Středa 19. února 2020, svátek má Patrik
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 19. února 2020 Patrik

S drobenkou i sypaný mandlemi. Vyzkoušejte koláče pro milovníky švestek

aktualizováno 
K létu patří nakyslá chuť šťavnatých švestek i sladké koláče jako od babičky. Vyzkoušejte naše tři oblíbené variace, které bude zaručeně snědené dřív, než řeknete dobrou chuť!
Část 1/3
Kynutý švestkový koláč

Kynutý švestkový koláč

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • špetka soli
  • muškátový oříšek
  • kůra z poloviny citronu
  • 80 g moučkového cukru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 100 g tučné zakysané smetany (créme fresh)
  • 4 žloutky

Na náplň:

  • 150 ml mléka
  • 60 g krupicového cukru
  • 20 g másla
  • 100 g máku
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 2 lžíce rumu
  • 400 g švestek
  • 50 g mandlových lupínků

Pracovní postup:

  1. Mouku prosejeme do mísy. Promícháme ji se sušeným droždí, špetkou soli a muškátového oříšku, citronovou kůrou a cukrem. Pak přidáme smetanu smíchanou se zakysanou smetanou a žloutky. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě asi hodinu a půl kynout.
  2. Z mléka, cukru, másla a mletého máku uvaříme náplň. Ochutíme ji skořicí a rumem a necháme vychladnout.
  3. Těsto po nakynutí zlehka propracujeme a oddělíme z něj 200 g (asi třetinu) na ozdobný okraj. Zbylé těsto rozválíme na kulatý plát (průměr 30 cm) a vyložíme jím dno koláčové formy. Oddělené těsto rozdělíme asi na 30 dílků a z každého vyválíme malou kuličku. Kuličky těsta rozložíme po okraji formy.
  4. Pak do středu rozetřeme makovou náplň a na ni rozložíme nakrájené vypeckované švestky. Posypeme je mandlemi a před pečením necháme asi 15 minut odležet. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 35 minut. Po upečení necháme koláč vychladnout ve formě a pak rozkrájíme.
Autor:
  • Nejčtenější

Napřed dezinfekce, pak manželka, šokoval Tomáš z Výměny svými prioritami

Jestli se televizním divákům zdál Tomáš z Výměny manželek jako docela starostlivý otec, při závěrečném setkání obou...

Příběh Dity: Přítel se kvůli mně rozvedl, já to nedokázala

Byla jsem patnáct let vdaná, když jsem se zamilovala do jiného. Byl také ženatý a stejně jako mně se mu manželství...

Žena přijímá vodu pouze z ovoce a zeleniny. Tvrdí, že ji to uzdravilo

Pětatřicetiletá Sophie Partiková se rok nenapila vody. Tvrdí, že tekutinu přijímá pouze z ovoce a zeleniny, z nichž si...

Příběh Táni: Přestěhovala jsem se k příteli, asi to byla chyba

Po roce vztahu na dálku jsem se přestěhovala k příteli. I když jsem k němu měla své výhrady, byla jsem přesvědčená, že...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Revoluce v ložnici. Skvělý sex zaručí cviky jako prkno, holub a orel

Můžeme si namlouvat, že věk je jen číslo, ale s přibývajícími roky se mění naše tělo a s tím i prožívání. Máte pocit,...

Premium

Trend u rozvodů: čím dál více dětí končí ve střídavé péči

Neustálé pendlování mezi dvěma domácnostmi dětem škodí, varují odborníci. Ve střídavé péči je v Česku stále více dětí....

Premium

Jak se falšuje maso. Šunku bez „éček“ by nikdo nekoupil, říká odborník

Podvody s potravinami jsou staré jako lidstvo samo. Jen se postupně změnily metody. „Za záměnu hovězího masa za koňské...

Premium

Karlův most je jen most, stěžují si turisté. Kritika nešetří ani další památky

Do Česka loni přijel rekordní počet turistů. Památky si u nich leckdy vysloužily i bizarní recenze na internetu,...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Kukuřičný pudink

Honí vás mlsná? Zkuste si připravit zdravý kukuřičný pudink.

Palačinky nejsou jen sladký dezert. Zkuste je s masem, sýrem a vejci

Když se řekne palačinka, většina z nás si vybaví načančanou dobrotu s džemem, tvarohem, ovocem či zmrzlinou. Je čas...

Žemlovka, koprovka i buchtičky se šodó. Variace na hity ze školní jídelny

Školní rok se překulil do druhé poloviny, tak si pojďme připomenout evergreeny z jídelny, které jsme jako školáci...

RECEPT DNE: Krabičková dieta na den pro masožravce

Snažíte se zhubnout a nevíte si rady, co jíst? Pak si zkuste podle našich receptů připravit vyvážené jídlo na celý den.

7 tipů, jak zatočit se stresem
7 tipů, jak zatočit se stresem

Doba se neustále zrychluje. Často se za celý den nestíháme ani zastavit. Přitom stačí změnit pár návyků a objevit díky nim krásu pomalejšího tempa, relaxaci a prožitek přítomného okamžiku.

Najdete na iDNES.cz