Vyzkoušejte letos rybí polévku a kapra na víně podle Jana Punčocháře

  0:04
Kapr je v Česku tradičním vánočním jídlem, ale jinak žebříčky popularity neláme. Navíc není zrovna vhodný na smažení, protože se v trojobalu zcela ztratí chuť masa a změní se v kaši. Šéfkuchař Jan Punčochář nám proto předvedl recept na kapra na víně, který se bude ke štědrovečerní tabuli skvěle hodit.
Jan Punčochář chystá vánoční menu

Jan Punčochář chystá vánoční menu | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Rybí polévka

Podle Jana Punčocháře, šéfkuchaře Grand Cru Restaurantu

Ingredience:

Rybí polévka podle Jana Punčocháře, šéfkuchaře Grand Cru
  • kosti, hlava a vnitřnosti z kapra
  • divoké koření
  • kořenová zelenina
  • 2 cibule
  • 2 hřebíčky
  • mouka
  • česnek
  • muškátový oříšek
  • majoránka
  • petržel
  • sůl
  • smažená houstička na ozdobu

Pracovní postup:

Ingredience na rybí polévku
Nejprve orestujeme kořenovou zeleninu.
Pak k ní přidáme jikry a mlíčí.
Vše zaprášíme moukou a přidáme trochu vody.

Zobrazit fotogalerii

  1. Z kapra odstraníme oči a žábry a necháme 20 minut proplachovat pod studenou vodou.
  2. Osolíme, kosti a hlavu vložíme do hrnce se studenou vodou a přivedeme k varu. Zavaříme a sebereme sraženou pěnu.
  3. Přidáme divoké koření, polovinu kořenové zeleniny, jednu cibuli a dva hřebíčky a táhneme (těsně pod bodem varu) a po 32 minutách přidáme vnitřnosti a hřejeme dalších 8 minut. Vývar scedíme, obereme maso a vnitřnosti nakrájíme do vývaru.
  4. Nakrájíme druhou polovinu kořenové zeleniny a cibuli a několikrát zarestujeme na másle. Vždy necháme vyvařit vodu, opět lehce zalijeme vodou a necháme restovat, to opakujeme celkem čtyřikrát.
  5. Přidáme hladkou mouku a připravíme si světlou jíšku. Zalijeme vývarem a 20 minut opět pomalu táhneme.
  6. Vývar ochutíme muškátovým oříškem, česnekem a majoránkou a ozdobíme najemno nakrájenou petrželí. Na másle zpěníme na kostičky nakrájenou houstičku a podáváme k polévce.

Kapr na bílém víně

Podle Jana Punčocháře, šéfkuchaře Grand Cru Restaurantu

Ingredience:

Jan Punčochář chystá vánoční menu
  • filet kapra (600 g)
  • sůl
  • kmín
  • 50 g hladké mouky
  • 10 g červené papriky
  • 80 g másla
  • 50 g cibule
  • 50 g celeru
  • 50 g mrkve
  • 50 g petržele
  • 100 g čerstvých hub
  • bílé víno
  • 0,5 dcl smetany
  • tymián
  • olej na opečení

Pracovní postup:

Příprava kapra na víně podle Jana Punčocháře, šéfkuchaře Grand Cru
Kapra nafilírujeme.
Kapra opékáme na másle s bylinkami a česnekem.
Ke kořenové zelenině přidáme houby.

Zobrazit fotogalerii

  1. Filet nafilírujeme (provedeme milimetrové jemné řezy přes kosti, aby se kost mohla konzumovat), osolíme a okmínujeme. Do mouky vmícháme sladkou papriku a kapra na straně kůže obalíme.
  2. Na pánvi rozpálíme olej a zprudka opečeme po obou stranách a vyjmeme. Na zbylém oleji orestujeme nakrájenou osolenou kořenovou zeleninu, cibuli a houby.
  3. Vše zakápneme bílým vínem a necháme vyvařit a následně zalijeme smetanou. Vložíme zpět kapra a vaříme společně asi pět minut.
  4. Přidáme snítku tymiánu a podáváme. Skvělá příloha ke kaprovi na víně jsou vařené brambory s petrželkou.
Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...