Smetanové koblihy
Na těsto:
- 30 g droždí
- 50 g moučkového cukru
- 250 ml smetany
- 500 g hladké mouky
- 40 g másla
- 1 balíček vanilkového cukru
- 4 žloutky
- špetka soli
- 3 lžíce rumu
Na náplň:
- 200 g rybízového džemu
- olej na smažení
- moučkový cukr na posypání
- mouka na vál
Pracovní postup:
- Droždí rozdrobíme, přidáme lžíci cukru, polovinu smetany, lžíci mouky, promícháme a necháme vzejít kvásek. Máslo necháme změknout při pokojové teplotě a utřeme se zbylým cukrem a vanilkovým cukrem. Postupně přidáváme žloutky a ještě krátce třeme. Přidáme prosátou mouku, špetku soli, zbylou vlažnou smetanu, rum, vykynutý kvásek a zpracujeme na vláčné těsto. Necháme ho 30 minut kynout na teplém místě.
- Po nakynutí těsto lehce propracujeme a rozválíme na plát silný 1 cm. Vykrájíme kolečka o průměru 5 cm. Na polovinu koleček dáme lžičku džemu a spojíme s druhou polovinou koleček. Okraje těsta k sobě dobře přitiskneme a znovu okrojíme kulatým vykrajovátkem.
- Koblihy rozložíme na pomoučněný vál, přikryjeme utěrkou a necháme znovu 20 minut kynout. V pánvi nebo kastrolu rozehřejeme vyšší vrstvu oleje na 180 °C. Vykynuté koblihy smažíme pozvolna po obou stranách. Hotové koblihy pokládáme na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk. Před podáváním je pocukrujeme.