Doporučujeme

S drobenkou i sypaný mandlemi. Vyzkoušejte koláče pro milovníky švestek

  • 1
K létu patří nakyslá chuť šťavnatých švestek i sladké koláče jako od babičky. Vyzkoušejte naše tři oblíbené variace, které bude zaručeně snědené dřív, než řeknete dobrou chuť!
Kynutý švestkový koláč

Kynutý švestkový koláč

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • špetka soli
  • muškátový oříšek
  • kůra z poloviny citronu
  • 80 g moučkového cukru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 100 g tučné zakysané smetany (créme fresh)
  • 4 žloutky

Na náplň:

  • 150 ml mléka
  • 60 g krupicového cukru
  • 20 g másla
  • 100 g máku
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 2 lžíce rumu
  • 400 g švestek
  • 50 g mandlových lupínků

Pracovní postup:

  1. Mouku prosejeme do mísy. Promícháme ji se sušeným droždí, špetkou soli a muškátového oříšku, citronovou kůrou a cukrem. Pak přidáme smetanu smíchanou se zakysanou smetanou a žloutky. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě asi hodinu a půl kynout.
  2. Z mléka, cukru, másla a mletého máku uvaříme náplň. Ochutíme ji skořicí a rumem a necháme vychladnout.
  3. Těsto po nakynutí zlehka propracujeme a oddělíme z něj 200 g (asi třetinu) na ozdobný okraj. Zbylé těsto rozválíme na kulatý plát (průměr 30 cm) a vyložíme jím dno koláčové formy. Oddělené těsto rozdělíme asi na 30 dílků a z každého vyválíme malou kuličku. Kuličky těsta rozložíme po okraji formy.
  4. Pak do středu rozetřeme makovou náplň a na ni rozložíme nakrájené vypeckované švestky. Posypeme je mandlemi a před pečením necháme asi 15 minut odležet. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 35 minut. Po upečení necháme koláč vychladnout ve formě a pak rozkrájíme.
Švestkový koláč s drobenkou

Švestkový koláč s drobenkou

Ingredience:

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 350 g másla
  • 1 vejce
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry

Na náplň:

  • 500 ml mléka
  • 100 g cukru
  • 80 g pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
  • 500 g švestek

Na drobenku:

  • 250 g hladké mouky
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • 125 g másla
  • 100 g krystalového cukru
  • 1 vejce

Pracovní postup:

  1. Mouku s moučkovým cukrem prosejeme na vál, přidáme máslo nakrájené na kousky, vejce a citronovou kůru. Vypracujeme hladké těsto, které necháme odležet v chladu asi půl hodiny. Pak těsto rozválíme, vyložíme jím kulatou koláčovou formu a vytvoříme zvýšený okraj.
  2. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, který za stálého míchání necháme zchladnout a rovnoměrně rozetřeme na těsto ve formě.
  3. Švestky omyjeme, rozpůlíme a odstraníme pecky. Na drobenku smícháme mouku s kypřicím práškem, přidáme máslo, cukr a vejce. Vše dobře prohněteme a mezi prsty rozdrobíme.
  4. Pudinkovou náplň poklademe půlkami švestek a posypeme drobenkou. Koláč pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 30 minut.
Albigenský švestkový koláč

Albigenský švestkový koláč

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 125 g másla
  • sůl

Na náplň:

  • 100 g sušených nebo čerstvých švestek (vypeckovaných)
  • 500 ml mléka
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 žloutky
  • 2 vejce
  • 80 g krupicového cukru

Pracovní postup:

  1. Mouku prosejeme s cukrem, přidáme máslo nakrájené na kousky, 50 ml vody a špetku soli. Vypracujeme pevné těsto, které zabalíme a necháme v chladničce 30 minut odpočinout.
  2. Odleželé těsto rozválíme na kulatý plát, vyložíme jím koláčovou formu (o průměru 26 cm) a vytvoříme okraj vysoký asi 3 cm. Těsto přikryjeme alobalem a zatížíme sušenými fazolemi. Korpus předpékáme v předehřáté troubě při 200 °C asi 15 minut. Pak alobal s fazolemi odstraníme a korpus pečeme ještě 5 minut.
  3. Švestky necháme nabobtnat ve vlažné vodě. Mléko s vanilkovým cukrem přivedeme k varu a pak necháme mírně zchladnout. Žloutky i celá vejce vyšleháme s krupicovým cukrem do pěny. Za stálého šlehání přilijeme oslazené mléko a připravíme krém.
  4. Na dno předpečeného korpusu rozložíme švestky a zalijeme je krémem. Koláč dopékáme při 180 °C asi 30 minut.

  • Vybrali jsme pro Vás