Salát Waldorf
Tento chuťově vyvážený salát byl poprvé připraven koncem 19. století v Hotelu Waldorf v New York City. Jeho sláva ovšem dodnes nijak neuvadla.
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
311 KCal
14 %
13 %
-
Energie
1303 KJ
14 %
13 %
-
Sacharidy
14,7 g
17 %
15 %
-
Vláknina
6,9 g
23 %
23 %
-
Bílkoviny
4,7 g
7 %
7 %
-
Tuky
21,8 g
34 %
31 %
-
nasycené
1,8 g
-
trans-mastné
0,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- V misce promícháme majonézu se zakysanou smetanou. Přidáme citronovou šťávu a med. Dochutíme solí a pepřeme a dobře promícháme. Dresink necháme v lednici odležet.
- Listové saláty opereme a odstředíme, aby se zbavily přebytečné vody. Jablka i hrušku omyjeme, odstraníme jadřince a nakrájíme na plátky, které pokapeme citronovou šťávou. Hroznové víno opláchneme a nakrájíme na poloviny. Řapíkatý celer oloupeme a nasekáme na drobno.
- Vlašské ořechy opečeme na suché pánvi dozlatova. Polovinu ořechů nasekáme nahrubo, druhou polovinu necháme vcelku.
- V míse promícháme listové saláty s jablky, hruškou, hroznovým vínem, celerem a nasekanými ořechy. Salát rozdělíme na talíře, dozdobíme celými ořechy a podáváme s připraveným dresinkem