Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nájemné ve velkých městech dál zdražuje, nových domů s pronájmy vzniká minimum

  4:55
Přestože se podle statistik inflace spotřebitelských cen v meziročním srovnání letos konečně vrátila na úroveň kolem dvou procent, u nájmů to zatím ve většině velkých měst Olomouckého kraje neplatí. Olomouc je dokonce spolu s Hradcem Králové místem, v němž rostla průměrná činže v Česku nejvýrazněji, jak vyplývá z dat Rent Indexu poradenské společnosti Deloitte.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Například nabídka portálu Reality.iDNES.cz ukazuje, že čisté nájemné za standardní byt 2+kk (jenž posloužil jako srovnávací kategorie) stojí v Olomouci průměrně 13 až 15 tisíc. Podobně se pohybuje nájemné ve městě i u jiných realitek. Meziroční nárůst nájemného podle Jaroslava Vojty, šéfa olomoucké firmy Vojta Reality, činí zhruba patnáct procent.

„Přiznám se, že takový růst mě trochu překvapil,“ podotkl s tím, že činže žene nahoru mimo jiné malá výstavba nájemních bytů, zdaleka neodpovídající poptávce.

„Na druhou stranu majitelé více koukají na to, koho do bytu berou, protože se stává, že ho nájemník poškodí, a je velmi komplikované dostat z něj peníze za způsobenou škodu,“ dodal.

Procentuálně podobný nárůst hlásí realitky i v Jeseníku, kde se meziročně zvedlo nájemné u standardního dvoupokojového bytu ze 7 na 8 tisíc.

„Je to tím, že se tady téměř nestaví nájemní byty,“ vidí stejnou hlavní příčinu jako v Olomouci makléř Jesenické realitní Kamil Filgas.

Jednou z mála výjimek je Prostějov

I tak je nájemné v centru Jesenicka výrazně nižší než ve srovnatelných sídlech směrem na jih. Například ve Šternberku, který patří k průmyslovým městům, se podle makléřky Evy Sukové z Realitky pro všechny zdvihlo z loňských 11 na 12 tisíc, což představuje devítiprocentní nárůst.

„Dá se navíc říct, že tlak na nájemní bydlení se tady zvyšuje, takže se dá předpokládat další růst cen,“ doplnila Suková.

Do deseti procent rostlo nájemné také v nedalekém Uničově, jenž je dalším obdobně velkým průmyslovým centrem střední Moravy.

Mladé páry mohou žádat o startovací byty, výherce budou losovat

Naopak v Prostějově částky nijak zásadně nevzrostly, uvedla makléřka Marie Vymazalová z tamní realitní kanceláře VNB. Podle ní se průměrná suma za dvoupokojový byt pohybuje mezi 11 a 12 tisíci. Přitom Prostějov je druhým největším městem kraje s vysokou nabídkou pracovních příležitostí a okresem s dlouhodobě nejnižší nezaměstnaností v regionu.

„Nájemné je tu už od loňska stabilní, a pokud došlo k růstu, tak pouze v řádu pár procent. Ze strany zájemců není vysoká poptávka,“ objasnila makléřka.

Přerovské nájmy možná skokově vzrostou

Třetí nejlidnatější město Přerov má nájemné nižší. Je totiž opakem Prostějova a nezaměstnanost tam patří k těm vyšším v regionu. Tomu odpovídá i nižší nájemné, jež činí u běžných dvoupokojových bytů přibližně 9 až 10 tisíc korun, jak vyplývá z nabídek realitních kanceláří. I tady nicméně činže zaznamenaly zhruba desetinový nárůst.

„Nájemní bydlení v Přerově zdražilo za poslední rok o necelých deset procent,“ potvrdila jednatelka tamní realitní kanceláře Galerie realit Kateřina Zvonková.

Přerov ovšem do budoucna vnímá jako perspektivní lokalitu. „S dokončením dálnice a růstem nabídky pracovních míst má město potenciál stát se zajímavým místem k bydlení, a to vzhledem ke stále nízkým pořizovacím cenám bydlení ve srovnání s jinými velkým městy regionu,“ vysvětlila Zvonková.

Výrazné zvýšení poptávky po bydlení zřejmě přinese i chystaná nová průmyslová zóna. Developer chce na okraji města postavit výrobní a skladovací haly, kde má pracovat až dva a půl tisíce lidí.

Developer chce u Přerova stavět haly za tři miliardy, pracovat tu má 2 500 lidí

Ze zmíněných důvodů proto radnice plánuje vybudovat 80 bytů v budově bývalého hotelového domu Strojař. V jeho blízkosti se navíc chystá soukromý investor postavit další bytový objekt a byty by měly vzniknout rovněž v někdejších montážích na Brabansku.

„Dalšími lokalitami je bývalý dům služeb v místní části Předmostí, jiný investor chystá výstavbu v ulici Jateční – na obou místech se již připravuje projektová dokumentace. Jednáme též se dvěma investory ohledně dalších možných lokalit. Mluvíme celkem o stovkách bytů v horizontu do pěti let,“ shrnul náměstek primátora Miloslav Dohnal (ODS).

Olomouc začíná byty i dražit

U nájemního bydlení dál zůstává velký rozdíl mezi městskými a soukromými byty. Komerční nájem je pořád výrazně dražší, rozdíl dosahuje desítek procent. Třeba v Olomouci je nová sazba za pronájem běžného městského bytu do 55 metrů čtverečních 132 korun za metr, u komerčních objektů je průměr 224 korun, což představuje rozdíl 70 procent.

Ve městě se nyní uskuteční historicky první dražba nájemního bydlení. Přihlásit se lze do 21. května, elektronická aukce proběhne o šest dní později. Zájemce nesmí mít exekuce ani dluhy vůči městu, včetně Správy nemovitostí nebo dopravního podniku, a žádné problémy s nájmem městského bytu v minulosti.

Olomouc bude byty nově dražit v aukci, nájemné od března zdraží o pětinu

Dražit se bude byt na Žižkově náměstí, vyvolávací výše nájemného je 150 korun za metr čtvereční na měsíc.

Přestože nájemní bydlení stále zdražuje, dál zůstává o dost levnější než splátky bydlení vlastnického. Asociace nájemního bydlení uvedla, že v letošním prvním čtvrtletí byla v Česku průměrná měsíční splátka hypotéky zhruba 1,5krát vyšší než průměrné měsíční nájemné průměrného bytu o rozloze 53 metrů.

  • Nejčtenější

Žena přecházela silnici vedle přechodu, řidič jedoucí na zelenou ji srazil

30. května 2024  17:30

Určením viny v případu sražení chodkyně autem se už týden zabývají policisté ze Šumperka, kteří...

V pasti se mění i rovné silnice. Můžou za to hlavně riskující řidiči

4. června 2024

Tady je lepší sundat nohu z plynu. Z deseti nejrizikovějších míst v Olomouckém kraji je v „nejlepší...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Na váhu? Raději zaplatí pokutu. Na kamiony chybí páky, volá se po úpravě zákonů

30. května 2024  5:39

Způsoby, jak zlepšit stav silnic v Olomouckém kraji, hledají místní politici. Hejtmanství například...

U hnojiště na Olomoucku někdo pohodil nemocná štěňata, zřejmě jsou z množírny

5. června 2024  13:03

Dvě pohozená štěňata stará zhruba dva až tři měsíce našli lidé v úterý v podvečer ve Štěpánově na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Díky pomerančové příchuti Hanácká kyselka přežila, líčí pravnuk zakladatelky

2. června 2024

Premium Za minerálním pramenem z Moravy stojí francouzská společnost, která na místě hledala ložiska uhlí....

Olomouc tleskala přehlídce čestných stráží, svůj um v nich předvedli i Američané

6. června 2024  18:25

Letošní červnové Svátky města odpoledne doplnila na Horním náměstí v Olomouci nevídaná přehlídka...

Propuštění stovek lidí či přesun výroby? Nesmysl, reaguje vedení Miele na fámy

6. června 2024  15:14

Závod Miele technika v Uničově na Olomoucku je v krizi, přišel o zakázky a propustí minimálně 200...

Motorkář v zatáčce přejel do protisměru, srážku s vozem nepřežil

6. června 2024  12:34

K tragické dopravní nehodě vyjížděly ráno všechny složky integrovaného záchranného systému do...

Prostějov i letos podpoří rodiny, seniory a místní obchodníky až pěti miliony

6. června 2024  4:54

V Prostějově začala registrace do druhého ročníku projektu Corrency, který má podpořit seniory či...

Díky této chůvičce už nikdy s miminkem neprobdíte noc!
Díky této chůvičce už nikdy s miminkem neprobdíte noc!

Rodiče budou jistě souhlasit, že vybrat tu správnou dětskou chůvičku je občas dost fuška. Abychom vám pomohli s rozhodnutím, naše dvě redaktorky...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava kávy trvá příliš...