Kynutý švestkový koláč
Ingredience:
- 300 g hladké mouky
- 1 sáček sušeného droždí
- špetka soli
- muškátový oříšek
- kůra z poloviny citronu
- 80 g moučkového cukru
- 100 ml smetany ke šlehání
- 100 g tučné zakysané smetany (créme fresh)
- 4 žloutky
Na náplň:
- 150 ml mléka
- 60 g krupicového cukru
- 20 g másla
- 100 g máku
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 2 lžíce rumu
- 400 g švestek
- 50 g mandlových lupínků
Pracovní postup:
- Mouku prosejeme do mísy. Promícháme ji se sušeným droždí, špetkou soli a muškátového oříšku, citronovou kůrou a cukrem. Pak přidáme smetanu smíchanou se zakysanou smetanou a žloutky. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě asi hodinu a půl kynout.
- Z mléka, cukru, másla a mletého máku uvaříme náplň. Ochutíme ji skořicí a rumem a necháme vychladnout.
- Těsto po nakynutí zlehka propracujeme a oddělíme z něj 200 g (asi třetinu) na ozdobný okraj. Zbylé těsto rozválíme na kulatý plát (průměr 30 cm) a vyložíme jím dno koláčové formy. Oddělené těsto rozdělíme asi na 30 dílků a z každého vyválíme malou kuličku. Kuličky těsta rozložíme po okraji formy.
- Pak do středu rozetřeme makovou náplň a na ni rozložíme nakrájené vypeckované švestky. Posypeme je mandlemi a před pečením necháme asi 15 minut odležet. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 35 minut. Po upečení necháme koláč vychladnout ve formě a pak rozkrájíme.
Švestkový koláč s drobenkou
Ingredience:
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 350 g másla
- 1 vejce
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
Na náplň:
- 500 ml mléka
- 100 g cukru
- 80 g pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
- 500 g švestek
Na drobenku:
- 250 g hladké mouky
- 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
- 125 g másla
- 100 g krystalového cukru
- 1 vejce
Pracovní postup:
- Mouku s moučkovým cukrem prosejeme na vál, přidáme máslo nakrájené na kousky, vejce a citronovou kůru. Vypracujeme hladké těsto, které necháme odležet v chladu asi půl hodiny. Pak těsto rozválíme, vyložíme jím kulatou koláčovou formu a vytvoříme zvýšený okraj.
- Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, který za stálého míchání necháme zchladnout a rovnoměrně rozetřeme na těsto ve formě.
- Švestky omyjeme, rozpůlíme a odstraníme pecky. Na drobenku smícháme mouku s kypřicím práškem, přidáme máslo, cukr a vejce. Vše dobře prohněteme a mezi prsty rozdrobíme.
- Pudinkovou náplň poklademe půlkami švestek a posypeme drobenkou. Koláč pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 30 minut.
Albigenský švestkový koláč
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 50 g moučkového cukru
- 125 g másla
- sůl
Na náplň:
- 100 g sušených nebo čerstvých švestek (vypeckovaných)
- 500 ml mléka
- 1 sáček vanilkového cukru
- 2 žloutky
- 2 vejce
- 80 g krupicového cukru
Pracovní postup:
- Mouku prosejeme s cukrem, přidáme máslo nakrájené na kousky, 50 ml vody a špetku soli. Vypracujeme pevné těsto, které zabalíme a necháme v chladničce 30 minut odpočinout.
- Odleželé těsto rozválíme na kulatý plát, vyložíme jím koláčovou formu (o průměru 26 cm) a vytvoříme okraj vysoký asi 3 cm. Těsto přikryjeme alobalem a zatížíme sušenými fazolemi. Korpus předpékáme v předehřáté troubě při 200 °C asi 15 minut. Pak alobal s fazolemi odstraníme a korpus pečeme ještě 5 minut.
- Švestky necháme nabobtnat ve vlažné vodě. Mléko s vanilkovým cukrem přivedeme k varu a pak necháme mírně zchladnout. Žloutky i celá vejce vyšleháme s krupicovým cukrem do pěny. Za stálého šlehání přilijeme oslazené mléko a připravíme krém.
- Na dno předpečeného korpusu rozložíme švestky a zalijeme je krémem. Koláč dopékáme při 180 °C asi 30 minut.