Doporučujeme

ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Přehlížená superpotravina našich babiček. Med je v kuchyni doslova poklad

  • 4
Včelí med naši předkové používali nejen jako přírodní lék, ale také jako zdravé sladidlo. Moderní kuchyně na něj bohužel trochu zapomíná, přitom je dokonalou ingrediencí nejen při přípravě sladkých pokrmů, ale také masových pečení či salátů. A hodí se i do vánočního cukroví.

Dát si lžičku medu do čaje s citronem nebo do zázvorového nápoje napadne teď v chladném období roku asi každého z nás. Ovšem med má při vaření a pečení mnohem více možností využití, které nikdy neškodí si připomenout. Už proto, že včelí med je nejen lahodný, ale také velmi zdravý.

„Med na rozdíl od bílého cukru nezpůsobuje nadváhu, naopak může být velmi užitečným pomocníkem při hubnutí, jelikož na rozdíl od rafinovaného cukru, který je zdrojem tzv. prázdných kalorií, obsahuje užitečné vitaminy, minerály, antioxidanty, bílkoviny a vlákninu,“ připomíná Helena Čížová z Ústavu potravin při VŠCHT Praha.

Kromě toho med obsahuje poměrně velké množství železa, vápníku, sodíku, draslíku, fosforu, zinku a vápníku. Je také zdrojem vitamínu C a vitaminů skupiny A, B, D, E, H a K.  

Sedm pozitivních účinků medu:

  • Posiluje imunitu.
  • Působí preventivně a ulevuje při chřipce a nachlazení
  • Zlepšuje kvalitu spánku
  • Pomáhá při hubnutí a detoxikaci organismu
  • Napomáhá při trávicích obtížích
  • Snižuje krevní tlak a reguluje cholesterol v krvi
  • Urychluje hojení menších popálenin a úrazů

Med pomáhá také při nespavosti, jelikož zlepšuje kvalitu spánku. Mezi méně známé účinky medu patří také snižování krevního tlaku, regulace cholesterolu v krvi a hojení menších popálenin a úrazů.  

Jak využít med při vaření a pečení?

Asi největší oblibě se med těší při přípravě sladkých pokrmů a dezertů, ať už pečených, vařených nebo i těch, které se tepelně vůbec neupravují. Můžete ho použít jako sladidlo místo cukru jak do těsta, tak do krémů.

Skvěle se hodí také do různých snídaňových kaší nebo smoothie, vyzkoušejte třeba některý z těchto vynikajících receptů:

Nejen exotická kuchyně pak využívá med také na přípravu marinády nebo k potírání pečeného či grilovaného masa. Skvělý je třeba při přípravě klasické české pečínky, ať už se jedná o vepřové nebo drůbež.

Nesmíme ovšem zapomenout ani na široké možnosti při přípravě salátů, ať už osvěžujících jarních či letních, na které si ještě musíme nějaký čas počkat, nebo těch aktuálních podzimních či zimních. Krásně si med rozumí zejména s aromatickým sýrem, hruškami nebo exotickým ovocem.

Blíží se Vánoce, a tak neškodí připomenout si možnosti, které využití medu skýtá také při přípravě svátečního drobného cukroví, a to se zdaleka netýká jen tradičních medových perníčků, ale třeba i nepečených, nebo dokonce dietních pamlsků.

A docela nakonec jsme si nechali nápoje. Kromě obligátního čaje s citronem a medem jsou tu totiž ještě mnohem zajímavější varianty, například dokonalé svařené víno či punč.


  • Vybrali jsme pro Vás