Maďarské lečo, rajská polévka či sýrový nákyp. Užijte si léto s rajčaty

  0:08aktualizováno  0:08
Na zahrádkách dozrávají šťavnaté letní plody, které už svým názvem slibují rajské potěšení, tak je zkuste využít i jinak než do salátu. Báječně chutnají v italské polévce, maďarském leču nebo třeba se sýrem mozzarella či kuřecími paličkami a houbami.
Část 1/4
Pravé maďarské lečo

Pravé maďarské lečo

Ingredience:

  • 80 g slaniny 
  • 40 ml oleje 
  • 2 cibule 
  • 800 g bílých paprik 
  • sůl 
  • 2 lžíce mleté maďarské papriky
  • 500 g zralých rajčat
  • 200 g maďarské paprikové klobásy

Pracovní postup:

  1. Slaninu nakrájíme na proužky, rozložíme ji na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě při 150 °C dokřupava. 
  2. Mezitím si na rozehřátém oleji opečeme nejprve pokrájenou cibuli, přidáme pokrájené papriky, osolíme a za občasného míchání necháme cibuli zesklovatět. Jakmile začne lehce zlátnout, zasypeme ji mletou paprikou a rychle opečeme. Přidáme spařená, oloupaná a na větší kousky pokrájená rajčata (jedno ponecháme na dokončení). Osolíme, promícháme, přiklopíme a na mírném ohni za občasného míchání necháme dusit, dokud papriky nezměknou. 
  3. Klobásu nakrájíme na kolečka, nakrájíme zbylé rajče a společně přidáme k zelenině. Za občasného míchání vaříme dalších 10 minut. 
  4. Před podáváním přidáme opečenou slaninu, podle chuti přisolíme a můžeme ozdobit i lístky ploché petržele. Podávat můžeme třeba s čerstvým chlebem.
Autor:

Nejčtenější

Zemřela královna sushi Bára Rektorová, podlehla rakovině

Bára Rektorová

Zakladatelka firmy na sushi a maminka dvou synů Bára Rektorová zemřela 11. srpna v kruhu svých nejbližších, jak na...

Andrea Černá: Jako kůl v plotě nežiju, ale pět dětí už porodit nestihnu

Andrea Černá

Přestože Andrea Černá ztvárnila desítky náročných divadelních rolí, pro národ zůstává hlavně Eliškou ze známého filmu...

Trend bio škodí, říká první dáma českého zemědělství Monika Nebeská

Monika Nebeská

Kdysi jako nezkušená městská holka, která se sama starala o malé dítě, vstoupila mezi ostřílené zemědělce, aby udělala...

Na Pacifické hřebenovce jsem věčně hladověla, vzpomíná Lucie Kutrová

Lucie Kutrová

Do dvaceti se kromě školy zajímala jen o módu a večírky. Neuběhla ani kilometr a nechápala, proč lidé chodí třeba na...

Tři potraviny, kterých se v létě můžete bezstarostně přejídat

Některé potraviny se mohou na vašem letním jídelníčku objevovat často,...

Léto velkému přejídání nepřeje. Obepnuté šaty i tílka okamžitě prozradí každý faldík na břiše, krátké sukně a kraťasy...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Mrkvové řezy

Mrkvové řezy

Upečte si k nedělní kávě skvělé mrkvové řezy podle našeho osvědčeného receptu.

RECEPT DNE: Vepřová panenka s bylinkami ve slanině

Vepřová panenka s bylinkami ve slanině

Máme pro vás skvělý tip na nedělní oběd. Vyzkoušejte recept na vepřovou panenku s bylinkami a slaninou.

RECEPT DNE: Domácí čokoládová pomazánka

Domácí čokoládová pomazánka

Pro milovníky sladkých snídaní a svačinek přinášíme recept na zdravější čokoládovou pomazánku.

Najdete na iDNES.cz