Švestkový koláč s drobenkou
Ingredience:
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 350 g másla
- 1 vejce
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
Na náplň:
- 500 ml mléka
- 100 g cukru
- 80 g pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
- 500 g švestek
Na drobenku:
- 250 g hladké mouky
- 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
- 125 g másla
- 100 g krystalového cukru
- 1 vejce
Pracovní postup:
- Mouku s moučkovým cukrem prosejeme na vál, přidáme máslo nakrájené na kousky, vejce a citronovou kůru. Vypracujeme hladké těsto, které necháme odležet v chladu asi půl hodiny. Pak těsto rozválíme, vyložíme jím kulatou koláčovou formu a vytvoříme zvýšený okraj.
- Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, který za stálého míchání necháme zchladnout a rovnoměrně rozetřeme na těsto ve formě.
- Švestky omyjeme, rozpůlíme a odstraníme pecky. Na drobenku smícháme mouku s kypřicím práškem, přidáme máslo, cukr a vejce. Vše dobře prohněteme a mezi prsty rozdrobíme.
- Pudinkovou náplň poklademe půlkami švestek a posypeme drobenkou. Koláč pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 30 minut.