Kuřecí polévka s nočky
Na vývar:
- 1 kg kuřecích drůbků (srdce, játra, křídla, skelet)
- 1 malá cibule
- 1 mrkev
- 1 menší kořenová petržel
- ¼ celeru
- 1/2 pórku
- 2 stroužky česneku
- 2 kuličky nového koření
- 5 kuliček černého pepře
- 1 bobkový list
- 1 snítka libečku
- sůl
Na nočky:
- 2 vejce
- dětská krupička na zahuštění
- 1 lžička mleté červené papriky
- 3 lžíce najemno nasekané petrželky
Pracovní postup:
- Do velkého hrnce vložíme omyté drůbky. Zeleninu očistíme a společně s kořením a solí přidáme do hrnce. Zalijeme asi dvěma litry studené vody a přivedeme k varu. Pozvolna vaříme doměkka asi 80 minut.
- Hotový vývar scedíme do jiného hrnce. Drůbky, obrané kuřecí maso a zeleninu nakrájíme na drobné kousky.
- V malé misce rozšleháme vejce s dětskou krupičkou na hustší kaši. Hmotu rozdělíme napůl, jednu část obarvíme červenou paprikou, druhou 1 lžící najemno nasekané petrželky. Těsto necháme odležet 15 minut. Poté pomocí lžic tvarujeme nočky, které vaříme cca 5 minut.
- Nakrájené drůbky, maso a zeleninu vrátíme do polévky, přidáme zbylou nasekanou petrželku a prohřejeme.
Hovězí vývar se sýrovými knedlíčky
Na vývar:
- 800 g hovězích žeber
- 200 g mrkve
- 150 g celeru
- 150 g kořenové petržele
- 1 cibule
- sůl a čerstvě mletý barevný pepř
- 2 bobkové listy
Na knedlíčky:
- 100 g vařených brambor ve slupce
- 50 g strouhaného tvrdého sýra
- 3 lžíce nakrájené pažitky
- 1 vejce
- 30 g dětské krupičky
- sůl a čerstvě mletý barevný pepř
Pracovní postup:
- Hovězí žebra omyjeme a osušíme. Zeleninu očistíme a nakrájíme na menší kousky. Vše dáme do většího kastrolu, zalijeme 1,7 l vody, přivedeme k varu, osolíme, přidáme omytou cibuli i se slupkou, pepř a bobkový list. Vaříme minimálně dvě a půl hodiny.
- Po uvaření vývar slijeme do čistého kastrolu. Maso a zeleninu necháme vychladnout. Zchladlé nakrájíme na menší kousky a dáme do vývaru.
- Brambory a sýr nastrouháme najemno do misky. Pak přidáme nakrájenou pažitku, vejce, krupičku, sůl, pepř a vše dobře promícháme. Pokud je směs řídká, přidáme krupičku. Z hmoty vytvoříme menší knedlíčky a povaříme je 5 minut ve vývaru.
Králičí vývar s játrovými knedlíčky
Na vývar:
- 200 g mrkve
- 150 g celeru
- 150 g petržele
- 1 celý králík
- sůl
- 1 cibule
- celý pepř
- 4 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- 100 g těstovin do polévky
- 4 snítky petrželky
Na knedlíčky:
- 100 g králičích jater
- 1 stroužek česneku
- sůl a pepř
- majoránka
- 1,5 hrsti strouhanky
Pracovní postup:
- Kořenovou zeleninu a cibuli oloupeme. Králíka omyjeme, rozčtvrtíme, dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Osolíme, přidáme cibuli, celý pepř, nové koření a bobkové listy. Vaříme zvolna asi 80 minut a průběžně sbíráme pěnu. Na posledních 20 minut dáme vařit do vývaru kořenovou zeleninu.
- Mezitím si připravíme knedlíčky. Játra očistíme a naškrábeme do misky. Přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř, majoránku a dobře promícháme. Pak po částech přidáváme strouhanku.
- Polévku scedíme, zeleninu nakrájíme a vrátíme do polévky. Z játrové směsi tvoříme knedlíčky velké asi 8 cm. Vývar přivedeme k varu a játrové knedlíčky opatrně v polévce vaříme.
- Těstoviny do polévky uvaříme podle návodu na obalu ve vroucí osolené vodě. Scedíme je a přidáme do vývaru. Ten podle chuti osolíme a opepříme. Podáváme posypaný nasekanou petrželkou.