Fermentovaná zelenina
Víte, jaký je rozdíl mezi „kvašáky“ a sterilovanými okurkami? Právě v tom, jaká metoda byla k naložení zeleniny použita. Fermentace v nálevu ze soli a koření promění okurky a jinou zeleninu v probiotickou potravinu.
Hledejte ovšem takové, které prošly procesem fermentace v solném nálevu. Ty, na rozdíl od těch v octu, pošlou do vašeho střevního mikrobiomu potřebnou dávku probiotických bakterií. V obchodě je najdete v chlazeném regálu a také na etiketě se dočtete, jakou metodou byla zelenina upravena.
Zkusit to ovšem můžete i doma. Stačí vám jen voda, sůl, koření a různé druhy zeleniny, třeba mrkev, řepa, květák, zelené fazolky a další podle libosti či dostupnosti.
Pozor: Nakládaná zelenina bývá obvykle hodně slaná. Jedna okurčička v nálevu tak může klidně dělat i deset procent denní doporučené dávky soli.