Okurková polévka s jablkem a krevetami
Ingredience:
- 3 zelená jablka
- 2 salátové okurky
- 250 g zakysané smetany
- 2 lžíce citronové šťávy
- mořská sůl
- 400 ml zeleninového vývaru
- 200 g očištěných krevet
- 1 lžíce černého sezamu
- zelené bylinky na ozdobu
- Vložka do polévky:
- 1 jablko
- 1/2 malé salátové okurky
Pracovní postup:
- Jablka oloupeme a zbavíme jadřinců. Okurky oloupeme a nakrájíme stejně jako jablka na malé kostky. Vložíme do mixéru, přidáme zakysanou smetanu, citronovou šťávu a rozmixujeme. Ochutíme solí a necháme vychladit v chladničce.
- Ve vývaru povaříme asi 4 minuty krevety, pak je vyndáme a necháme zchladnout. Sezam orestujeme na suché pánvi a odstavíme.
- Vychlazenou polévku rozlijeme do misek a vložíme do ní na kostičky nakrájené jablko a plátky okurek. Přidáme krevety, posypeme opraženým sezamem, ozdobíme zelenými lístečky a podáváme.