Škvarkové pagáče
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 1 kostka droždí (42 g)
- 300 ml vody
- 1 vejce
- sůl
- 125 g najemno nasekaných škvarků
Na náplň:
- 250 g mletých škvarků
- 1 vejce na potření
- 2 lžíce celého kmínu
- 50 g nastrouhaného tvrdého sýra na posypání
Pracovní postup:
- Mouku prosejeme do mísy, vytvoříme důlek, rozdrobíme do něj droždí a zalijeme polovinou vlažné vody. Na teplém místě necháme vzejít kvásek, pak přidáme zbylou vlažnou vodu, vejce, polovinu lžičky soli, nasekané škvarky a vypracujeme pevné nelepivé těsto, které necháme asi 60 minut kynout na teplém místě.
- Po nakynutí ho zlehka propracujeme a rozválíme na plát silný zhruba 5 mm. Potřeme ho třetinou namletých škvarků a přehneme na polovinu, pak potřeme druhou třetinou namletých škvarků a znovu přehneme. Necháme asi 15 minut odpočinout. Pak mírně rozválíme a potřeme zbylým dílem namletých škvarků, znovu přehneme na polovinu a vykrájíme kolečka o průměru 6 cm. Rozložíme je na plechy a necháme asi 15 minut kynout.
- Poté potřeme povrch rozšlehaným vejcem, polovinu pagáčů posypeme kmínem a druhou polovinu posypeme nastrouhaným sýrem.
- Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut. Po upečení necháme vychladnout.