Česnečka, soljanka a další poctivé polévky, které zahřejí a posilní

  3:00aktualizováno  3:00
Když je chladno, nic vás tak nezahřeje jako pořádná polévka. Chřipkou oslabenému tělu dodá energii, dostane vás na nohy po náročném večírku a po celodenním shonu je vhodná jako teplá večeře. Tak kterou z našich čtyř si připravíte jako první?

Česnekový krém | foto: Isifa

Česnekový krém

Doba přípravy: 10 minut + 40 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 2 střední palice česneku
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1-1,25 l kuřecího vývaru
  • sůl
  • pepř
  • mletý muškátový oříšek
  • 250 ml smetany na šlehání

1. Česnek oloupeme, stroužky rozmáčkneme nožem naplocho.

2. V hrnci rozehřejeme máslo a rozmáčknuté stroužky česneku na něm krátce opečeme.

3. Opečený česnek zaprášíme moukou a společně orestujeme.

4. Česnekovou jíšku zalijeme vývarem, přivedeme k varu, ochutíme solí, pepřem a pomalu prováříme 30 minut.

5. Do hrnce s polévkou vlijeme smetanu a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Přecedíme a podáváme jednotlivé porce ozdobené čerstvě mletým pepřem.

Tip: Polévku ochuťte mletým muškátovým oříškem. Podávejte k ní čerstvě připravené česnekové krutony.

Zelná polévka s klobásou

Zelná polévka s klobásou

Doba přípravy: 20 minut + 80 minut
Množství: pro 4 osoby

  • 1 velká cibule
  • 300 g kysaného zelí
  • 2 velké brambory
  • 3 lžíce sádla
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky černého pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • sůl
  • kmín
  • 50 g hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • 2 nožičky klobásy
  • pepř
  • cukr

1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Z kysaného zelí vymačkáme šťávu, kterou uchováme, a zelí pokrájíme. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky.

2. V hrnci rozehřejeme dvě lžíce sádla, přihodíme do něj cibuli, bobkový list, pepř, nové koření a opečeme. Přisypeme kysané zelí, podlijeme je vodou a povaříme do poloměkka.

3. Brambory povaříme do měkka v osolené vodě s trochou kmínu.

4. Na pánvičce uděláme ze zbylého sádla a mouky světlou jíšku, vmícháme ji do zelí a povaříme do měkka.

5. Do hrnce přidáme mléko, uvařené slité brambory, na kolečka nakrájenou klobásu a společně krátce povaříme. Dochutíme solí, pepřem, šťávou z kysaného zelí, případně trochou cukru.

Tip: Před podáváním ozdobte polévku lžící zakysané smetany.

Soljanka

Soljanka

Doba přípravy: 20 minut + 30 vaření
Množství: 4-6 osob

  • 200 g vařeného hovězího masa
  • 150 g vepřové šunky
  • 150 g vepřových párků
  • 100 g anglické slaniny
  • 400 g sladkokyselých okurek včetně nálevu
  • 1,5 l hovězího vývaru
  • 100 g rajského protlaku
  • bobkový list
  • malá hrst zelených oliv
  • malá hrst černých oliv
  • sůl
  • pepř
  • 4-6 plátků citronu
  • čerstvý kopr
  • kapary

1. Vařené hovězí maso pokrájíme na nudličky, stejně jako šunku a párky. Slaninu nakrájíme na kostičky. Okurky nakrájíme na tenké nudličky nebo kolečka.

2. Do vývaru vložíme hovězí maso a pomalu ho přivedeme k varu.

3. Na pánvičce rozškvaříme slaninu, přidáme rajský protlak a okurky a společně krátce opečeme.

4. Obsah pánve přidáme do hrnce, přisypeme šunku, párky, bobkový list a společně povaříme asi 10 minut.

5. Olivy nakrájíme na plátky, kopr natrháme.

6. Polévku dochutíme solí, pepřem, lákem z okurek, stáhneme z plamene, vsypeme do ní olivy, přikryjeme pokličkou a necháme ji 5-10 minut odstát.

7. Polévku rozdělíme na jednotlivé porce a podáváme s plátky citronu, koprem a kapary k ozdobení a dochucení.

Tip: Vedle citronu, kaparů a kopru podávejte s polévkou také misku zakysané smetany k ozdobení a dochucení.

Panádlová polévka

Panádlová polévka

Doba přípravy: 10 minut + 20 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 2 cibule
  • 4 starší housky nebo rohlíky
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 4 lžíce oleje
  • 200 ml smetany na vaření

1. Cibuli oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na plátky.

2. Pečivo nakrájíme na kostičky, vložíme do hrnce a zalijeme vývarem. Přivedeme pomalu k varu.

3. Na rozehřátém oleji na pánvi necháme zesklovatět cibuli, polovinu cibule odebereme a necháme povařit ve vývaru s pečivem. Zbylou cibuli necháme na pánvi opéct do zlatova.

4. Polévku vaříme za stálého míchání asi 10 minut, pak přilijeme smetanu a rozmixujeme ji tyčovým mixérem.

5. Dochutíme solí, pepřem a podáváme s opečenou cibulí na ozdobení.

Tip: Polévku okořeňte tymiánem, sušeným medvědím česnekem. K cibuli přidejte na kostičky nakrájené tři plátky anglické slaniny.

Autor:

Nejčtenější

Andrea Černá: Jako kůl v plotě nežiju, ale pět dětí už porodit nestihnu

Andrea Černá

Přestože Andrea Černá ztvárnila desítky náročných divadelních rolí, pro národ zůstává hlavně Eliškou ze známého filmu...

Na Pacifické hřebenovce jsem věčně hladověla, vzpomíná Lucie Kutrová

Lucie Kutrová

Do dvaceti se kromě školy zajímala jen o módu a večírky. Neuběhla ani kilometr a nechápala, proč lidé chodí třeba na...

Už žádné módní trapasy. Osvojte si základní pravidla oblékání

Ilustrační fotografie

Cit pro módu bohužel nebyl každému do vínku dán. Kvůli tomu můžeme na ulicích občas vidět opravdu zvláštní kreace,...

V obložení závazků: sendvičové generaci hrozí krize a vyhoření

ilustrační snímek

Musejí se starat o děti, zároveň pečují o rodiče a mnohdy i prarodiče. A k tomu pracují nebo podnikají. Tak žijí...

Průzkum: mladí bez rodin vstupují do života se zkreslenými představami

Ilustrační snímek

Mladí lidé, kteří vyrůstali v dětském domově, nemají v porovnání s vrstevníky stejné podmínky pro start do nového...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Salát s pečenou dýní, sýrem feta a brusinkami

Salát s pečenou dýní, sýrem feta a brusinkami

Dýně je zdravá a navíc skvěle chutná. Zkuste si z ní připravit lahodný salát se sýrem feta a brusinkami.

Maďarské lečo, rajská polévka či sýrový nákyp. Užijte si léto s rajčaty

Pravé maďarské lečo

Na zahrádkách dozrávají šťavnaté letní plody, které už svým názvem slibují rajské potěšení, tak je zkuste využít i...

RECEPT DNE: Eintopf s krůtím masem, dýní a čočkou

Eintopf s krůtím masem, dýní a čočkou

Výhodou oblíbeného eintopfu je, že vše dáte do jednoho hrnce a nemusíte špinit nádobí. Navíc toto jídlo skvěle chutná a...

Najdete na iDNES.cz