Nebe v hubě
Odpusťte poněkud vulgární název tohoto dezertu, ovšem po jeho ochutnání pochopíte, že se prostě nemůže jmenovat jinak!
Vaření 80 min
bez doby odležení
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
306 KCal
14 %
13 %
-
Energie
1281 KJ
14 %
13 %
-
Sacharidy
27,3 g
31 %
27 %
-
Vláknina
2,2 g
7 %
7 %
-
Bílkoviny
4,3 g
7 %
6 %
-
Tuky
19,2 g
30 %
27 %
-
nasycené
7,6 g
-
trans-mastné
0,2 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- V míse smícháme hladkou mouku, cukr, změklou heru, vejce, med, mléko a jedlou sodu. Vypracujeme hladké těsto a necháme ho 30 minut odpočinout v chladu. Těsto rozdělíme na dva díly a každý rozválíme na plát silný asi 6 mm.
- Pláty těsta položíme na plechy vyložené pečicím papírem. Jeden plát vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 20 minut. Po upečení ho ještě teplý potřeme rumem.
- Na pánvi rozpustíme cukr, vmícháme máslo, nahrubo nasekané ořechy a med. Teplou směs rozetřeme na neupečený plát těsta, vložíme do trouby a pečeme při 180 °C asi 20 minut. Pak necháme vychladnout.
- Z mléka, mouky, solamylu a vanilkového cukru uvaříme hustou kaši a za stálého míchání ji necháme vychladnout. Máslo s cukrem vyšleháme do pěny. Postupně do ní zapracujeme kaši a vymícháme na hladký krém.
- Hladký korpus potřeme krémem a přiklopíme plátem s ořechovou krustou. Necháme v chladu odležet asi dva dny. Pak nakrájíme a podáváme.