Albigenský švestkový koláč
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 50 g moučkového cukru
- 125 g másla
- sůl
Na náplň:
- 100 g sušených nebo čerstvých švestek (vypeckovaných)
- 500 ml mléka
- 1 sáček vanilkového cukru
- 2 žloutky
- 2 vejce
- 80 g krupicového cukru
Pracovní postup:
- Mouku prosejeme s cukrem, přidáme máslo nakrájené na kousky, 50 ml vody a špetku soli. Vypracujeme pevné těsto, které zabalíme a necháme v chladničce 30 minut odpočinout.
- Odleželé těsto rozválíme na kulatý plát, vyložíme jím koláčovou formu (o průměru 26 cm) a vytvoříme okraj vysoký asi 3 cm. Těsto přikryjeme alobalem a zatížíme sušenými fazolemi. Korpus předpékáme v předehřáté troubě při 200 °C asi 15 minut. Pak alobal s fazolemi odstraníme a korpus pečeme ještě 5 minut.
- Švestky necháme nabobtnat ve vlažné vodě. Mléko s vanilkovým cukrem přivedeme k varu a pak necháme mírně zchladnout. Žloutky i celá vejce vyšleháme s krupicovým cukrem do pěny. Za stálého šlehání přilijeme oslazené mléko a připravíme krém.
- Na dno předpečeného korpusu rozložíme švestky a zalijeme je krémem. Koláč dopékáme při 180 °C asi 30 minut.