Ingredience
Postup
- Hrušky oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jádřince a nakrájíme na plátky. Zakápneme je vymačkanou šťávou z citronu a lehce promícháme.
- Do mísy prosejeme mouku s kypřicím práškem, kořením a kakaem. Přisypeme sůl s cukrem a přilijeme směs lehce nahřátého oleje s medem a vejci a kefír. Lehce promícháme. Nakonec přidáme polovinu ořechů a připravíme hladké těsto.
- Těsto nalijeme do pekáče vyloženého pečicím papírem (nebo vymazaného tukem a vysypaného strouhankou). Na povrch rozložíme plátky hrušek a povrch posypeme zbylými ořechy. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 40 minut. Necháme vychladnout
- V rendlíku rozehřejeme krupicový cukr. Když začne zlátnout, odstavíme a karamel necháme částečně zchladnout. Poté přimícháme med, rum a změklé máslo. Vše opět pozvolna zahřejeme a za stálého míchání rozvaříme.
- Vychladlý perník pokapeme medovým sirupem a nakonec dle chuti lehce pocukrujeme.