Quiche s pórkem a šunkou
Francouzský slaný koláč je ideální večeří pro všední dny i pro svátek. Výhodou je, že ho můžete jíst jak teplý, tak studený.
Vaření 70 min
bez odležení
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
1025 KCal
47 %
43 %
-
Energie
4291 KJ
47 %
43 %
-
Sacharidy
60,0 g
68 %
60 %
-
Vláknina
4,2 g
14 %
14 %
-
Bílkoviny
42,4 g
67 %
62 %
-
Tuky
68,3 g
105 %
98 %
-
nasycené
38,0 g
-
trans-mastné
1,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme 2 vejce, máslo, 3 lžíce vody a špetku soli. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme odležet asi 20 minut v chladničce.
- Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka. Šunku rozkrájíme na kostičky. V pánvi rozehřejeme olej a pórek se šunkou osmažíme dozlatova. V míse promícháme zakysanou smetanu s lučinou, zbylými vejci, nahrubo nastrouhaným sýrem, hořčicí a omytými lístky tymiánu. Náplň ochutíme solí a pepřem.
- Na pomoučněném vále rozválíme těsto na kulatý plát silný cca 4 mm. Koláčovou formu (o průměru cca 26 cm) s pečicím papírem vyložíme těstem. Prsty vytvarujeme okraje a dno propícháme vidličkou. Na těsto rozložíme osmaženou šunku s pórkem a zalijeme smetanovou náplní. Povrch poklademe plátky slaniny. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 40 minut dozlatova.