Polévka zahřeje nejlépe: uzená zelňačka, mrkvový krém a thajská tom yum

  0:03aktualizováno  0:03
Polévky jsou grunt, obzvlášť ve větrném a chladnějším počasí nás nic nezahřeje lépe. Inspirujte se recepty předních českých kuchařů, kteří prodávají tento týden své polévky v rámci charitativní akce Polívková smršť na pražském Andělu.

Thajská kuřecí polévka Tom Yum | foto: Profimedia.cz

Na pěší zóně na pražském Andělu se kromě vyhlášených kuchařů můžete setkat i doktorkou Kateřinou Cajthamlovou a populárními foodie moderátorkami Kateřinou Winterovou a Lindou Rybovou (polévky podle jejich chuti najdete zde). Výtěžek z benefiční gurmánské akce Polívková smršť jde na podporu Centra moderní rehabilitace Ergo Aktiv, které pomáhá lidem, jež prodělali mozkovou mrtvici nebo jiné poškození mozku a musí se potýkat s následky této nemoci při návratu do běžného života a do zaměstnání.

Mrkvový krém s koriandrem

podle receptu Jan Wiesnera, šéfkuchaře Hotelu Marriott

Ingredience:

Mrkový krém se zázvorem a koriandrem
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 brambora
  • 1 petržel
  • 7 mrkví
  • 1 kousek čerstvého zázvoru
  • chilli paprička
  • 1lžíce čerstvého koriandru

Postup:

Olej rozpalte v polévkovém hrnci, pak na něm do růžova osmahněte nadrobno nasekanou cibuli. Přidejte kostičky brambory, petržele i mrkve a chvíli opékejte. Zalijte asi dvěma litry vody a vařte zhruba 10 minut. Přidejte kousek nastrouhaného zázvoru, chili papričky a koriandr a 5 minut vařte. Poté rozmixujte, podle chuti osolte a opepřete. Podávejte ozdobené koriandrem.

Staročeská zelňačka z uzených žeber

podle Zbyňka Ženíška, zástupce šéfkuchaře TOP hotelu Praha

Ingredience:

Staročeská zelňačka z uzených žeber
  • 0,5 kg uzených žeber
  • 2 cibule
  • 2 lžíce sladké papriky mleté
  • 1 lžička kmínu
  • 1 klobása (může být maďarská pro větší říz)
  • 0,5 kg kysaného zelí
  • divoké koření (černý pepř, jalovec, nové koření, bobkový list, příp. zázvor)
  • máslo
  • hladká mouka
  • sůl a cukr na dochucení
  • zakysaná smetana k podávání

Postup:

Uvaříme žebra pomalu do měkka, čímž vznikne uzený vývar. Cibuli nakrájíme a necháme na trošce másla zesklovatět. Zaprášíme sladkou maďarskou paprikou, přidáme kmín, klobásku nakrájenou na plátky a orestujeme. Poté zalijeme vývarem z uzených žeber.
Zvlášť v hrnci s menším množstvím vody si svaříme divoké koření a pak slejeme vývar přes cedník do polévky. Zelí překrájíme na menší kusy, vložíme do polévky a vaříme do měkka. Žebra obereme, maso pokrájíme a vložíme do polévky.
Připravíme si máslovou jíšku, zahustíme jí polévku, dochutíme solí, cukrem a navrch dáme lžičku zakysané smetany.

Thajská kuřecí polévka Tom Yum

podle receptu Patrik Šándora, šéfkuchaře Umami Sushi

Ingredience:

Thajská kuřecí polévka Tom Yum
  • 0,5 g kuřecích prsou
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 300 ml kokosového mléka
  • skleněné nudle
  • 1 ks citrónové trávy
  • 3 až 4 limetové listy
  • 100 g zázvoru
  • chilli paprička
  • 3 lžíce rybí omáčky
  • cukr
  • limetová šťáva
  • koriandr

Postup:

Citrónovou trávu naklepejte a nakrájejte na 5cm větší kusy, kuřecí prsa nakrájejte na tenké nudličky. V hrnci smíchejte kuřecí vývar a kokosové mléko a přiveďte k varu. Přidejte citrónovou trávu, limetové listy, oloupaný a nakrájený zázvor, jednu chilli papričku a dochuťte třem lžícemi rybí omáčky. Pak přidejte kuřecí maso, dvě polévkové lžíce cukru a jednu lžíci limetové šťávy. Nechte provařit.
Podáváme se skleněnými nudlemi, které jsme si uvařili po dobu tří až pěti minut zvlášť v hrnci. Na závěr ozdobíme lístky koriandru.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Andrea Černá: Jako kůl v plotě nežiju, ale pět dětí už porodit nestihnu

Andrea Černá

Přestože Andrea Černá ztvárnila desítky náročných divadelních rolí, pro národ zůstává hlavně Eliškou ze známého filmu...

Na Pacifické hřebenovce jsem věčně hladověla, vzpomíná Lucie Kutrová

Lucie Kutrová

Do dvaceti se kromě školy zajímala jen o módu a večírky. Neuběhla ani kilometr a nechápala, proč lidé chodí třeba na...

Už žádné módní trapasy. Osvojte si základní pravidla oblékání

Ilustrační fotografie

Cit pro módu bohužel nebyl každému do vínku dán. Kvůli tomu můžeme na ulicích občas vidět opravdu zvláštní kreace,...

V obložení závazků: sendvičové generaci hrozí krize a vyhoření

ilustrační snímek

Musejí se starat o děti, zároveň pečují o rodiče a mnohdy i prarodiče. A k tomu pracují nebo podnikají. Tak žijí...

Průzkum: mladí bez rodin vstupují do života se zkreslenými představami

Ilustrační snímek

Mladí lidé, kteří vyrůstali v dětském domově, nemají v porovnání s vrstevníky stejné podmínky pro start do nového...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Kuře se skořicí a ovocem

Kuře se skořicí a ovocem

Už vám připadá obyčejné pečené kuře fádní? Vyzkoušejte náš recept, kde jeho chuť ozvláštníte skořicí a ovocem.

Maďarské lečo, rajská polévka či sýrový nákyp. Užijte si léto s rajčaty

Pravé maďarské lečo

Na zahrádkách dozrávají šťavnaté letní plody, které už svým názvem slibují rajské potěšení, tak je zkuste využít i...

RECEPT DNE: Hummus s červenou řepou a avokádem

Hummus s červenou řepou a avokádem

Hummus je nejen zdravý, ale také si na něm skvěle pochutnáte. V kombinaci s červenou řepou a avokádem budete mít...

VIDEO: Vyzkoušejte recept na tvarohové Míša řezy
VIDEO: Vyzkoušejte recept na tvarohové Míša řezy

Ideální letní dezert? Za naší redakci to jsou rozhodně míša řezy! A tak jsme si je upekli... a dokonce ve formě dortu a la míša řezy. Inspirujte se, úspěch u rodiny i přátel je zaručený.

Najdete na iDNES.cz