Bramborák se zelím
Příprava: 15 minut + 45 minut opékání
Pro 4 osoby
* 500 g kysaného zelí
* 700 g oloupaných brambor
* sůl a mletý pepř
* 1 lžička drceného kmínu
* 2-3 stroužky česneku
* 1 lžíce majoránky
* 2-3 lžíce polohrubé mouky
* 1 vejce
* olej nebo sádlo na smažení
1. Kysané zelí vymačkáme, překrájíme a vložíme do mísy.
2. Brambory nastrouháme na hrubší nudličky a přidáme k zelí. Promícháme se solí, pepřem, kmínem, prolisovaným česnekem, rozemnutou majoránkou, moukou a vejcem.
3. V pánvi rozpálíme trochu oleje nebo sádla. Lžící nanášíme postupně na pánev trochu těsta a rozetřeme ho na placičky, které opékáme po obou stranách dozlatova.
4. Upečené bramboráky klademe na papírové ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk. Takto postupně upečeme všechny bramboráky a podáváme.
Tip
Do těsta můžete přidat jemně nakrájenou slaninu, šunku, uzené maso apod. Množství brambor můžete zvýšit.
Krémová bramborová polévka
Příprava: 10 minut + 25-30 minut vaření
Pro 4 osoby
* 2 lžíce másla
* 3 lžíce hladké mouky
* 600 g oloupaných brambor
* 200 g celeru
* 1-1,2 l vody
* sůl a mletý pepř
* špetka mletého kmínu
* 200 ml mléka
* 200 ml smetany 33%
* 4 lžíce sekané petrželky
1. V hrnci rozehřejeme máslo, vsypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji vlažnou vodou, rozmícháme a rozšleháme, osolíme a uvedeme do varu.
2. Mezitím si nakrájíme oloupané brambory a očištěný celer na kostičky, vložíme do vroucí polévky, ochutíme mletým kmínem a vaříme na mírném ohni asi 20 minut do měkka.
3. Ke konci varu přidáme mléko, stáhneme z ohně a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem na hladký krém.
4. Bramborový krém přecedíme přes jemný cedník, zjemníme smetanou a necháme přejít varem. Polévku dochutíme solí, pepřem a podáváme s čerstvou petrželkou.
Smetanové brambory
Příprava: 30 minut + 45-60 minut pečení
Pro 4 osoby
* 1 kg brambor
* 1 lžíce oleje
* 1 lžíce másla + trochu na vymazání
* 1 cibule, nakrájená najemno
* 2 stroužky česneku
* 500 ml smetany na šlehání
* sůl a mletý pepř
* špetka muškátového květu
* 2 lžíce solamylu
1. Předehřejeme si troubu na 150 stupňů. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky, nejlépe na nářezovém stroji nebo struhadle, aby byly všechny stejně silné.
2. Ve velkém kastrole se silným dnem rozehřejeme máslo a olej a zpěníme na něm nakrájenou cibuli a jemně usekaný česnek. Zalijeme většinou smetany, osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým květem a uvedeme k varu.
3. Ve zbylé smetaně rozmícháme škrobovou moučku. Do kastrolu přidáme plátky brambor, zalijeme rozmíchaným škrobem, promícháme a chvíli povaříme, stačí asi 2-5 minut, do mírného zhoustnutí.
4. Do máslem vymazané zapékací formy nebo pekáčku přendáme směs brambor se smetanou, urovnáme povrch a vložíme do předehřáté trouby.
5. Pečeme při mírné teplotě asi 45-60 minut, až brambory změknou a na povrchu jsou opečené do růžova. Potom vyjmeme z trouby, necháme chvíli zchladnout a podáváme jako přílohu nebo i samostatný pokrm.
Mandlový koláč s kořením
Příprava: 20 minut + 35-40 minut pečení
Na jeden plech
* 5 žloutků
* 200 g cukru krupice
* šťáva a kůra z 1/2 citronu
* 120 g strouhaných mandlí
* 1/2 lžičky mleté skořice
* špetka tlučeného hřebíčku
* 200 g studených nastrouhaných brambor
* 5 bílků
* 3-4 lžíce strouhanky
* máslo na vytření plechu
* 4 lžíce pomerančové zavařeniny
* 100 g mandlových lupínků
1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Žloutky vyšleháme s cukrem a citronovou šťávou do pěny.
2. Vmícháme jemně strouhanou kůru z dobře omytého citronu, strouhané loupané mandle, skořici, hřebíček a prolisované brambory. Nakonec do těsta zlehka zamícháme tuhý sníh z bílků a strouhanku.
3. Těsto rozetřeme na plech vymazaný máslem a vysypaný strouhankou a pečeme v předehřáté troubě asi 30-40 minut.
4. Koláč vyjmeme z trouby, potřeme zavařeninou rozmíchanou se lžící horké vody a posypeme mandlovými lupínky.
5. Koláč vložíme zpět do trouby a minutu až dvě zapečeme pod rozpáleným grilem.
Bramborovo-jablečný koláč
Příprava: 25 minut + 30-40 minut pečení
Na jednu koláčovou formu o průměru 28 cm
* 250 g polohrubé mouky
* 30 g másla
* 250 g teplých strouhaných brambor
* 80 g cukru krupice
* 1 vejce + 1 na potření
* 1 kypřicí prášek do pečiva
Na náplň:
* 2 lžíce strouhanky
* 750 g oloupaných jablek
* šťáva z 1/2 citronu
* 1 vanilkový cukr
* 1 lžíce skořice
* 1 lžíce másla
1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Oloupaná jablka nakrájíme na 1/2 cm silné plátky a promícháme je s citronovou šťávou. Na vále zpracujeme rukama prosetou mouku s kypřicím práškem, máslem, nastrouhanými teplými bramborami, cukrem a vejcem na hladké těsto.
2. Těsto rozdělíme na dva stejné díly a ihned na pomoučeném vále rozválíme na dvě kruhové placky o něco větší, než je forma s okrajem. Jedním dílem těsta vyložíme vymazané dno i okraje formy, posypeme ho lžící strouhanky, poklademe jablky, poprášíme skořicí a vanilkovým cukrem a opět pokryjeme zbylými jablky a posypeme cukrem a skořicí. Takto pokračujeme, dokud nespotřebujeme všechna jablka. Nakonec posypeme strouhankou, pokapeme máslem.
3. Jablka překryjeme druhým dílem těsta. Konce podle potřeby seřízneme, ohneme a vytvoříme okraj. Z odřezků vykrájíme ozdobné tvary. Povrch koláče potřeme vejcem, poklademe ozdobami, propícháme na několika místech vidličkou a pečeme v předehřáté troubě asi 30-40 minut dozlatova.
Tip
Z těsta můžete připravit také dva záviny plněné jablky nebo povidly, mákem, švestkami apod.
3 nejrychlejší kaše
Bramborovou kaši povýší pár ingrediencí na kulinářský skvost
S BYLINKAMI
Pro 4-6 osob
* 1 kg brambor * 1 lžíce másla * 200 ml mléka * sůl * snítka zelených bylinek
1. Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě do měkka.
2. Bylinky posekáme (pažitku, petrželku, estragon atp.). Brambory rozšťoucháme s horkým mlékem, ve kterém jsme rozpustili máslo. Nakonec vmícháme bylinky.
CELEROVÁ
Pro 4-6 osob
* 800 g brambor * 200 g celeru * 1 jablko * 1 lžíce másla * 200 ml mléka * sůl
1. Oloupané brambory dáme vařit s očištěným celerem do osolené vody. Po 15 minutách přidáme oloupané a nakrájené jablko.
2. Vodu z brambor slijeme, přidáme horké mléko s máslem a vše rozšťoucháme na jemnou kaši.
SMETANOVÁ
Pro 4-6 osob
* 1 kg brambor * 150 ml šlehačky * 1 lžíce másla * slepičí vývar (může být z kostky) * sůl
1. Brambory oloupeme a uvaříme ve slepičím vývaru.
2. Většinu vývaru slijeme, ale cca 1 dl necháme v hrnci, přidáme šlehačku, máslo a vše rozšťoucháme dohladka a vyšleháme metlou. Podle chuti dosolíme.