Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Olomouc se po 25 letech chystá převzít zpět od Francouzů správu pitné vody

  • 31
Vodohospodářskou společnost VHS Olomouc začne už brzy vést nový ředitel, jehož hlavním úkolem bude blížící se převzetí provozu majetku mimo město Olomouc, který zajišťuje pitnou vodu pro zhruba 140 tisíc lidí. Koncesní smlouva se společností Moravská vodárenská skončí příští rok v dubnu.

VHS Olomouc povede čtyřiačtyřicetiletý Tomáš Kučera, jenž dosud působil jako vedoucí Ústavu vodního hospodářství obcí Fakulty stavební VUT v Brně.

Moravská vodárenská z koncernu francouzské Veolie měla majetek pronajatý od roku 2000, jedná se o provoz hlavních vodovodních přivaděčů, vodojemů, pramenišť a úpraven vody či některých kanalizací a čistíren odpadních vod. Město Olomouc, jež má ve VHS nadpoloviční podíl, se na správu majetku vlastními silami připravuje už delší dobu.

„Bude to jeden z klíčových úkolů nového ředitele, na kterého probíhalo výběrové řízení. Hledali jsme člověka, jenž i takto složitý administrativně právní, technický proces uřídí,“ řekl olomoucký primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Podle předsedy představenstva VHS a olomouckého zastupitele Milana Ferance (ANO) se přihlásilo jedenáct zájemců, z nichž se nakonec do výběru dostalo šest.

Chystá se i odkup akcií od drobných akcionářů

Kučera se funkce ujme v červnu. Současný ředitel Ivan Kosatík v prosinci oznámil odchod do důchodu.

„Po deseti letech ve funkci ředitele a ve svých 66 letech jsem se rozhodl, že skončím a odejdu do důchodu. Považuji za správné, aby nový ředitel měl rok na přípravu naší společnosti na fakt, že od 1. dubna 2025 začne po pětadvaceti letech znovu sama provozovat svou vodohospodářskou infrastrukturu,“ uvedl Kosatík.

VHS už rýsuje budoucí provozní model. „Posílilo se i politické zastoupení v představenstvu. Sedím tam také, byť mne teď daleko více zajímají otázky související s rokem 2030, tedy s ukončením nájemní smlouvy na olomoucké vodárenské infrastruktuře,“ zmínil Žbánek k vodohospodářské soustavě uvnitř města.

„I tady se připravují personální posílení, abychom zejména měli perfektně zpracovaný pasport majetku, protože za ta dlouhá desetiletí jsme zjistili, že máme nedostatky a musíme to dát dohromady,“ dodal. Jak dál, se podle něj uvidí až po převzetí vodárenského majetku mimo Olomouc.

Krajské město má ve VHS 52 procent akcií, 20 procent patří Uničovu. Malé podíly drží Hlubočky, Litovel, Velká Bystřice a Přáslavice, soukromý akcionář a jedenáct obcí, které mají pod jedno procento. Nyní se připravuje odkup akcií od drobných akcionářů.