Perník s hruškami

1 hodnocení

Tradiční perník můžete ozvláštnit kousky hrušek a ořechy. Sladkou tečkou pak bude poleva z medového sirupu.

Stupeň obtížnosti

Lehké

Vaření 75 min

bez chladnutí

Ingredience

16 PORCE +

Na dohotovení:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    314 KCal

    14 %

    13 %

  • Energie

    1312 KJ

    14 %

    13 %

  • Sacharidy

    38,7 g

    44 %

    39 %

  • Vláknina

    2,4 g

    8 %

    8 %

  • Bílkoviny

    4,6 g

    7 %

    7 %

  • Tuky

    14,4 g

    22 %

    21 %

  • nasycené

    3,1 g

  • trans-mastné

    0,1 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Hrušky oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jádřince a nakrájíme na plátky. Zakápneme je vymačkanou šťávou z citronu a lehce promícháme.
  2. Do mísy prosejeme mouku s kypřicím práškem, kořením a kakaem. Přisypeme sůl s cukrem a přilijeme směs lehce nahřátého oleje s medem a vejci a kefír. Lehce promícháme. Nakonec přidáme polovinu ořechů a připravíme hladké těsto.
  3. Těsto nalijeme do pekáče vyloženého pečicím papírem (nebo vymazaného tukem a vysypaného strouhankou). Na povrch rozložíme plátky hrušek a povrch posypeme zbylými ořechy. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 40 minut. Necháme vychladnout
  4. V rendlíku rozehřejeme krupicový cukr. Když začne zlátnout, odstavíme a karamel necháme částečně zchladnout. Poté přimícháme med, rum a změklé máslo. Vše opět pozvolna zahřejeme a za stálého míchání rozvaříme.
  5. Vychladlý perník pokapeme medovým sirupem a nakonec dle chuti lehce pocukrujeme.
Autor:

Podobné recepty

Mandarinková roláda

Chcete vyzkoušet něco nového? Inspirujte se naším receptem na moderní roládu.

Křehký jarní dort z rakvičkového těsta

Tento dort nejen nádherně vypadá, ale také úžasně chutná.

Ovocné koláčky

Ovoce zvolte podle sezony, může být i kompotované.

Ořechový tunel

Snadný moučník, který se hodí ke kávě.

Rychlé koláčky s džemem

Vyplatí se mít v chladničce hotové těsto na croissanty. Do půl hodiny z něj a několika běžných...