S drobenkou i sypaný mandlemi. Vyzkoušejte koláče pro milovníky švestek

K létu patří nakyslá chuť šťavnatých švestek i sladké koláče jako od babičky. Vyzkoušejte naše tři oblíbené variace, které bude zaručeně snědené dřív, než řeknete dobrou chuť!
Část 1/3
Kynutý švestkový koláč

Kynutý švestkový koláč

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • špetka soli
  • muškátový oříšek
  • kůra z poloviny citronu
  • 80 g moučkového cukru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 100 g tučné zakysané smetany (créme fresh)
  • 4 žloutky

Na náplň:

  • 150 ml mléka
  • 60 g krupicového cukru
  • 20 g másla
  • 100 g máku
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 2 lžíce rumu
  • 400 g švestek
  • 50 g mandlových lupínků

Pracovní postup:

  1. Mouku prosejeme do mísy. Promícháme ji se sušeným droždí, špetkou soli a muškátového oříšku, citronovou kůrou a cukrem. Pak přidáme smetanu smíchanou se zakysanou smetanou a žloutky. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě asi hodinu a půl kynout.
  2. Z mléka, cukru, másla a mletého máku uvaříme náplň. Ochutíme ji skořicí a rumem a necháme vychladnout.
  3. Těsto po nakynutí zlehka propracujeme a oddělíme z něj 200 g (asi třetinu) na ozdobný okraj. Zbylé těsto rozválíme na kulatý plát (průměr 30 cm) a vyložíme jím dno koláčové formy. Oddělené těsto rozdělíme asi na 30 dílků a z každého vyválíme malou kuličku. Kuličky těsta rozložíme po okraji formy.
  4. Pak do středu rozetřeme makovou náplň a na ni rozložíme nakrájené vypeckované švestky. Posypeme je mandlemi a před pečením necháme asi 15 minut odležet. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 35 minut. Po upečení necháme koláč vychladnout ve formě a pak rozkrájíme.
Autor:
  • Nejčtenější

Češi, do toho! Chuťovky (nejen) k pivu pro hokejové fanoušky a fanynky

25. května 2024

Hokejové mistrovství světa jde do finále a my jsme u toho. Co si napínavé chvíle u obrazovky nebo...

Salát z mladé kořenové zeleniny

Salát z mladé kořenové zeleniny

Lehké

30 min

S blížícím se létem určitě uvítáte zdravý recept.

Jarní salát se zeleninou

Jarní salát se zeleninou

Lehké

15 min

Velmi zdravý salát, na jehož přípravu potřebujete i čerstvé bylinky.

Polévka minestrone s rajčaty

Polévka minestrone s rajčaty

Střední

30 min

Skvělá italská polévka plná zeleniny.

Hráškový krém s citronovým creme fraîche

Hráškový krém s citronovým crème fraîche

Střední

40 min

Recept na lahodný hráškový krém, který si zaručeně oblíbíte.

7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství
7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství

Hladina hormonů v těle se v průběhu těhotenství mění stejně jako chutě a jídelníček. Mnoho těhotných také trápí časté nevolnosti. Následkem toho...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...