 5 minut ve vývaru.
Králičí vývar s játrovými knedlíčky

Králičí vývar s játrovými knedlíčky

Na vývar:

  • 200 g mrkve
  • 150 g celeru
  • 150 g petržele
  • 1 celý králík
  • sůl
  • 1 cibule
  • celý pepř
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 100 g těstovin do polévky
  • 4 snítky petrželky

Na knedlíčky:

  • 100 g králičích jater
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř
  • majoránka
  • 1,5 hrsti strouhanky

Pracovní postup:

  1. Kořenovou zeleninu a cibuli oloupeme. Králíka omyjeme, rozčtvrtíme, dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Osolíme, přidáme cibuli, celý pepř, nové koření a bobkové listy. Vaříme zvolna asi 80 minut a průběžně sbíráme pěnu. Na posledních 20 minut dáme vařit do vývaru kořenovou zeleninu.
  2. Mezitím si připravíme knedlíčky. Játra očistíme a naškrábeme do misky. Přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř, majoránku a dobře promícháme. Pak po částech přidáváme strouhanku.
  3. Polévku scedíme, zeleninu nakrájíme a vrátíme do polévky. Z játrové směsi tvoříme knedlíčky velké asi 8 cm. Vývar přivedeme k varu a játrové knedlíčky opatrně v polévce vaříme.
  4. Těstoviny do polévky uvaříme podle návodu na obalu ve vroucí osolené vodě. Scedíme je a přidáme do vývaru. Ten podle chuti osolíme a opepříme. Podáváme posypaný nasekanou petrželkou.

  • Vybrali jsme pro Vás