Slané placky a koláče
Vedle klasické pizzy jsou tu i další slané koláče a placky, které svým způsobem dobyly svět. Známý je třeba tarte flambée neboli flammkuchen, který se peče na pomezí Francie a Německa v oblasti Alsaska a Bádenska. Jeho základem je tenká placka z těsta potřená smetanou a ozdobená cibulí a slaninou, houbami nebo dalšími ingrediencemi.
Skvělým obědem či večeří z trouby je také francouzský slaný koláč quiche, který má podobně jako pizza tisíce podob, jež určuje nejen lokalita nebo rodina, kde se připravuje, ale také sezonnost a dostupnost ingrediencí. Připravuje se z křehkého těsta a náplň bývá velice různorodá, obvykle tam ale nechybí cibule.
V Turecku se peče podobný pokrm, jako je italská pizza, říká se mu pide. Je také z kynutého těsta a dává se na něj zelenina, cibule, maso nebo sýr. Oblíbený je i lahmacun, který je na rozdíl od pide z tenkého těsta a také náplně se liší.