Štrúdl, omeleta nebo placky. I to se dá připravit z brambor

  0:26
Brambory jsou při vaření surovinou k nezaplacení. I když se nejčastěji v naší kuchyni používají jako lehce ohraná příloha, dají se zpracovávat na řadu způsobů. A dokonce i nasladko.
Smetanové brambory

Smetanové brambory | foto: Profimedia.cz

Bramborový štrúdlBramborový štrúdl

Příprava: 40 minut + cca 40 minut pečení

Na 3 záviny

Na těsto:
* 400 g polohrubé mouky
* 200 ml bílého jogurtu
* 1 hera + 1 lžíce másla

Na náplň:
* 5 žloutků, 4 bílky
* 200 g cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* 200 g másla
* 1 citron
* 500-600 g brambor
* 4 lžíce vaječného likéru
* 3 lžíce jemné strouhanky

Na krém:
* 4 žloutky
* 6 lžic moučkového cukru
* šťáva z 1 velkého citronu
* 40 ml rumu

1. V míse zpracujeme prosetou mouku, nakrájenou heru, jogurt a špetku soli v těsto, zabalíme ho do fólie a necháme v chladničce půl hodiny ztuhnout a odležet.

2. Na náplň vyšleháme žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem a změklým máslem do pěny. Vmícháme studené, oloupané a najemno nastrouhané brambory, šťávu a nastrouhanou kůru z citronu a vaječný likér. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.

3. Těsto rozdělíme na tři stejné díly a každý díl postupně vyválíme na pomoučeném vále na plát. Každý plát pak posypeme strouhankou, do náplně vmícháme tuhý sníh z bílků a náplň naneseme doprostřed těsta. Okraje po delší straně přehneme, konce stiskneme k sobě a otočíme nahoru. Záviny přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.

4. Pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut dozlatova. Vyjmeme z trouby, povrch potřeme máslem a necháme zchladnout. Na krém v misce utřeme žloutky, cukr, citronovou šťávu a kůru. Misku položíme na hrnec s horkou vodou, vmícháme rum a nad párou vyšleháme. Závin nakrájíme na řezy, poprášíme moučkovým cukrem a podáváme s krémem.

Tip
Těsto plňte přímo na plechu nebo na pruhu pečicího papíru, náplň je jemná a závin se pomocí papíru bude lépe přenášet.

Jemné bramborové plackyJemné bramborové placky

Příprava: 10 minut + 30-45 minut opékání

Pro 4 osoby

* 500 g uvařených moučných brambor ve slupce
* 500 ml podmáslí nebo acidofilního mléka
* 150 g polohrubé mouky
* sůl
* 1 vejce
* olej nebo sádlo na opékání
* snítka tymiánu
* škvarková pomazánka k podávání

1. Uvařené studené brambory oloupeme, jemně nastrouháme a promícháme s podmáslím, moukou, solí, jemně usekanými lístky tymiánu a vejcem na hustší těstíčko.

2. Lívanečník nebo pánev rozpálíme, potřeme olejem nebo sádlem a lžící tvoříme malé placičky.

3. Placičky opečeme nejdříve po jedné straně, otočíme a opékáme i z druhé strany dozlatova.

4. Upečené bramborové placky klademe na papírový ubrousek a postupně dále opékáme, dokud nespotřebujeme všechno těsto. Podáváme potřené škvarkovou pomazánkou.

Brambory se sýremBrambory se sýrem

Příprava: 15 minut + 15-20 minut pečení

Pro 4 osoby

* 1,5 kg nových brambor
* sůl
* 1 lžička kmínu
* 3 snítky libečku
* svazek čerstvých bylinek (rozmarýn, oregano, tymián, petrželka)
* 2 lžíce másla
* 200 g uzeného sýra, např. koliba
* 200 g blaťáckého zlata

1. Brambory ve slupce omyjeme, vydrbeme kartáčkem a vaříme v osolené vodě s kmínem a libečkem do poloměkka. Slité brambory necháme mírně zchladnout a podle velikosti překrájíme na menší kusy.

2. Brambory přendáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 15 minut dozlatova.

3. Upečené brambory promícháme s posekanými bylinkami a máslem, promícháme s kostičkami sýra, podle chuti osolíme a podáváme.

Lososový pudingRecept pro Onu: Lososový puding

Autor: Ondřej Slanina (vaří v pořadu Kluci v akci, vede tým kuchařů restaurace hotelu St. Havel v Praze a horského hotýlku Kladenka. Mimo to vyučuje vaření ve škole Čerstvá škola vaření)

Na 4 porce

* 400 g lososa (filety)
* 800 g brambor
* 150 g cibule
* 50 g másla
* 4 vejce
* 300 ml mléka
* cukr
* sůl, černý pepř
* 2 polévkové lžíce koňaku
* 1 citron
* 1 polévková lžíce čerstvého kopru

1. Lososa očistíme a odstraníme kosti, vetřeme do něj cukr a sůl v poměru 2:1, posekaný kopr a koňak. Rybu zabalíme do potravinářské fólie a necháme nejméně dva dny odležet v chladu.

2. Lososa nakrájíme na tenké plátky. Brambory uvaříme ve slupce, necháme zchladnout a oloupeme. Pak je nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a necháme odležet. Kolečka cibule podusíme na polovině másla.

3. Do zapékací misky klademe střídavě vrstvy brambor,lososa a cibule. Vše opakujeme, až naplní nádobu cca 3 cm pod okraj. Zalijeme rozšlehanými vejci s mlékem a pečeme v troubě 50 minut při 170 stupních. Po upečení přelijeme zbytkem přepuštěného másla, přidáme řez citronu a ozdobíme koprem.

Bramborová omeleta s brokolicí a sýremBramborová omeleta s brokolicí a sýrem

Příprava: 15 minut + 15 minut pečení

Pro 4 osoby

* 1 brokolice
* 4 větší brambory, uvařené ve slupce
* 1 lžíce másla
* 1 lžička oleje
* 1 cibule, najemno
* sůl a mletý pepř
* špetka muškátového oříšku
* špetka mletého kmínu
* 6 vajec
* 100 ml mléka nebo smetany
* 50 g strouhaného sýra, např. gouda
* 1-2 lžíce usekané petrželky

1. Brokolici omyjeme, rozebereme na růžičky a vložíme do hrnce s osolenou vroucí vodou. Povaříme 2 minuty, potom brokolici slijeme, zchladíme ve studené vodě, necháme okapat a překrájíme na hrubší kousky.

2. Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme zhruba na půl centimetrové plátky.

3. Ve větší a hlubší pánvi rozehřejeme máslo a olej, vsypeme jemně nakrájenou cibulku a necháme ji zesklovatět. Přidáme brokolici, plátky brambor, osolíme, opepříme a okořeníme muškátovým oříškem a kmínem, promícháme a chvíli společně opékáme a prohřejeme.

4. Poté obsah pánve zalijeme vejci rozmíchanými s mlékem nebo smetanou, solí, nahrubo nastrouhaným sýrem a polovinou petrželky.

5. Pečeme na mírném ohni, dokud vejce odspodu nezpevní. Potom pánev přendáme pod rozpálený gril a dopečeme, trvá to asi 2 minuty.

6. Omeletu necháme chvíli odpočinout, aby zpevnila, a potom ji krájíme na jednotlivé porce a sypeme zbylou čerstvou petrželkou.

Bramborové noky se slaninouBramborové noky se slaninou

Příprava: 45 minut + chladnutí + 5 minut vaření

Pro 4 osoby

* 1 kg moučných brambor, varný typ C
* 125 g hrubé krupice
* 1 vejce + 1 žloutek
* 2 lžíce másla
* sůl
* 250-300 g hrubé mouky
* 250 g anglické slaniny
* 2 lžíce sádla nebo oleje
* 1 velká cibule

1. Brambory ve slupce dobře omyjeme, vložíme do hrnce s vodou, uvaříme doměkka a slijeme. Brambory oloupeme a ještě horké prolisujeme nebo nastrouháme. Pak je promícháme s krupicí a necháme vychladnout. Slaninu a cibuli nakrájíme na jemno. V pekáči nebo větším kastrole rozehřejeme tuk a opečeme na něm nakrájenou slaninu a cibulku.

2. Do zchladlého těsta zamícháme vejce se žloutkem, změklé máslo, sůl a mouku a vypracujeme hladké těsto. Z něj na pomoučeném vále vyválíme na prst silné dlouhé válečky a nakrájíme z nich špalíčky dlouhé asi 1,5-2 cm. Každý kousek těsta položíme na obrácené struhadlo a uděláme do něj palcem důlek tak, aby se vytvořila v kousku těsta prohlubeň podobná mističce.

3. Bramborové nočky ihned vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme je asi 3-5 minut, jen co vyplavou na povrch. Ty vyjmeme pomocí cedníku, necháme okapat a vkládáme je do pekáče s rozškvařenou slaninou a osmahnutou cibulkou. Promícháme a podáváme.

Autoři:
  • Nejčtenější

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...