Sobota 24. října 2020, svátek má Nina
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 24. října 2020 Nina

Těšíme se na dovolenou. Řecká musaka, turecké pide a gazpacho

  0:15
Na prázdniny se těšíme nejen proto, že si konečně odpočineme a uvidíme něco nového. Ale také kvůli tomu, že si pochutnáme. Pojďte si přivolat dovolenou specialitami ze zemí, kam tak rádi jezdíme relaxovat. Chutnat budou i na českém balkoně nebo terase.

Turecké pide s mletým masem | foto: Profimedia.cz

Řecká musaka

Ingredience na 6 porcí:

Řecká musaka
  • 3 lilky
  • 5 brambor
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 600 g mletého jehněčího nebo hovězího masa
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • několik snítek tymiánu
  • 200 ml červeného vína
  • 400 g krájených rajčat
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Na bešamel:

  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 500-600 ml mléka
  • 3 žloutky
  • trochu muškátového oříšku
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Lilky omyjeme, nakrájíme na asi centimetrová kolečka, posolíme a necháme na cedníku vypotit (pustí tekutinu). Brambory oloupeme, také nakrájíme na kolečka a dáme vařit do osolené vody asi na osm minut. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno.
  2. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme maso a orestujeme. Pak osolíme, opepříme, dochutíme skořicí a tymiánem, zalijeme vínem a necháme probublávat asi 20 minut. Přidáme rajčata a ještě chvíli dusíme.
  3. Okapané lilky opláchneme, osušíme a opečeme na oleji z obou stran dozlatova.
  4. Připravíme si bešamel. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme mlékem a promícháme, aby se neudělaly hrudky. Vmícháme žloutky, osolíme, opepříme, dochutíme muškátovým oříškem a provaříme.
  5. Zapékací mísu vyložíme polovinou opečeného lilku, na něj naneseme půlku masové směsi, pak vyskládáme kolečka brambor, zase maso a nakonec lilky. Zalijeme bešamelem a dáme zapéct do trouby předehřáté na 180 °C na 40 minut.

Turecké pide s mletým masem

Ingredience na 8 kousků:

Turecké pide s mletým masem
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek žitné chlebové mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky soli
  • 1/4 hrnku olivového oleje + na potření

Na náplň:

  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 g mletého jehněčího nebo hovězího masa
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • špetka skořice
  • 1/2 lžičky mleté papriky
  • sůl a pepř
  • 300 g krájených loupaných rajčat

Pracovní postup:

  1. Obě mouky smícháme v míse se sušeným droždím, cukrem a solí. Vmícháme olej a hrnek vlažné vody. V robotu nebo rukama vypracujeme hladké nelepivé těsto, které zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout.
  2. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno. Orestujeme na oleji nejdříve cibuli, pak přidáme mleté maso, necháme zhnědnout a přidáme česnek, koření, sůl a pepř. Dusíme pod pokličkou asi 30 minut, pak přidáme rajčata a necháme ještě chvíli bublat, až se odpaří tekutina. Odstavíme a necháme vychladnout.
  3. Těsto rozdělíme na 8 dílů, každý rozválíme do oválného tvaru a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Doprostřed každé placky naneseme masovou směs, na okrajích přehneme a na koncích spojíme do špiček. Okraje potřeme olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 15 minut dozlatova.

Tip: Pide můžeme před upečením posypat strouhaným sýrem nebo do masové směsi nasekat petrželku.

Španělské gazpacho s marinovaným tuňákem

Ingredience na 4 porce:

Španělské gazpacho
  • 3 lžičky sójové omáčky
  • 2 lžíce medu
  • 100 ml avokádového oleje
  • 200 g tuňáka
  • vinný ocet na marinování

Na polévku:

  • 2 stroužky česneku
  • 1 salátová okurka
  • 1 zelená paprika
  • 6 velkých šťavnatých rajčat
  • 2 plátky toustového chleba
  • extra panenský olivový olej
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • opečený chléb k podávání
  • 2 lžičky balzamikového krému

Pracovní postup:

  1. Maso z tuňáka nakrájíme na kostičky. Smícháme sójovou omáčku, med a avokádový olej a vzniklou směsí potřeme maso ze všech stran. Pak tuňáka naložíme do vinného octa do zavírací krabičky a necháme v chladu marinovat několik hodin.
  2. Česnek a okurku oloupeme, zeleninu omyjeme, papriku zabavíme jadérek. Kousek papriky a jedno rajče si dáme stranou a nasekáme najemno. Pak česnek, okurku, papriku, rajčata a toustový chléb rozmixujeme. Dochutíme olivovým olejem, solí a pepřem. A podle potřeby zředíme pitnou vodou.
  3. Gazpacho podáváme vychlazené posypané kousky zeleniny a marinovaným tuňákem. Jako přílohu podáváme opečený chléb. Na talíři můžeme zakápnout olivovým olejem a balzamikem.
Autor:
  • Nejčtenější

Na porod jsem se těšila, ale všechno bylo jinak, říká Míša z Malých lásek

Za jedenáct let pomohla porodní asistentka Michaela Malotinová na svět asi sedmi tisícům dětí. První minuty života...

Žena nechtěla děsit na svatbě kamarádky. Rozhodla se pro změnu vzhledu

Osmadvacetiletá Torz z Londýna má za sebou nespočet úprav v oblasti obličeje. Nechala si udělat piercingy, kde jen to...

Dříve jí říkali velryba, dnes je k nepoznání. Prošla si ortorexií

Třiadvacetiletá Emma Rose Doherty z Velké Británie se v pubertě styděla ukázat v plavkách na koupališti. Přezdívalo se...

Protilátky mít nemusíte, i když jste covid-19 prodělali. Co vám řekne test?

Premium Mezi lidmi se o tom hovoří už od jarní vlny koronavirové pandemie a teď se toto téma opět vrací. Kdo úspěšně prodělal...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fakt jsem blbej, překvapil ve Výměně feťák. Ženy se neshodly na výchově

Až na zedníka Martina (30), který v záblesku sebereflexe zhodnotil svou situaci slovy, že „je úplně blbej“, se...

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Shromáždění vlastníků jsou kvůli pandemii v ohrožení. Právník radí, co dělat

Premium Vyhlášení nouzového stavu komplikuje situaci společenstvím vlastníků bytových jednotek. Do konce roku musí totiž výbory...

  • Další z rubriky

Špaldové palačinky s pomerančem a kiwi

Mlsat můžete i zdravě. Zkuste palačinky podle našeho receptu.

Podzim je časem zvěřiny. Jak připravit bažanta nebo kančí maso?

Zvěřina je pro mnoho amatérských kuchařů a kuchařek tak trochu „vyšší dívčí“, ale s našimi recepty a videorecepty to...

Ovesné švestkové tyčinky

Müsli tyčinky jsou skvělou zdravou svačinkou a připravit si je můžete klidně i doma.

Jogurtové placičky s celerovým salátem

Uvařte k večeři zdravé jogurtové placičky. Skvěle si na nich pochutná celá rodina.

Cukrářka Iveta Fabešová se rozvádí. Přišla o své provozovny

Cukrářka Iveta Fabešová (36) se na sociálních sítích svým fanouškům svěřila, že se s manželem rozvádějí. Kvůli tomu...

V 47 letech zemřela herečka Daniela Krhutová, pohádková Marie Růžička

Po dlouhé nemoci zemřela herečka a zpěvačka Daniela Krhutová, bylo jí 47 let. Její nejznámější rolí byla Marie Růžička...

N-word jsem měla vypustit, omluvila se z rasismu nařčená Čvančarová

Jitka Čvančarová (42) se ocitla pod palbou kritiky mnoha uživatelů sociálních sítí. Při imitování raperky Cardi B v...

Na porod jsem se těšila, ale všechno bylo jinak, říká Míša z Malých lásek

Za jedenáct let pomohla porodní asistentka Michaela Malotinová na svět asi sedmi tisícům dětí. První minuty života...

NASA a vědci objevili na Sahaře a v Sahelu téměř dvě miliardy stromů

Na Sahaře a v oblasti Sahelu roste více stromů, než se předpokládalo. Tvrdí to mezinárodní vědecká studie, na níž se...